Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hur lång tid tar det för bristningen att läka?

Hur lång tid tar det för bristningen att läka?

person carrying baby

Hur lång tid tar det för bristningen att läka?

”Jag födde barn för sex veckor sedan, och fick en grad 3-bristning. Det här har varit otroligt jobbigt för mig. Jag tror att allt läker okej, jag läcker inte och smärtan är inte extrem. Men längst bak mot ändtarmen finns ett litet sår som inte läkt än. Barnmorskan säger att det kan ta upp till 6 månader att läka. Är det här normalt verkligen?”

Läsarfråga

Idag ska jag svara på den här frågan, men också utvidga resonemanget lite om hur lång tid det tar för olika saker i bäckenbottenområdet att läka.

Det är normalt med glipor i huden

Att enstaka stygn går upp och lämnar gropar eller små öppningar i mellangården förhållandevis vanligt. De allra flesta läker också snyggt och prydligt trots att det från börjat sett ut som en läskig grop. Efter 3 månader har de allra flesta sår tagit igen och efter 6 månader brukar man inte längre kunna se skillnad på den huden och den omkringliggande.

Det är inte normalt när mycket går upp

I enstaka fall är det inte enbart ett enstaka hudstygn som gått upp, utan även de någon av de andra lagade vävnaderna, muskler eller stödjevävnad. Då kommer det bli det vi kallar en ”defektläkning”, alltså att någon muskel läker men inte på sin rätta plats. Detta kan man behöva behandla kirurgiskt senare.

Nu förstår jag att du som läser blir orolig

Om ditt sår läker bra inom några månader och du fortsätter att vara så pass symtomfri som du är nu kan du lita på att allt är så bra som du upplever det. Om du med tiden känner att du har kvar symtom som inte känns normala, så tycker jag att du ska be om en bättre undersökning och en bra plan framåt. Just nu och i minst ett halvår kan du sitta ner i båten och bara vänta in kroppens läkning. Men om du efter 9-12 månader känner att det nog ändå inte är bra i din bäckenbotten är det dags att vara en besvärlig patient och söka vidare hjälp.

Jobbigt att vänta

Varför behöver man ens vänta? Jag ska förklara!

Vi har flera sorters olika vävnader som alla behöver läka och återhämta sig under den här perioden. Alla har en lite egen tidsåtgång för återhämtningen, och jag ska berätta om dem, en i taget.

Sårläkning i hud och slemhinna

Huden och slemhinnan går i många fall ihop och ser läkt ut inom några veckor bara. Många tänker att läkningen är klar när såret stängt sig, men det är verkligen bara början.

  • Under de första dagarna är allting ömt och svullet. Stygnen kan strama och kännas obehagliga.
  • Den första veckan omfattar ofta en ganska snabb återhämtning av svullnad (ni vet, babiankänslan…) under samma perid börjar såret läka.
  • Under den andra veckan börjar såret dra ihop sig och om det börjar finnas ärrvävnad i sårgliporna.
  • När det närmar sig en månad börjar såret bli mindre ömt och kroppen tål ofta mer belastning som promenader etc, men det finns också ofta en tydlig gräns när det blir för mycket.
  • Vid tiden för återbesöket hos barnmorskan är såret ofta helt läkt och många känner inte längre av smärta eller obehag där till vardags.

Här finns råd för dig som fått en bristning.

Läkning för muskelskador

Om du har fått en bristning av andra, tredje eller fjärde graden har du fått en skada som också omfattar musklerna i bäckenbotten. Dessa skador tar ofta längre tid att läka.

  • De första dagarna är musklerna i bäckenbotten mycket ömma och svullnad. Smärtlindring och vila är viktigt för att främja läkningen.
  • Under den första veckan börjar svullnaden avta gradvis och det börjar skapas ärrvävnad. Här behöver du ofta begränsa hur mycket du belastar kroppen, om inte smärtan sköter begränsningen åt dig.
  • Den andra veckan innebär ofta en avsevärd nedgång i smärta, men det är fortfarande mycket viktigt att inte överbelasta kroppen. En gradvis ökning av promenader och lätta övningar kan påbörjas.
  • När det närmar sig en månad är musklerna fortfarande svaga och ömtåliga, och stygnen i muskellagret sitter ofta fortfarande kvar som ett extra stöd. Dessa stygn ser du inte, men ibland kan de sticka ut och kännas, klia och störa.
  • Vid tidpunkten för återbesöket till barnmorskan är musklerna ofta svaga, men den initiala smärtan har ofta lagt sig.
  • Det tar upp till år med läkning och rehabilitering för att musklerna ska återfå styrka och rörlighet.

Här finns vägledning till bäckenbottenträning

Slidväggarnas återhämtning

Direkt efter förlossningen är slidväggarna utsträckta och svullna efter förlossningsarbetet. Du kan tänka att precis som magen är utsträckt och ska återhämta sig, så ska även slidväggarna ”stunsa till sig” igen.

  • De första dagarna efter förlossningen är slidväggarna ofta mycket utsträckta, svullna och ömma. Allting kan kännas mycket tungt och som att något ska trilla ut när du står eller går.
  • Under den första veckan avtar svullnaden gradvis, men slidväggarna fortsätter ofta att vara utsträckta. Det kan ibland kännas värre när svullnaden går ner, som att slidväggarna är tomma påsar som sänker sig nedåt vaginalöppningen.
  • Fram tills att det gått en månad brukar kroppen börja dra ihop slidväggarna igen, men det kan fortfarande kännas mycket tungt och slappt när du blir trött i bäckenbotten. Har du stått eller gått mycket kan det vara skönt att ligga ner och vila.
  • Mellan två och sex månader fortsätter slidväggarna att återhämta sig. De flesta märker en successiv ökning av stabilitet under tiden, men det kan kännas långsamt.
  • Slidväggarna fortsätter att återhämta sig fram tills att det gått arton månader efter förlossningen.

För dig som besväras av buktande slidväggar finns råd här.

Hur lång tid tar det för bristningen att läka?

Som du förstår så finns det många olika delar som ska läka och återhämta sig. Före det har gått tillräckligt mycket tid kan det vara svårt att avgöra vilka besvär som förklaras av vilken sak, och man vill inte påskynda exempelvis kirurgiska åtgärder som egentligen skulle varit onödiga. Med allt detta sagt – det är tufft att ha symtom och vänta på en läkning som känns långdragen.

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *