Fysioterapeutens råd om bebisbärande
Som fysioterapeut hävdar jag ofta att saker är dos-beroende. Ibland är något bra generellt, men blir dåligt i för hög dos. När det kommer till bärande av bebisar finns inga kategoriska gränser utan det avgörs av din kropp, ergonomianpassningen och barnets vikt och vilja. Det finns också en rad andra aspekter – psykisk hälsa och logistik. De allra flesta löser livet på ett sätt som blir allra bäst för dem.
Tiden spelar roll
När du börjar bära ska du göra det korta stunder och sedan öka tiden successivt. Detta för att musklerna ska hinna hänga med och bli uthålliga nog för uppgiften. Min rekommendation är ofta att inte bära i sele mer än en timme åt gången med ett barn som väger upp emot 10 kg. När barnets ålder och vädret tillåter är det för ur bäckenbottenhänsyn bättre att bära på ryggen än på magen.
Bärselar med framåtvända barn ger en något längre hävstång för bäraren, vilket gör att det blir tyngre för bäraren att parera tyngdpunkten. Detta innebär att framåtvända bärselar ofta bör användas kortare tid än andra. Eventuellt bör bäraren minska bärandet i en sådan då barnet når en högre vikt.
Hur tunga barn?
Vi saknar vetenskapsbaserade rön här, men sett till annan belastningsforskning kan gränsen för vad som är skonsamt gå vid bärande av 20 procent av bärarens kroppsvikt på ryggen, och 10 kg på magen.
Nyförlösta kvinnor eller andra med svag bäckenbotten kan behöva anpassa sina gränser vad gäller belastning i tid eller vikt.
Tänk på hållningen
När du bär på magen kommer tyngdpunkten i din egen kropp förändras. För att kompensera kommer du aktivera bålmusklerna och rumpmusklerna på ett annorlunda sätt – detta för att kompensera tyngdpunktsförskjutningen. Du får troligen en ganska lik hållning som du hade under graviditeten. Detta gör att en del blir väldigt ömma och får ont i svanken efter en längre stunds bärande. Lösningen på lång sikt är ofta att variera ergonomin och träna upp musklerna i kroppen. Ibland måste du också tänka på att dra åt selen eller sjalen ordentligt, så att du inte behöver kompensera med muskelspänning eller hållningen för att bärdonet sitter för löst.
Det är bra, men tungt, att bära!
Det är ofta mer ergonomiskt och skonsamt för kroppen att bära med bärredskap än att bära med armkraft. Samtidigt ökar belastningen på kroppen när du bär och du får ett förändrat gång- och rörelsemönster när du bär jämfört när du inte bär ditt barn.
Tänk på bärdonets placering
- Det är ofta ledorden ”högt och tight” som gäller. Detta för att minska påverkan från tyngdpunktsförskjutningen.
- Med bärsele ska dess nedre bälte ska istället vara placerat ovanför höftbenskammarna. Observera alltså att ”höftbältet” ska sitta ovanför höfterna!
- Bär med vikten fördelad på båda axlar. Axelbanden ska vara placerade mitt på axlarna. Om de bärs för tätt mot nacken kan de i värsta fall trycka på nerver som går från nacken ut mot axeln. Om du bär i sele bör axelbanden vara välvadderade och inte ha sömmar som trycker. Om du bär i sjal bör du se till att sjalen är ordentligt utbredd över axlarna.
- Bär barnet så att dess huvud är nedanför din haka så pass att du fritt kan röra huvudet åt alla håll. Lämplig höjd ger ett bra pussavstånd
Variation är det viktigaste
Om du vet att du själv vill bära ofta och länge, eller barnet kräver detta, rekommenderar jag dig att ha olika sorters bärhjälpmedel att variera mellan. Dina muskler och leder behöver får en variation i belastningen. Jag rekommenderar dig således att variera mellan olika bär-redskap, att inte enbart begränsa dig till sjalar eller selar specifikt.
Bära med bäcken eller ryggsmärta
Att lämna och hämta storasyskon på förskola, med vår yngste son i sjal, var det som gjorde att min bäckensmärta inte gick över efter förlossningen. Det innebar en överbelastning som min kropp behövde en paus ifrån för att bli smärtfri. Om du ändå måste bära kan du tänka på följande:
1.) Kontrollera din hållning! Skjuter du ryggen bakåt för att hålla bebisen upprätt? Justera i så fall selen eller sjalen så att den sitter tightare.
2.) Känn efter om du går omkring och kniper med skinkorna när du står eller går med bärdonet. Detta kan också vara någon slags kompensation/problemlösning för att selen/sjalen sitter för långt ner.
4.) Kontrollera om du har rundade axlar eller en framåtlutad huvudhållning – om du har det, ställ dig mer rakt och anpassa selen/sjalen så att den sitter lagom spänt även i denna position.
Bära med bäckenbottenbesvär
Bäckenbotten är en muskelgrupp som utgör själva botten i bålen. Den hänger som en hängmatta fäst i insidan av bäckenets kanter och ger stöd åt de inre organen och bäckenet. Anledningen till att vi teoretiskt vill begränsa lyftande och bärande för nyförlösta mammor är att bäckenbotten inte fungerar optimalt just vid denna tidpunkt i livet. Bäckenbotten erbjuder kanske helt enkelt inte ett tillräckligt bra stöd för vikt som läggs på den. Graviditeten som sådan gör att bäckenbottens ”hängmatta” blir hängigare och mer sviktande. En vaginal förlossning sträcker ut bäckenbottens muskler upp emot 360 procent.
Att bära kan också vara en otrolig utmaning för bäckenbotten. Det är praktiskt och härligt och skonsammare än att bära med armkraft, men kan också möjliggöra längre tids bärande än vad som blir nyttigt för dig. Lyssna på kroppen och bär inte längre än vad bäckenbotten verkar orka med.
- Du som har besvär med bäckenbotten kanske ska undvika att gå raska promenader med bebis i sele.
- Att bära bebisen på ryggen ger lägre tryck mot bäckenbotten än att bära på magen. Att bära snett på höften är ännu tyngre.
Efter kejsarsnitt
Vi vet att det tar 4-6 veckor efter en fullgången graviditet innan magmusklerna börjar återta sin forna längd efter att ha varit utsträckta över gravidmagen. Det tar ungefär 8 veckor innan musklerna kan stabilisera ryggraden mer normalt. Under tiden fram till denna tidpunkt har den postgravida kroppen minimal stabilitet för ryggraden eftersom både muskler och stödjevävnad är uttänjd och slak. Personer som genomgått ett kejsarsnitt har sårläkningen att ta hänsyn till, men också den instabilitet som drabbar alla postgravida.
Sjal kan vara mer bekvämt än en sele för dig som kejsarsnittas, eftersom selens höftbälte ofta hamnar över det ömmande ärrområdet. Detta behöver inte vara dåligt i sig. Vissa kan tvärt emot uppskatta stödet som ett höftbälte ger till snittområdet. Sjalar för spädbarn kan knytas i varierande höjd och kan upplevas skönare. Inga eventuella storasyskon ska bäras på minst 8 veckor!
Psykisk hälsa
Det finns studier som pekar på att bärande av barn i bärdon är positivt för bärarens psykiska hälsa. Detta är en viktig faktor, tillsammans med att burna barn i någon studie också visats gråta mindre än andra barn. Det kan finnas massor av positiva aspekter av bärandet!
Här kan du läsa mer:
Fysioterapeutens råd om att köpa bärdon
Referenser:
- Assessing Infant Carriage Systems: Ground Reaction Force Implications for Gait of the Caregiver.
- Baby carriers: a comparison of traditional sling and front-worn, rear-facing harness carriers
- Culture, carrying, and communication: Beliefs and behavior associated with babywearing
- Effects of infant transportation on lower extremity joint moments: Baby carrier versus carrying in-arms
- Effects of walking speeds and carrying techniques on intra-abdominal pressure in women
- How does the way a weight is carried affect spinal loads?
- Increased carrying reduces infant crying: a rondomized controlled trial
- Infant carrying is associated with reduced maternal repetitive negative thinking and increased maternal mental health
- Infant carrying method impacts caregiver posture and loading during gait and item retrieval
- Scoping Review of Biological and Behavioral Effects of Babywearing on Mothers and Infants
- Structure and function of the abdominal muscles in primigravid subjects during pregnancy and the immediate postbirth period
- Sudden deaths in adult-worn baby carriers: 19 cases.
- The Combined Influence of Infant Carrying Method and Motherhood on Gait Mechanics
- The effect of backpack heaviness on trunk-lower extremity muscle activities and trunk posture
- The effects of body posture by using Baby Carrier in different ways