Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Förlossningsråd till elitidrottare

Förlossningsråd till elitidrottare

gray scale photo of a pregnant woman

Förlossningsråd till elitidrottare

Det finns inget vetenskapligt stöd för att elitidrott skulle ha någon negativ påverkan på förlossningen. Förlossningens längd, risken för stora bristningar eller behov av kejsarsnitt verkar inte påverkas alls. På ett sätt kan vi säga att din förlossning kommer bli som den blir, oavsett din idrottsbakgrund. Det kan vara skönt att veta.

Däremot kan förlossningsutfallet påverka din återgång till idrotten, och det kan för den sakens skull vara viktigt att optimera förlossningen. Din mentala och fysiska styrka kan också vara både emot dig och för dig, och jag ska förklara hur du kan använda den på bästa sätt.

Magmuskler och bäckenbotten

När det gäller idrottare finns det hypoteser om att starkare magmuskler kan underlätta krystningen och därmed minska förlossningens längd. Det finns dock inget som stödjer detta rent forskningsmässigt. Man har alltså inte sett att födande blir mer effektiva i sin krystning om de är väldigt starka i magen.

Det finns inget som tyder på att elitidrottare generellt sett har starkare bäckenbotten än andra.

Det här betyder att du ofta behöver bäckenbottenträna, precis som alla andra, under graviditet och efter förlossning.

Mental kapacitet

Elitatleter är ofta vana vid att arbeta mot mål och hantera smärta och utmaningar på ett konstruktivt sätt. Denna mentala uthållighet kan vara till nytta under förlossningen. Det är lika viktigt att veta att du får vara svag, orolig, rädd och behov av mycket stöd. Om det verkar som att vårdpersonalen du möter inte ser ditt behov, testa om du kan uttrycka det tydligt så att de förstår.

Flexibilitet i planen

Du är kanske van att ha mycket kontroll över kroppen, speciellt vid maximala utmaningar. Förlossningen är en naturlig process som kan vara svår att förutse eller kontrollera helt. Förloppet kan ta oväntade vändningar, och det är viktigt att vara flexibel och anpassa sig efter situationen för att få den bästa möjliga upplevelsen.

Myten om att idrottare har enklare förlossningar

Tyvärr verkar inte den fysiska formen alltid underlätta förlossningen. Ibland spelar det verkligen ingen roll hur vältränad du är. Om du har svårt att slappna av kan det bli svårare för bebisen att sjunka ner mot bäckenbotten. När du idrottar är det korrekta att knipa med bäckenbotten samtidigt som du använder bålstödet. Här kan det bli precis tvärt om – bålens muskler hjälper till med krystningen, men bäckenbotten måste slappna av. Öva därför gärna på bäckenbottenavslappning redan under graviditeten.

Fysioterapeutens råd till elitidrottande kvinnor inför förlossning

Bäckenbottenträning

Som elitidrottare har du en ökad risk för inkontinens, och bäckenbottenträning är det vetenskapligt understödda förstahandsvalet för att både förebygga och behandla detta. Bäckenbottenträning gör du genom att knipa med musklerna som stänger analöppning och urinrörsmynning.

Här finns ljudfiler med instruktion:

Bakingbabies bäckenbottenträning

Andnings- och avslappningstekniker

Under förlossningen kan smärtan vara intensiv, och det är viktigt att du har verktyg för att hantera den. Detta kan inkludera djupandning, progressiv muskelavslappning och visualiseringstekniker. Genom att öva dessa tekniker regelbundet före förlossningen kan du känna sig mer förberedd och kapabel att hantera smärta och stress under förlossningsprocessen. Du kan fråga din barnmorska om råd och tips, eller boka tid hos en fysioterapeut för råd.

Använd kroppen och tyngdlagen

Du kan använda kroppen och tyngdlagen för att påverka förlossningsprocessen och minska risken för skador. Testa gärna igenom alla positioner före förlossningen så att du vet vilka du har att byta mellan.

Här hittar du alla positioner.

Din barnmorska eller fysioterapeut kan också ge råd om optimala förlossningsställningar och hur man använder kroppen effektivt under förlossningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *