Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Nybliven mamma – vad är normalt?

Nybliven mamma – vad är normalt?

side view photo of smiling woman carrying her baby

Att bli förälder kan vara fantastiskt men det är också omskakande och omvälvande. Många har frågor om kroppens återhämtning och upplever en rad olika kroppsliga förändringar och besvär. Det kan vara svårt att veta vad som är normalt och vad som inte är det. I detta inlägg vill jag guida dig genom vanliga besvär efter förlossningen från mitt fysioterapeutiska perspektiv. Syftet är att du ska känna dig tryggare i din återhämtningsprocess och veta när du bör söka vård.

Det du upplever kanske inte stämmer exakt överens med det som står i den här texten, och det är helt okej. Det viktigaste är att du lyssnar på din kropp och söker hjälp om du känner dig orolig.

Vad är normalt och vad är inte normalt?

En del saker är ju helt normala och vanliga, om än besvärliga. Det är väldigt svårt att jämföra läkning, återhämtning och kroppslig återgång med någon annan, och ibland även sig själv från en postpartumtid till en annan.

Kroppen är ändå grym på att läka, och ibland behöver den bara tid, lagom dos med vila och aktivitet, acceptans och kärlek. Men det är kanske inte är så “bara”…

Första två månaderna: Vad är normalt?

Under de första två månaderna efter förlossningen är det vanligt att uppleva en rad kroppsliga förändringar och obehag. Här är några saker som är helt normala och vanliga, men kan vara besvärliga:

  • Du kan känna konstiga tyngdkänslor när du sitter på toaletten. Det är normalt och vanligt, men inte trevligt. Ingenting kommer ramla ut, men det kanske känns så.
  • Lite urin eller pruttar kan läcka ut. Detta är vanligt och något som ofta förbättras med tiden.
  • Kroppen kan kännas konstig när du reser dig upp efter att ha suttit en stund, som att organen fortfarande håller på att hitta sin plats och lederna känns stela.
  • Det är normalt att vara öm i underlivet, ryggen, höfterna, nacken och i området där ett kejsarsnitt utfördes. Känslan av att kroppen har genomgått en torktumlares intensitet är vanlig.

Vad kan du göra för att må bättre?

  • Hitta en bra balans mellan vila och aktivitet. En daglig promenad kan vara ett bra mål. Om kroppen behöver vila mycket, låt den göra det.
  • Lätta promenader och rehabträning kan vara bra för att du ska må bättre. Börja dock inte med för intensiv träning för tidigt.
  • Att träna bäckenbottenmusklerna kan hjälpa till att förbättra urinläckage och tarmläckage.
  • Hitta sätt att sitta och ligga smärtfritt. Använd kuddar och andra stöd för att göra vilopositioner och amnings-/matningspositioner mer bekväma.

Om du inte har annat stöd för rehabträning kan jag tipsa om mina webbkurser/träningsprogram här.

Bäckenbottenträning hittar du bra vägledning till här.

Efter två månader: Vad kan du förvänta dig?

Efter två månader bör du börja märka en förbättring. Smärtor i underlivet och kroppen bör börja avta. Du bör kunna kontrollera blåsa och tarm i större utsträckning, även om du fortfarande kan ha bråttom till toaletten eller vissa svårigheter att tömma tarmen.

Vad klassas som “onormalt”?

Om du upplever följande symtom rekommenderar jag att du söker vård. Med rätt behandling kan du få symtomlindring.

  • Om du har smärta i ryggen, bäckenet, magen, höfterna eller benen som inte avtar, överväg att se över din ergonomi och vardagsaktivitet. Om du inte kan lösa besvären på egen hand, sök hjälp hos en fysioterapeut.
  • Om du läcker urin vid hosta, nysning, skratt eller medan du skyndar dig till toaletten, sök vård.
  • Om du upplever skav eller obehag i underlivet, boka en kontroll hos en gynekolog och kontakta en fysioterapeut.

Är det normalt att ha ont varje dag?

Med tanke på förlossningsskador, operationer eller kejsarsnitt – ja, de första veckorna eller till och med månaderna. Men det ska vara ett avtagande, och du ska känna att “idag mår jag bättre än igår” eller “den här veckan är bättre än förra veckan”.

Är det normalt med hemorrojder? 

Ja, det får nog ändå klassas som normalt. Besvär med hemorrojder drabbar ca 25 % av hela befolkning en. Har du stora besvär kan du dock behöva behandling. Sök läkare om besvären håller i sig eller om du har mycket ont.

Är det normalt att inte kunna använda tampong? 

Under det första året efter förlossningen är musklerna och slidväggarna uttänjda och även i de fall där allting läker toppenfint kan det hända att du kommer märka av att slidan är lite vidare än förut. Om du har besvär efter att ett åt har gått kan man börja fundera på om något är fel.

Här finns en guide till felsökning – vilka skador ger vilka symtom?

Är det normalt att stoppa upp ett finger varje gång man ska bajsa?

När tarmen buktar in i slidan och du behöver använda fingertricket är det ett symtom. Symtomet kan vara övergående, men är det inte det bör du söka vård.

Här kan du läsa mer.

Är det normalt att kissa på sig litegrann varje dag?

De första två månaderna efter en förlossning är det faktiskt det, men det ska vara avtagande. Det är vanligt, men inte normalt. En lindrig inkontinens kan ofta tränas bort med bäckenbottenträning.

Om du har bäckenbottentränat enligt konstens alla regler i 3-6 månader utan att det gett önskat resultat bör du söka vård hos en gynekolog.

Här finns bäckenbottenträningsinstruktioner.

Är det normalt med avföringsläckage? 

Första två månaderna kan en faktiskt förlåta kroppen för gasläckage och i vissa fall avföringsläckage. Har du drabbats av en sfinkterruptur kan kroppen behöva ytterligare lite längre läkning på sig innan besvären anses vara “onormala”. Du ska däremot uppmärksamma vården på detta och be om undersökning och uppföljningar.

Är det normal att inte kunna ha sex? 

Det är normalt att inte vilja ha sex under en period, men att inte kunna är inte lika normalt. Här kan du läsa mer.

När är det normalt att ha sex efter förlossningen?

Här finns en guide till olika anledningar till varför det inte känns som förr

Nybliven mamma och ont. Vad är normalt och vad är inte normalt?

Det är normalt att underlivet och resten av kroppen känns som att det varit igenom ett trauma. Men besvären ska vara successivt avklingande, och om återhämtningsprocessen stannar upp bör du söka hjälp hos barnmorskan, en fysioterapeut eller en gynekolog. Ofta tar det ett helt år innan du kan känna dig helt “som vanligt” i kroppen igen.

Hoppas att läsningen var till någon hjälp!

Vidare läsning:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *