Hur är det normalt att må sex månader efter förlossning eller snitt?
Att återhämta sig efter en fullgången graviditet, vaginal förlossning eller kejsarsnitt är en komplex process som ser väldigt olika ut hos olika individer. Kroppen jobbar på med återhämtningen och ”återställandet”, men det är långt kvar innan du kan hitta hem i det ”nya normala”.
Det som pågår:
- Livmodern har återgått till nästan pregravid storlek och position inom de första månaderna postpartum. Beroende på en rad olika individuella faktorer och huruvida du ammar eller ej, kommer mensen åter tidigare eller senare.
- Det sker fortfarande förändringar i hormonnivåer och detta tillsammans med sömnbrist och ändrade vanor kan påverka humöret och det psykiska måendet.
- Bäckenbotten och magens muskler håller på att återhämta sig, båd vad gäller styrka, stöd och stabilitet. Än är inget färdigt, ha inte panik om kroppen ännu känns ovan och underlig.
- Under den här perioden har också bebisen hunnit bli äldre och tyngre och du har hunnit med ofantliga antal lyft och timmar av bärande och matande. Nu smyger sig ofta belastningsrelaterade smärtor och besvär på – sök hjälp om du behöver.
Vad händer i bäckenbotten?
Bäckenbottens återhämtning pågår över tid. Vid sex månader efter en vaginal förlossning har de flesta en förbättrad styrka och uthållighet i bäckenbotten, men det är långt kvar för de flesta att uppnå den muskelfunktion som de hade före graviditeten.
Vad kan du göra för att må bättre?
Vi har god evidens för att bäckenbottenträning hjälper mot urinläckage. Här finns en vägledning till bäckenbottenträning.
Börja träna magen. Det är passé nuförtiden att lyssna på råd som säger att man måste undvika vissa specifika övningar (läs mer om detta här). Det viktigaste är att du tränar anpassat för dina aktuella nivå på styrka och uthållighet.
Om du har genomgått ett kejsarsnitt finns det en del saker du kan göra för att optimera eventuella symtom runt ärret:
Vad mer behöver du göra?
Om du inte redan varit på återbesök hos barnmorskan kan det vara klokt att ta tag i det besöket under den här perioden.
Om du vill börja ha penetrerande sex, tänk på att slemhinnorna är torrare än vanligt om du ammar. Mer än hälften av alla kvinnor har fortfarande smärta vid sexuell penetration under den här perioden. Använd glidmedel! Om inte enbart glidmedel hjälper bör du kolla upp detta hos barnmorska, gynekolog eller bäckenbottenfysio. Det är dock normalt att ha lägre sexlust än vanligt. Känner du dig inte kåt kanske du inte heller ska ha sex.
Vad gör kroppen helt på egen hand?
Vaginas väggar håller under den här perioden på att återställa sig och den grundläggande muskelspänningen i bäckenbotten och mage håller på att återhämta sig. När det gått 10-12 veckor efter förlossningen har eventuella bristningar från en vaginal förlossning uppnått 80 % av vävnadens normala hållfasthet. De sista tjugo proceneten är färdigåterhämtade när det gått ett år.
Det är faktiskt samma sak för dig som är kejsarsnittad. När det gått tolv veckor är vävnaden kring snittet så pass läkt att det har 80% av sin normala styrka/tålighet. Detta är den enkla grunden till att du ska vara lite försiktig med återgången till träning och lyft både efter vaginala förlossningar och kejsarsnitt.
Resten av kroppen
- Energinivåerna kan vara urusla på grund av bristande sömn, järn- eller annan brist efter graviditet och eventuellt en tids amning. Känner dig dig onormalt trött kan det vara värt att kolla upp järndepåerna.
- Det är vanligt att ha ont i rygg, bäcken och andra leder fortfarande. Långvarigt sittande och mycket bärande kräver mycket av dina muskler – muskelstyrka som du kanske inte riktigt har i dagsläget. Överansträng dig inte. Läsning och råd om bäckensmärta efter förlossning finns bland annat här: Bäckensmärta efter graviditet.
- Nu börjar du troligen tappa en del hår och nytt börjar växa ut.
- Det kraftiga svettandet du hade precis i början brukar kunna ge med sig ungefär vid tre månader efter förlossningen.
Sök vård när…
Det ska finnas en pågående progress, så att du kan se att du mår bättre den här månaden än en föregående. Om du tycker att ditt mående går åt fel håll, eller inte åt det bättre alls, då rekommenderar jag dig att söka vård. Här hittar du fysioterapeuter inom kvinnors hälsa.
Behöver du tips och stöd när det kommer till träning?
Här finns en serie med rehabövningar efter graviditet.
Vill du ha ytterligare hjälp med träning? Här finns webbkurser med åtta månaders träning efter vaginal förlossning eller snitt.
Referenser
- A Prediction Model for Pelvic Floor Recovery After Vaginal Birth With Risk Factors
- Diastasis Recti Abdominis Rehabilitation in the Postpartum Period: A Scoping Review of Current Clinical Practice
- Do some levator avulsions improve over time?
- Postpartum Changes in Levator Plate Shape and Genital Hiatus Size After Vaginal Delivery
- Recovery of Abdominal Muscle Thickness and Contractile Function in Women after Childbirth
- The relationships between inter-recti distance measured by ultrasound imaging and abdominal muscle function in postpartum women: a 6-month follow-up study
Fler tips/Reklam!
Många känner sig oroliga och osäkra efter förlossningen. Vad har hänt med kroppen, och vad är normalt? Plötsligt är allt fokus på barnet, medan mamman ofta blir bortglömd. Här kommer nu två boktips!
Mammaroll och snippkontroll är som den brutalt ärliga vännen du behöver under det första året efter förlossningen. Baking Babies-bloggaren och fysioterapeuten Mia Fernando och Louise Winblad, känd för sina träffande småbarnsillustrationer, guidar dig genom den här omtumlande tiden. De ger tydliga tips och råd om allt från hur underlivet kan kännas till hur du ska våga bajsa igen. Personliga berättelser från andra mammor blandas med författarnas reflektioner och skapar en trygg plats där dina tankar och känslor står i centrum.
Kejsarfödsel : snittkoll & mammaroll är din guide till vad du kan förvänta dig efter ett snitt och hur du bäst stödjer din återhämtning. Med en kombination av praktisk, konkret information och värme ger författarna dig verktygen för att navigera genom de första veckorna med ett kejsarsnitt, med både förståelse och igenkänning. Den här boken är din brutalt ärliga vän under den omtumlande tiden efter kejsarfödseln, och hjälper dig att förstå vad som är normalt och hur du kan ta hand om både din kropp och dina känslor. Här får du inte bara svar på dina frågor, utan också stöd och tips som är direkt riktade för att göra din återhämtning så smidig som möjligt.