Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbotten-fysioterapi för dig som har varit med om övergrepp

Bäckenbotten-fysioterapi för dig som har varit med om övergrepp

message on a woman s palm

Idag tänkte jag skriva om bäckenbottenfysioterapi för dig som har varit med om övergrepp.

En av fyra kvinnor blir utsatta för någon form av sexuella övergrepp under sin livstid. Sexuella övergrepp kan leda till en rad fysiska symptom, särskilt relaterade till bäckenbotten, såsom smärta vid samlag, kronisk bäckensmärta och ökad muskelspänning i området. Andra vanliga problem inkluderar svårigheter med urinering, smärta vid tarmrörelser och muskelspasmer. För många innebär dessa symptom en daglig påminnelse om den fysiska trauma de har genomgått.

Fysioterapi fokuserar på att lindra dessa symptom genom att identifiera och behandla muskelspänningar, öka rörligheten och återställa kroppens funktioner. Genom att arbeta med bäckenbotten och musklerna som kan ha blivit påverkade, kan fysioterapeuten hjälpa till att återställa en känsla av kontroll och minska den fysiska smärta som kan följa med sexuella övergrepp.

Traumatiska och svåra upplevelser kan göra att behandling hos en bäckenbottenfysio kan kännas skrämmande och triggande. Jag ska berätta idag vad vi kan hjälpa med och hur besök hos en fysioterapeut kan gå till. Kunskap är makt. Om du är trygg kanske du också vågar söka vård.

Undersökningssituationen

Det är inte ovanligt att drabbas av panik eller dissociation vid en gynundersökning, efter att man har varit utsatt för sexuella övergrepp. Det här är något som vi som jobbar med bäckenbotten vet om att kan hända, och är beredda på. Vi försöker jobba med en behandlingsallians, där samtycke är a och o. Inget ska göra ont, inget ska vara utan att du har samtyckt. En avbruten undersökning/behandling kan stå för ett framsteg, att du vågade vara kvar i kroppen och visa på var din gräns gick.

Maktobalansen mellan vårdgivare och patient

Hur man än gör så kommer det finnas en upplevd maktobalans mellan dig som patient och din vårdgivare. Detta kan förstärka känslan av att undersökningssituationen är svår eller omöjlig. Här kan ni tillsammans utforska dina gränser. Vad kan göra att du känner att du har makt och kontroll?

Vad kan fysioterapi hjälpa till med?

Bäckenbottenfysioterapi handlar ofta om återställa balansen i bäckenbottenmusklerna. Målet är att hjälpa patienterna att åter bli vän med sin kropp, minska smärta och förhindra retraumatisering.
Om du har besvär från bäckenbotten kan en fysioterapeutisk undersökning och behandling syfta till att:

  • Öka medvetenheten och förmågan att styra musklerna i bäckenbotten
  • Förbättra förmågan att särskilja mellan spänt och avslappnat läge i musklerna
  • Normalisera muskelspänningar
  • Öka elasticitet vid vaginalöppningen och minska smärtkänslighet
  • Minska rädslan för vaginal beröring, undersökning eller införande.

Gynskräck

Vissa har det man kan kalla ”gynskräck”. Tillsammans med fysioterapeuten kan ni arbeta ut en plan för att närma dig en gynundersöking. Ibland kan det handla om att bara ses och prata, provligga på undersökningsbritsen, se på en anatomisk modell. Man kan ta sig mycket långsamt fram emot vad som är en avklädd gynundersökning. Det blir en slags fysioterapeutisk ”KBT”. Ibland kan målet med fysioterapi vara att du ska klara av en gynkologisk undersökning hos läkare eller klara av att genomföra ett cellprov eller dylikt.

Saker som många oroar sig för inför besök

Vad kan jag förvänta mig?

Vid första besöket kommer fysioterapeut att fråga saker om dina symptom, din hälsobakgrund och göra vissa andra fysiska bedömningar. Målet är att sätta upp en behandlingsplan baserat på dina behov.

Behöver jag berätta detaljer om vad som hände?

Du är inte tvungen att berätta något du inte känner dig bekväm med. Ibland kan viss information vara viktiga ledtrådar till vilken hjälp du kan behöva, men du ska aldrig berätta mer än vad du klarar av och vad som känns bra. Vissa saker kan också få växa fram över tid.

Måste jag genomgå en gynekologisk undersökning?

Du måste aldrig någonting. Däremot kan en gynekologisk undersökning ibland vara själva behandlingens mål, men det får ske när du är redo. Fysioterapeuter använder i regel bara ett finger för att bedöma muskelspänning, känslighet och styrka.

Vad händer om jag ändrar mig under behandlingen?

Det är du som bestämmer. Om du känner dig obekväm eller vill avbryta behandlingen har du all rätt att göra det. Det kan, som sagt, stå för ett stort framsteg.

Vad kommer fysioterapeuten göra?

Behandlingen beror på dina symptom och mål. En viktig del av behandlingen kan vara andningstekniker och avslappningsövningar, för att hjälpa till att minska de fysiska spänningar som ofta följer med övergrepp. Det kan också handla om att arbeta specifikt med bäckenbotten genom egna hemövningar eller genom ”hands on” behandling av bäckenbottens muskler. Det kan också handla om andra individuellt utformade träningsprogram för att behandla dina symtom.

Bäckenbottenfysioterapi för dig som har varit med om övergrepp

Ställ en fråga eller dela med dig av din erfarenhet i kommantarsfältet!

Referenser

Här kan du läsa mer

Fysioterapi och smärta vid sex

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *