Hur kan fysioterapi hjälpa vid smärta vid sex?
Till att börja med måste vi lägga grunden för några olika begrepp.
Vulvodyni
Vulvodyni är ett smärttillstånd i könsområdet. Den vanligaste typen av vulvodyni är lokaliserad och provocerad sådan, det vill säga att smärtan finns på en viss punkt som går att peka ut och som kan utlösas av ytlig kontakt eller vaginal penetration, så som vid tamponganvändning, samlag eller gynekologisk undersökning. Det beskrivs ofta som en stickande eller brännande känsla som kan vara mild till svår.
Dyspareuni
Dyspareuni är ett annat begrepp som innebär smärta under eller efter samlag. Man kan ha ytlig dyspareuni som påverkar blygdläppar och slidöppning, eller djup dyspareuni som omfattar livmodertappen, urinblåsan eller djupare in i bäckenbotten. Det finns också primär dyspareuni, som innebär smärta från allra första starten av det sexuella livet, och sekundär dyspareuni, som uppkommer senare i livet. Dyspareuni kan omfatta strukturella, inflammatoriska, infektiösa, traumatiska och psykosociala tillstånd, som kan fungera både som riskfaktorer och konsekvenser. Det uppstår en cykel som påverkas av och påverkar emotionell intimitet, sexuell stimulans, upphetsning och fysisk och emotionell tillfredsställelse.
Dessa två begrepp överlappar varandra
Både vulvodyni och dyspareuni involverar smärta i könsorganen, vilket kan påverka livskvaliteten avsevärt. Vid vulvodyni är smärtan specifikt lokaliserad till vulva eller slidöppningen, medan den vid dyspareuni emellertid kan vara både ytlig och djup, och påverka olika delar av de kvinnliga könsorganen. Vid vulvodyni beskrivs smärtan ofta som stickande eller brännande, medan den vid dyspareuni kan vara skarp, dov eller molande och kan variera beroende på om den är ytlig eller djup.
Vanligtvis rekommenderas behandling av flera olika professioner vid både vulvodyni och dyspareuni. Du behöver troligen både en gynekolog, fysioterapeut och samtalsterapeut för att komma till botten med besvären och bli av med dem. I syfte att ge en helhetsbehandling är det viktigt att du träffar flera av dessa professioner. Här och nu ska vi emellertid fokusera på just den fysioterapeutiska behandlingen.
För att sammanfatta, både vulvodyni och dyspareuni kräver en tvärdisciplinär behandlingsansats för att effektivt lindra symtomen och förbättra livskvaliteten.
Hur fysioterapi kan hjälpa
Spända och smärtande bäckenbottenmuskler
En vanlig orsak till både vulvodyni och dyspareuni är spända, försvagade och/eller smärtande muskler i bäckenbotten. Muskelspänningen stör den dynamiska fysiologiska funktionen och förhindrar den optimala koordinationen (sammandragningen och avslappningen i bäckenbotten) som behövs för god sexualfunktion. Emellertid kan fysioterapi vara en avgörande del i att behandla dessa tillstånd genom att hjälpa till att återställa balansen och funktionen i bäckenbottenmusklerna. I syfte att förbättra din livskvalitet är det viktigt att adressera dessa muskulära problem.
Behandlingsmetoder
Patientutbildning:
Patientutbildning är en viktig del av behandlingen. Fysioterapeuten berättar för dig om bäckenbottens anatomi och hur olika övningar och tekniker kan påverka musklerna och bidra till smärtlindring. Men handlar det inte bara om att du ska veta saker om anatomin; utbildningen syftar också till att öka din medvetenhet om hur musklerna fungerar och hur du kan själv kan påverka besvären. Det är avgörande att ha en grundläggande förståelse för dessa aspekter för att effektivt kunna delta i behandlingen. Det är också viktigt att du själv är aktiv och deltar i din rehabilitering för att uppnå de bästa resultaten.
Manuell tonusreglerande behandling:
Fysioterapeuten använder manuella tekniker för att hjälpa dina muskler att återinlära ett mer optimalt spänningsmönster. Detta kan inkludera tekniker som liknar massage, triggerpunktsbehandling och stretching.
Bäckenbottenträning:
Träning av bäckenbottenmuskulaturen har flera fördelar, inklusive förbättrad avslappningsförmåga, återställning av normal vilofunktion, ökad vaginal elasticitet och förbättrad muskelmedvetenhet och proprioception. En del menar på att personer med spänningstillstånd i bäckenbotten inte ska bäckenbottenträna, och detta är långt ifrån en generell sanning.
Du kan läsa mer om detta här: Knip och överspändhet
Transkutan Elektrisk Nervstimulering (TENS):
TENS kan användas för att minska smärta genom att stimulera nerverna och därigenom blockera smärtsignaler till hjärnan. Detta kan vara skönt för dig som har kronisk bäckensmärta.
Avslappningsövningar:
Fysioterapeuten lär ut avslappningstekniker för bäckenbottenmuskulaturen, som djupandningsövningar, progressiv muskelavslappning och specifika avslappningsövningar för bäckenbotten. Dessa tekniker hjälper till att minska muskelspänningen och främja en bättre sexuell upplevelse utan smärta.
Stretchövningar:
Stretchövningar för musklerna kring bäckenet och andra närliggande områden kan hjälpa till att förbättra flexibiliteten och minska spänningar som bidrar till smärta vid sexuell aktivitet. Fysioterapeuten kan hjälpa dig att instruera och följa upp dylika övningar.
Generell Träning:
Allmän fysisk aktivitet och träning kan bidra till att förbättra den övergripande muskelspänningen i kroppen, vilket kan ha en positiv inverkan på bäckenbottenmuskulaturen och därigenom minska smärta vid sex.
Hur kan fysioterapi hjälpa vid smärta vid sex?
Det är en alltför viktig del i våra liv för att det ska behöva göra ont att ha sex. Fysioterapi syftar oftast till att identifiera och bryta spänningsmönster i din kropp. Kanske kan du själv jobba med avspänningstekniker och andningstekniker som gör att du kan styra avslappningen till din bäckenbotten.
Har du smärta vid sexuell penetration? Sök hjälp!
Du bör börja hos en gynekolog för att utesluta att det är något medicinskt avvikande som orsakar smärtan. Även om det inte finns något anatomiskt avvikande, kan det fortfarande finnas ett behov av hjälp. Berätta om dina fysiska och psykiska reaktioner på sex för att få rätt stöd och behandling.
Det är ofta avgörande att inte bara söka medicinsk hjälp utan också söka dig till fysioterapeutisk behandling, som kan hjälpa till att återställa balans och funktion i bäckenbottenmusklerna. Här hittar du fysioterapeuter.
Egenvård
Genom att ta itu med dessa problem och söka rätt hjälp kan du förbättra din sexuella hälsa och njutning. Det är viktigt att vara proaktiv och se till att du får den hjälp och de verktyg du behöver för att leva ett smärtfritt och tillfredsställande liv.
Här är några tips på egenvård och övningar som också kan hjälpa dig:
- Du kan hitta en video om avslappningsträning för bäckenbotten här.
- Det finns också tips om töjningar i bäckenbotten du kan göra själv.
- Här finns tips på stretchövningar för muskler som är nära bäckenet.
Reklam/Tips
Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet. Läs mer här. I den ingår ljudfiler och övningar för avslappning, stretching, egenbehandling av bäckenbotten och generell träning av närbelägna muskler.
Den är lämplig för dig som inte har en fysioterapeutkontakt eller som vill komplettera din fysioterapeutiska behandling med ytterligare övningar och strategier för egenvård.
Referenser
- Physical Modalities for the Treatment of Localized Provoked Vulvodynia: A Scoping Review of the Literature from 2010 to 2023
- Effectiveness of physical therapy interventions in women with dyspareunia: a systematic review and meta-analysis
- Efficacy of Rehabilitative Techniques on Pain Relief in Patients with Vulvodynia: A Systematic Review and Meta-Analysis
- Individualized multidisciplinary therapy for vulvodynia
- A Treatment Algorithm for High-Tone Pelvic Floor Dysfunction