
Ger en bakåtlutad livmoder urinstopp?
“Hej!
Jag läste att du skrivit att en bakåtlutad livmoder inte påverkar graviditeten. När jag var i graviditetsvecka 8 fick jag ett plötsligt och oförklarligt urinstopp, innan dess behövde jag kissa väldigt ofta för att vara så tidigt i graviditeten. När jag googlar på engelska står det på flera ställen att en bakåtlutad livmoder kan ge problem med blåsan tidigt i graviditeten innan livmodern växer uppåt och barnet flyttar sig upp. Hittar dock inget om detta på svenska källor. För mig känns det logiskt att det är det som var orsaken till urinstoppet, men svenska vårdgivare verkar mena att det inte är så. Vet du?“
Ger en bakåtlutad livmoder ökad risk för urinstopp under graviditet?
När man googlar om bakåtlutad livmoder och urinretention under graviditet dyker det ofta upp påståenden om att livmoderns position kan påverka urinblåsan. Stämmer det här verkligen? Varför känner då svenska vårdgivare till så lite om sambandet? För att förstå detta bättre behöver vi granska både mekanismerna bakom urinretention och vad vetenskapliga studier säger.
Vad är urinretention?
Urinretention innebär en oförmåga att tömma blåsan helt, vilket kan vara akut (plötsligt påkommande och smärtsamt) eller kronisk (som kommer via en gradvis utveckling). En akut urinretention kräver ofta omedelbar behandling, oftast via självkateterisering.
Under graviditet är urinretention ovanligt men förekommer framför allt mellan graviditetsvecka 9 och 16.
Kan en bakåtlutad livmoder orsaka urinretention?
En bakåtlutad livmoder är en anatomisk variation där livmodern lutar bakåt mot ryggen istället för framåt mot blåsan. Cirka 11–15 % av gravida kvinnor har denna typ av livmoder, men endast en liten andel utvecklar urinretention. Men med en ökad tippning och vinkling av livmodern kan möjligen cervix, livmoderhalsen, trycka mot nedre delen av blåsan och därmed påverka urinflödet. Vi saknar dock starka vetenskapliga belägg för att en bakåtlutad livmoder i sig är den avgörande riskfaktorn för urinretention. De studier som nämner ett samband är ofta små fallstudier, vilket innebär att resultaten kan vara påverkade av selektionsbias.
Andra möjliga förklaringar
Det finns flera andra faktorer som sannolikt bidrar till urinretention under graviditet:
- Hormonella förändringar – Graviditetshormoner som progesteron och östrogen påverkar kroppens vävnader tidigt i graviditeten. Dessa hormonella effekter kan öka blodflödet och orsaka svullnad i bäckenområdet, vilket kan påverka både urinblåsan och urinröret.
- Anatomiska variationer – Sammanväxningar i bäckenet (efter tidigare operationer eller endometrios), muskelknutor eller medfödda avvikelser kan spela en större roll än livmoderns position.
- Första graviditeten – Risken för urinretention minskar efter den första graviditeten, troligen för att bäckenet och dess stödjande strukturer anpassar sig efter tidigare förlossningar.
- Infektioner – Urinvägsinfektioner är en vanlig orsak till urinretention under graviditet och bör alltid uteslutas vid akuta symtom.
Vad säger forskningen?
Studier som undersökt urinretention under graviditet visar att en bakåtlutad livmoder ibland nämns som en möjlig faktor, bland flera andra. I de flesta fall verkar urinretention bero på en kombination av hormonella förändringar, anatomiska variationer och andra faktorer som infektioner eller neurologiska tillstånd. Dessutom har många kvinnor med en bakåtlutad livmoder inga symtom alls. Att bakåtlutad livmoder ofta nämns kan vara ett exempel på att korrelation (att två saker inträffar samtidigt) blandas ihop med kausalitet (att det ena orsakar det andra).
Ger en bakåtlutad livmoder urinstopp?
En bakåtlutad livmoder kan ibland bidra till urinretention, men det framstår inte som den mest betydande orsaken. Hormonella förändringar, infektioner och andra anatomiska variationer verkar ha större inverkan. Om du har haft urinretention under graviditeten är det viktigt att i första hand få behandling. Sannolikheten att drabbas i nästkommande graviditet är lägre. Urinretention är en komplex och multifaktoriell komplikation där livmoderns position sällan är den enda förklaringen.
Referenser
- Acute Urinary Retention During Pregnancy–A Nationwide Population-Based Cohort Study in Taiwan
- Acute Urinary Retention in the First-trimester of Pregnancy: A Case Report
- Antenatal urinary retention: Risk factors, treatment, and effect on pelvic floor dysfunction
- Etiology and management of urinary retention in women
- Sonographic findings in acute urinary retention secondary to retroverted gravid uterus: pathophysiology and preventive measures