Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » April är Cesarean Awareness Month!

April är Cesarean Awareness Month!

grayscale photography of doctor carrying baby

April är Cesarean Awareness Month!

Kejsarsnitt är en av de vanligaste operationerna i världen. Idag föds ungefär en fjärdedel av alla barn, globalt sett, med kejsarsnitt. I Sverige föds nästan var femte bebis med snitt, och ändå upplever många av oss snittförlösta att detta sätt att föda behandlas som något apart från normen.
För den som föder med snitt är det viktigt att återhämtningen går smidigt och att smärtan är uthärdlig, så att det är möjligt att ta hand om sitt barn. På ett sätt är varje månad kejsarsnittsmånad här på bakingbabies.

Under det senaste året har jag bland annat skrivit följande artiklar:

En intensiv upplevelse

En nyligen genomförd dansk studie undersökte kvinnors erfarenheter av planerade kejsarsnitt, både under sjukhusvistelsen och de första dagarna efter hemgång. Kvinnorna beskriver själva ingreppet som en stark upplevelse, med intensiva ord som ”uppsprättad” och ”dragen isär”. Många berättar att de upplevde oro för att känna smärta under själva operationen och var osäkra på vad de kunde förvänta sig.
Deltagarna rapporterar att postoperativ smärta ofta kändes intensiv under de första dygnen. Smärtan beskrivs som starkast kring snittsåret, men också över axlar och bålen överlag. Vissa upplevde eftervärkarna från livmodern som mer smärtsamma än själva snittet.

Snabb återhämtning men nya utmaningar hemma

Trots att många beskriver hög initial smärta är många överraskade av sin snabba återhämtning. De flesta blir redo att åka hem efter något eller några dygn på sjukhus och fler av deltagarna beskriver att de kunde gå promenader redan efter fyra till fem dagar. De flesta beskriver också att rekommenderad men icke receptbelagd smärtlindring räckte gott efter hemkomsten från sjukhus.

Förflyttningar fortsätter att vara en utmaning även en tid efter kejsarsnittet. Att ta sig ur sängen eller att resa sig upp efter en längre stunds sittande upplever många som ett problem. Många efterlyser också mer konkret information om vad de får och inte får göra, exempelvis vid lyft. Särskilt när det redan fanns äldre barn i hushållet beskriver deltagarna svårigheter med att balansera sin egen återhämtning med barnens behov.

Behovet av bättre rehabilitering och information

Ett tydligt fynd i studien är att många kvinnor upplever att de blivit lämnade utan tillräcklig information om sin återhämtning och rehabilitering efter kejsarsnittet. Flera efterfrågar skriftliga riktlinjer eller digitala träningsprogram för att hjälpa dem återfå styrka och rörlighet. Detta går helt i linje med tidigare forskning som visar att kvinnor ofta saknar vägledning om vad som är en ”normal” återhämtning efter kejsarsnitt. Andra studier har också visat att kvinnor uppskattar att det finns en rehabplanering redan före operationen. Det kan ha positiv effekt på livskvaliteten efter snittet.

Vad kan vi göra bättre?

Utifrån detta drar jag några slutsatser om saker som behöver förbättras:

  • Kvinnor behöver tydligare riktlinjer om vad som är normalt under återhämtningen och hur de kan hantera smärta och förflyttningar.
  • De som genomgår snitt behöver få hjälp med strukturerade rehabiliteringsprogram. I studien efterlyser flera onlinebaserade träningsprogram för att hjälpa kvinnor att återfå styrka och minska risken för långvariga besvär.

April är Cesarean Awareness Month!

Jag vill uppmärksamma de fysiska och emotionella utmaningar som vi som genomgår kejsarsnitt upplever. Forskningen, och min professionella erfarenhet, visar att återhämtningen ofta går bättre än förväntat. Men vården behöver fortfarande förbättras vad gäller smärthantering, rehabilitering och stöd.
Genom att lyssna och lära kan vi inom vården skapa en tryggare vård för alla som genomgår kejsarsnitt!

Referens:

What matters to mothers: A qualitative exploration of pain and recovery after cesarean section

Reklam

Och för dig som behöver ett webbaserad träningsupplägg anpassat för kejsarsnitt så råkar jag ju också ha det här. Det kostar en slant, men du kan ta det som friskvård. Då köper du kursen och svarar på kvittomejlet, så lägger jag till de uppgifter som behövs.

2 kommentarer till “April är Cesarean Awareness Month!”

  1. Spännande! Fött med urakut snitt en gång och planerat snitt en gång. Håller med om att smärtlindring fungerade fint och återhämtningen (iaf den fysiska) var snabb båda gångerna. Saknade också tydlig plan/uppföljande rehab efteråt. Ingen som ens tittade på mitt ärr på återbesöken eller undersökte knipförmåga eller annat någon av gångerna.

    Är generellt väldigt förvånad över att man skickas hem med bebis nummer två utan någon slags sjukskrivning/förlängd tid på förskola för storasyskonet. Att inte få lyfta mer än bebisen och ratta en treåring ett par timmar själv varje dag (plus lediga fredagar pga 25/vecka) var omöjligt utan att lyfta/bära mot riktlinjerna. Oklart om man genomgår någon annan lika stor operation med samma typ av ”restriktioner” som efteråt utan sjukskrivning?

    1. Hej! Nej, precis, jag tror inte att det finns någon motsvarande icke-kvinnligt könad/kodad operation i samma omfattning som inte automatiskt genererar sjukskrivning och dessutom inkopplad fysioterapeut på sjukhuset. Det är mycket som saknas i vården efter snitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *