Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan en fysioterapeut hjälpa vid Hyperemesis Gravidarum?

Kan en fysioterapeut hjälpa vid Hyperemesis Gravidarum?

close up photo of an iv fluid hanging on pole

Kan en fysioterapeut hjälpa vid Hyperemesis Gravidarum?

Idag är det Hyperemesis Gravidarum awareness day och jag tänkte uppmärksamma denna dag lite extra.

Hyperemesis gravidarum är ett allvarligt tillstånd med extremt graviditetsillamående. Detta bör man inte blanda ihop med det vanliga illamåendet som många gravida upplever under de första veckorna av graviditeten.
Hyperemesis innebär så allvarliga illamående och kräkningar att de drabbade i vissa fall behöver sjukhusvård. Detta beror på vätskeförlust, rubbad elektrolytobalans och viktnedgång. För vissa försvinner symptomen efter graviditetens första trimester. Andra kämpar med dessa besvär hela vägen fram till förlossningen.

Hur många drabbas av hyperemesis gravidarum?

Mellan 50-90 % av alla gravida kvinnor får illamående och kräkningar någon gång under graviditeten.
0,3-2 % av alla gravida kvinnor drabbas av hyperemesis gravidarum. Hyperemesis är vanligare vid flerbördsgraviditeter.

Varför uppstår det?

Den exakta orsaken till varför vissa blir drabbade är ännu okänd. Under en period utforskade man om det fanns en koppling till magsårsbakterien Helicobacter pylori och man föreslog att behandling av den bakterien skulle kunna minska symtomen. Detta har man inte kunnat bekräfta i studier att är effektivt.

De hormonella förändringarna som sker under graviditeten tror man är de största bidragande faktorerna. Specifikt har höga nivåer av hCG och östrogen kopplats till ökat illamående och kräkningar. HCG, som produceras av moderkakan, är särskilt högt i de tidiga stadierna av graviditeten och har visat sig vara relaterat till svårighetsgraden av illamående och kräkningar. Dock är detta samband inte bekräftat som den enda orsaken till hyperemesis. Alla kvinnor med höga nivåer av hCG utvecklar inte detta extrema illamående.

Forskning pekar på att vissa genetiska faktorer kan spela en roll i utvecklingen av hyperemesis. Det har också funnits observationer om att vissa kvinnor med hyperemesis har högre nivåer av vissa inflammatoriska markörer vilket skulle kunna tyda på att en överaktivt immunrespons är en bidragande faktor. Man har också föreslagit att vissa psykologiska faktorer kan vara riskfaktorer för att drabbas av hyperemesis. Stress och psykologiska påfrestningar kan förvärra symtomen.

Hormoner, genetiska faktorer, autoimmuna och inflammatoriska reaktioner, samt psykologiska faktorer verkar alla ha en viss inverkan på förekomsten och risken att bli drabbad.

Vilka är diagnoskriterierna?

  • Kräkningar mer än tre eller fyra gånger per dag.
  • Uttorkning (mätt via blodprov).
  • Yrsel och illamående nästan hela tiden.
  • Viktminskning på minst 4,5 kg eller fem procent av kroppsvikten.


Vilka blir effekterna av hyperemesis?

När tillståndet är under kontroll påverkar det inte fostret negativt, men för att komma dit behöver den gravida få behandling. Kräkningarna kan leda till uttorkning och rubbad elektrolytbalans i kroppen. Det kan också vara svårt at få i sig tillräckligt med näring och kan ge upphov till vitaminbrist. Om detta inte behandlas kan bebisen få för låg vikt och risken ökar att barnet föds för tidigt.

De allra flesta klarar sig fysiskt bra med hjälp av sjukvården, men det psykologiska lidandet är ofta stort. Att leva med hyperemesis är extremt utmattande, både fysiskt och psykiskt. Många berättar om depression, ångest och förtvivlan över förlorade månader. En del upplever sedan posttraumatisk stress.

Behandling och råd

Hyperemesis gravidarum kräver ofta medicinsk vård och du som lider av detta tillstånd bör omedelbart boka ett läkarbesök via mödravården. Behandlingen kan inkludera vätsketillförsel, näringstillskott och medicinering för att kontrollera illamåendet.

För betydligt lättare graviditetsillamående har huskurer såsom ingefära visats ha viss effekt. Däremot är effekten för gravt illamående och hyperemesis inte lika starkt belagd.

Fysioterapi vid hyperemesis gravidarum

Kan en fysioterapeut bidra vid allvarligt graviditetsillamående?
Det är sällan en fysioterapeut är inblandad mitt under det värsta måendet, men vi kommer ofta in efteråt. När illamåendet har lagt sig kan den drabbade behöva hjälp med återuppbyggnad av muskelmassa och styrka. Långvarigt sängläge kan också leda till smärtor i kroppen som kräver behandling.

Det finns vissa studier som pekar på att man kan testa akupunktur som behandling för graviditetsillamående. Forskningen kring dess effektivitet är kontroversiell och kanske handlar det främst om placeboeffekt. Det finns dock en punkt, ”PC6”, som är känd för att kunna påverka illamående. Det är samma punkt som får tryck av så kallade ”åksjukearmband” och en del vill gärna testa allt som går för att att få må lite bättre. Placebo, om det fungerar, kan ju vara lika gott som något.

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *