Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Opereras för framfall, ja eller nej?

Opereras för framfall, ja eller nej?

Läsarfråga:

Jag skulle önska mig info om för och nackdelar med framfallsoperation. Helst att få i handen på vårdbesöket där man delges sin diagnos, men här funkar också. Och risker med graviditet efter en operation. Och för-samt nackdelar med att antingen göra framfallsoperation först och sedan operera förlossningsskador eller tvärtom.

Det här inlägget är ett sådant som jag dröjt länge med att skriva. I typ två år, faktiskt. Min första tanke när kommentaren trillade in var att ”det här kan jag inte skriva, det är för individuellt”. Jag har ju skrivit en hel del om framfall, och också om hur jag som fysioterapeut jobbar med området. Så jag har funderat och jag har frågat runt lite. Nu har jag landat i att jag kan skriva ett resonemang. Hur just du ska göra är bara du som kan avgöra, på inrådan eller avrådan från din läkare.

Vad kan man göra istället för operation?

Förutom de andra råd som jag nämnt i det ovan länkade inlägget är prolapsringar det vanligaste alternativet till kirurgi. En prolapsring är ett alternativ till operation som inte tar bort problemen men väl kan minska symtomen. Det är långt ifrån alla som hittar en prolapsring som passar dem. Om det beror på individen, ringen eller utprovningsproceduren kan variera.

Fördelar med välsittande prolapsringar:

  • Fördröjer behovet av operation
  • Medför inga allvarliga eller svåra risker
  • Kostar lite (för sjukvården men också för dig – ingen sjukskrivning etc)

Potentiella nackdelar med prolapsringar:

  • Kan vara obekväma
  • Kan ge ökade flytningar och i vissa fall skav och infektioner
  • Kräver regelbunden rengöring och regelbundna byten
  • Kan kräva att du testar flera stycken
  • Fixar inte problemet – bara symtomen
  • Penetrerande sex kan bli klurigt (inte alltid!)

Prolapsoperationer

Prolapskirurgi är något mer av en ”lösning” på framfallsproblematiken än en prolapsring, men innebär dock en risk att besvären återkommer. Kirurgi kan passa bäst för dig som:

  • Har symtom som prolapsring inte lindrar eller symtom som inte lindras av annan behandling
  • Du har nedsatt livskvalitet till följd av dina besvär
  • Du tror att du är helt färdig med att skaffa barn

En graviditet kommer lägga belastning på vävnaderna som opererats och en vaginal förlossning kan i värsta fall göra operationen som ogjord. Det kan av livskvalitetsskäl vara värt att göra en framfallsoperation innan du är helt hundraprocentigt färdig med att skaffa barn, men du kan få rådet att föda med kejsarsnitt nästa gång.

Fördelar med prolapsoperation:

  • Operationen återställer förhoppningvis anatomin hos dina bäckenorgan eller tar bort det som skaver och buktar.
  • Operationen tar förhoppningsvis bort dina symtom

Nackdelar med prolapsoperation:

  • Det är en operation med medföljande operationsrisker
  • Kräver en förhållandevis lång återhämtning
  • Har inga garantier för lång hållbarhet
  • Kostar mer för både vården, men också för dig i form av sjukskrivning
  • Finns risk för andra symtom som infektion, blödning, smärta, nedsatt känsel eller nedsatt sexualfunktion

Tajmingen kan vara a och o

Alla kvinnors kroppar, livssituation, livsstilar, önskemål och prolaps är olika och det går inte att enkelt fatta ett beslut utifrån såna här listor. Är du ung har du kanske större krav på kroppen (eller?) och det hade kunnat tala för en operation. Men samtidigt finns återfallsrisken – om du opereras i mycket ung ålder kanske du får ett återfall 10-15 år senare när du fortfarande är (inte lika men ändå) ung. Och nästa operation kommer bli mycket mer komplicerad. Om de går att skjuta operationen på framtiden kan det ibland vara bättre.

Personer jag bollat frågan med har lyft tankar kring att inte opereras när barnen är så små att de kräver frekventa lyft, att inte operera mitt i en husrenovering och att försöka få till operationen så att en sjukskrivning efteråt kan fokuseras på att faktiskt läka och återhämta sig. Det är av vikt att tänka igenom tajmingen för en prolapsoperation!

Andra åtgärder

Det finns inget som helt garanterat fixar ett framfall, det kan vi enkelt konstatera. Att ha en stark bäckenbotten och eventuellt minska på tung belastning för bäckenbotten (tunga fysiska arbeten, kronisk förstoppning, långvarig hosta och övervikt) har potential att minska symtomen för dig som inte ha de värsta graderna av framfall.

Risk för återfall

Vad gäller risken för återfall efter en första framfallsoperation (med bara egen vävnad) kan förekomsten av levatorskador och framfallets omfattning innan operationen vara avgörande. Det finns olika operationer för olika sorters framfall, olika metoder och olika kompetens hos läkarna som opererar. Operationen för ett främre framfall och ett bakre framfall kan ha olika hållbarhet – fråga din läkare utifrån dina egna förutsättningar. Ett livmoderframfall opereras på ytterligare ett eget sätt. I vissa fall kan man laga missade eller defektläkta muskler i mellangården och på så sätt få ett förbättrat muskelstöd som gör att du kan skjuta en framfallsoperation på framtiden.

Hur resonerar du?

Berätta gärna om dina erfarenheter och tankar!

16 kommentarer till “Opereras för framfall, ja eller nej?”

  1. Tack!
    Önskar gärna om någon vill dela med sig av erfarenhet av framfallsoperation, resultat, vägen dit. Några år senare hur mår bäckenbotten.? Gjordes både främre och bakre samtidigt?

  2. Tack! Så bra inlägg. Och så relevant för mig precis nu. Jag har hela tiden förut tänkt att operation inte skulle vara ett alternativ än för att jag är för ung. Men nu efter andra barnet (9mån pp) och ett tyvärr förvärrat framfall har jag sedan en tid börjat tänka mer seriöst på operation. Jag känner att det kanske kan vara värt det för en förbättrad vardag och att kunna leva ett mer aktivt liv, just för att jag ännu är ung. Är löpare i grunden – och är väl medveten om att jag förmodligen aldrig kommer att springa som jag en gång gjorde. Och visst förstår jag att trots operation måste jag vara väldigt försiktig men kanske kan den hjälpa mig att kunna springa iallafall lite i framtiden…? Det är självklart inte bara för löpningen heller, jag har ett aktivt liv som det är – vill kunna jobba som personlig tränare plus kunna vara småbarnsmamma utan större fysiska begränsningar!
    Jag går hos en fysioterapeut regelbundet sedan första barnet och även hon tog upp frågan förra veckan. Menade på att mina symptom inte bör vara så starka fortfarande efter allt vi gjort/gör, att förmodligen finns något som behöver repareras. Så jag ska nu få träffa en specialist som ska bedöma situationen. Men operationsfrågan finns verkligen mer än förut i mitt huvud just nu så detta inlägg kom perfekt – dina tankar och synpunkter är alltid väldigt tänkvärda och intressanta Mia! Tack igen!

  3. Bra inlägg!
    Tycker allt är väldigt förvirrande med all eftervård. Om man misstänker framfall, vad kan man göra i första hand själv hemma? Vart, och hur tidigt, vänder man sig om detta inte hjälper? Gyn/barnmorska/fysioterapeut?

  4. Tack för intressant inlägg! Precis vad kag hade velat läsa som nydiagnosticerad (efterfrågade skriftlig info om framfall och operation men fanns inte trots att det va ett utav de största sjukhusen i Sthlm!). Så då är det bara hem å googla. Och förhoppningsvis hamnar alla intresserade då på din läsvärda blogg! Jag har öven levatorskada så väntar med op och ör tacksam att prolapsring gör att jag funkar relativt obehindrat trots cystocele och sänkt livmodertapp.

  5. Hej, jag har fram och bakfall samt båda musklerna längst med är ”trasiga” så kan ej knipa för att få starkare bäckenbotten. Har tänkt operera mig i augusti trots att jag vill ha fler barn. Vill ändå föda vaginalt vid nästa förlossning trots riskerna att få göra om operationen. Nu när jag läser detta och artiklar med riskerna att operera in ”nät” för att bli av med obehaget av dessa skador blir jag orolig att jag är dum som gör det? Hur ska jag tänka? Tacksam för återkoppling?

    1. Det finns många olika svar på den här frågan och jag vet att en del av de opererande läkarna säger att man kan operera och föda vaginalt igen, men personligen skulle jag inte välja att göra det. Skulle ha valt en prolapsring eller annat stöd, bli gravid och sedan föda barn och opereras efter det. Det finns inget kategoriskt rätt eller fel.

  6. Tack för svar! Jag va hos en gynekolog som gjorde ultraljud och tanken hos henne innan ul va ring men eftersom båda sidorna/levator musklerna är avslitna satt den inte uppe. Varför op rekommenderades. Jag kan välja att avvakta tills fler barn men risken finns att det såklart kan bli värre. Hon tyckte att jag kan op igen efter nästa barn. Hon syr allt, inget nät.

    1. Den opererande gynekologen gör naturligtvis bäst bedömning, men återfallrisken med dubbel levatorskada är stor och jag har svårt att tro att enbart kroppsegna material kommer hålla i längden vid flera op. Diskutera vidare med läkaren!

    2. Jag är kallad till min fjärde framfallsoperation, som jag känner mig tveksam till. Jag har opererats både för främre- och bakre- framfall alla tre tidigare gånger, samt att de skar upp mellangården och gjorde den snävare då den buktats ut/ner för mycket pga framfallen.

      Vi är alla så olika med våra kroppar, gener osv, men jag skulle inte råda att opereras innan man vill ha/föda barn. Risken bara med att bära barnet i magen (utan förlossningen) ökar risken att en operation kan misslyckas/brista och måste göras om.

      I mitt fall har jag fått så grova ärrbildningar redan efter de två första operationenerna så det gick inte att fästa ett nytt nät för att stärka väggen mellan slidan och tarmarna som var tänkt.

      Jag jämför min bindväv med ett gammalt lakan: drar man på ett ställe för att stärka upp så är risken stor att den brister/släpper på nya ställen och till slut finns det inget bra material kvar att arbeta med.

      Min sista operation höll inte ens i ett år…

      Varje operation ökar även risken för smärtor vid sex och även mer konstanta smärtor.

      1. Jag skulle säga att det också lite beror på vem som opererar och vad de faktiskt gör. Om läkaren samtidigt lagar alla eventuellt trasiga muskler i bäckenbotten så blir ofta operationsresultatet och hållbarheten bättre. Det finns fortfarande gynekologer som opererar framfall utan att laga eventuella muskler, och då skiljer sig operationsresultaten väldigt åt. Det finns förstås individuella förutsättningar också, med bindvävshållfasthet och sånt. Men om du inte har varit hos ett riktigt bäckenbottencentrum eller typ hos Eva Uustal i Linköping så kan det vara bra, innan du går vidare med ytterligare kirurgi.

  7. Tack för svar! Hoppas jag tar rätt beslut. Jag lever här och ny och risken finns att jag inte kan få fler barn. Är 37 år och detta var mitt första barn. Ringde upp operationsavdelningen efter osäkerhet hos mig efter tankar här på er informativa och braiga blogg och det kan inte förvärras av en operation nu vid fler barn utan enda risken är att jag får operera igen. Då blir det samvetskval om jag ska slösa på sjukvården ist?!

    Fortsätt kämpa för det ni brinner för och jag har och kommer rekommendera alla kvinnor (och män) att läsa och stötta er.

  8. Gjorde en framfallsoperation för en vecka sedan och jag mår toppen. Har inte haft ont alls, ingen urinvägsinfektion (vanligt efter kateter), kunde kissa direkt efter. Operationen gällde främre väggen (lyfta urinblåsan) och förkorta livmodertappen. Jag är 39 år, två barn tätt (14 månader mellan). Inga fler barn här! Är väldigt tacksam att allt har gått över förväntan. Mormor har haft barnen som är tre och fyra nu. Jag har medvetet väntat med op för att slippa tunga lyft som mindre barn kräver. Är så glad att jag äntligen tog tag i det. Det kan vara ganska påfrestande att sätta bollen i rullning om man inte är mentalt förberedd. Det är ju inte direkt kul att gå på undersökningar och utredning. Sjukskriven 5 veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *