Prolapsringar

Prolapsringar

Prolapsringar – vad finns det för information mer än den lilla text som är samma och florerar på internet på alla landsting? Hur vet man att storleken är rätt? Vad gör man med ringen när man har mens? Kan man röra sig och träna som vanligt eller bör man vara lite betänksam med tunga lyft etc ändå? (Jag upplever att det ändå inte går att springa, t ex, med ring fast läkaren sa att det skulle gå, för någon som hon hade hört om).

Prolapsringar eller pessar kan vara utmärkta alternativ till kirurgi, eller ett symtomlindrande hjälpmedel tills dess att kirurgi kan genomföras. Det finns inte någon omfattande forskning på detta, men kliniskt verkar det som att mindre framfall (cystocele, rectocele och livmoderprolaps) kan behandlas med dessa mekaniska stöd.

Vad är egentligen en prolapsring?

En prolapsring, eller pessar som det ofta kallas internationellt, är ett mekaniskt hjälpmedel för att skapa ett stöd i vagina. Syftet är att stötta upp väggarna och de organ som kan sacka neråt, det vill säga urinblåsan, tarmen och/ eller livmodern. De moderna prolapsstöden är oftast gjorda av medicinskt silikon eller plast. De fungerar helt enkelt genom att bara finnas, de tar upp utrymme och förhindrar buktningar och tryck nedåt.

Vem kan ha en prolapsring?

Prolapsringar passar inte alla, och de olika formerna och varianterna av ringar passar olika individer. Först måste framfallet vara tillräckligt låggradigt för att vara hjälpt av en ring. Individen måste också känna att det är okej att ha ett mekaniskt hjälpmedel i vagina, och ska vara bekväm med att ta i och ur ringen för rengöring. En del upplever att ringen skaver, en ökad infektionskänslighet vaginalt och att flytningarna ökar. Det finns olika anledningar till att välja prolapsring som behandling – för att kunna skjuta en operation på framtiden, för att underlätta fysisk träning eller under en pågående rehabperiod för bäckenbottenmuskulaturen.

Prolapsringar är oftast inte lämpliga för dem som aktiva vaginala infektioner, sår, blödningar utöver menstruationsblödningar eller vid silikon/latexallergi.

Hur provas en prolapsring ut?

Här i Sverige har jag mest hört om personer som får en prolapsring av sin gynekolog med ett ganska slarvigt utprovningsförfarande, och med knappt någon uppföljning alls. Som jag uppfattat det verkar också många svenska gynekologer hantera ringarna ganska styvmoderligt, och säljer inte heller in idén riktigt till sina patienter.

Grejen med prolapsringar är att det är en ”trial and error” med dem, och att du troligen kommer behöva testa lite olika varianter och storlekar innan du är nöjd. Ger gynekologen upp när individen kommer tillbaka första gången och säger att ringen inte funkade, då blir det ju heller kanske ingenting med den behandlingen. Ringen ska sitta i utrymmet mellan väggen bakom livmodertappen och främre väggen (i riktning mot pubisbenet), och storleken ska vara ”den största som passar in utan att vara obekväm”. Efter ungefär en timmes stående och gående kan ringens passform utvärderas, men det får gärna gå flera dagar.

Olika typer av ringar för olika framfall

En cystocele behandlas ofta med en ring som inte är ihålig, det vill säga som har en perforerad platta i mitten. Vid livmoderframfall används ofta en ring som har ett hål i mitten (ni fattar, donut-liknande). Ansträngningsinkontinens behandlas ofta med en ring med en plupp framtill.

Hur används ringen?

Ringen kan användas dagligen eller bara vid tyngre belastning. Den kan tas ut dagligen, varje vecka eller en gång i månaden och rengöras med tvål och vatten. Ringar som inte har en platta i mitten kan användas vid penetrerande samlag om den inte stör. Du kan behöva kombinera ringbehandlingen med östrogenkräm. Behandlingen bör följas upp var 3-6 månad.

En ring med bra passform ska inte kännas, och ett obehag under ringanvändning är en signal om att passformen inte är optimal eller att ringen kommit ur läge. En bra ring ska hållas på plats när du går, hostar och är fysiskt aktiv. Den ska heller inte göra att du får svårt att tömma blåsa eller tarm.

Här finns en jättebra guide till hur du sätter in ringen. 

Östrogenkräm och ringar

Personer som ammar och eller som passerat klimakteriet får ofta östrogenkräm förskriven tillsammans med sin ring. Östrogen behövs för att optimera slemhinnorna i vagina, och just under amning och efter menopaus får man ofta östrogenbrist.

Problem med ringbehandling

De vanligaste komplikationerna med prolapsringar kommer utav att ringens passform inte är optimal. Då kan ringen orsaka skav, förstoppning, ökade flytningar och förändrad lukt.

Sex och prolapsringar

Den som provar ut din ring bör ta upp frågan om sex med dig. Vissa ringar behöver tas ut inför penetrerande samlag. Vissa ringar/stöd kan inte tas ut av användare själv, och dessa är då inte alltid optimala.

Mens och prolapsringar

De flesta verkar mena att du ska kunna ha ringen inne under menstruationen precis som vanligt. Rådet är att ta ut och rengöra ordentligt efter varje menstruation. En del personer låter bli att använda ringen under menstruationen. En del upplever också att en menskopp kan ge något av det mekaniska stödet som en prolapsring kan ge, medan andra inte upplever att de ens kan föra in menskoppen och få den på plats.

Träning och prolapsringar

En prolapsring i kombination med en tränad bäckenbotten borde optimera förmågan att träna, men om en individ kan återgå till att slags fysiska aktiviteter är individuellt. Här har jag inget bättre svar än ”det som känns okej, är okej”. Just löpning kan ju handla om många andra faktorer, och att bäckenbotten och koordinationen av dess anspänning under löpsteg behöver tränas tillbaks. Se gärna mitt resonemang om återgång till löpning här, om upptrappning och mina bästa tips. 

Här hittade jag en bra och informativ film och de olika alternativen av prolapsstöd:

Referens:

Pessaries (mechanical devices) for pelvic organ prolapse in women.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

20 Comments

 • Åh, vilken otroligt bra förklaring! Tänk om din text kunde bli standardinformation på internet istället. Och tänk att man generellt kan så lite och informerar så dåligt. Jag fick den korta varianten på 1 minut, sen gick läkaren, inget snack om att jag skulle höra av mig om den inte passade. Suck! Tur att du finns och orkar leta information och förklara! Själv vet man inte var man ska leta mer än google… Tack!

 • Bra information! 🙂 jag frågade bm om möjligheterna att få en ring, men hon tyckte inte det behövdes då jag ”bara” har en slapp slidvägg. Så nu kniper, kniper och kniper jag med hjälp av tät-appen (jättebra btw). Och tänkte försöka få en tid hos dig sen för att utvärdera knipförmågan och se till så att jag kniptränar optimalt 🙂

 • Har skav i vaginas öppning, jag tänker framfall, gyn tyckte ”lite slapp främre slidvägg”. Jag skiter i definitionen, det skaver hela min vakna tid då jag rör mig och det påverkar även mitt arbete negativt, eftersom jag inte direkt har ett stillasittande jobb. Nu ska det först jobbas med bäckenbottenträning tillsammans med urolog (!?). Själv har jag redan ökat knipträningen, kört stenhårt i 6 mån (i väntan på att få hjälp av ”vården” med mina problem).
  Eftersom skavet påverkar så pass mycket vareviga dag så frågade jag om prolapsring. Svar: ”-Du är för ung och då måste du ju ha den sitta inne hela tiden.”
  Jag är 36 år, har haft problem sen förlossning 12 år tillbaka, skavet i många år. Att kunna gå ett steg, en dag utan att behöva alltid känna av en skitsnippa som skaver känns som ett himmelrike, en utopi.
  Gyns svar stämmer inte med det som du skrivit här och det jag kan läsa vidare på nätet. Skulle önska mig något som minskar skavet när det behövs, i väntan på att knipträningen ger mer resultat eller ev operation. Har du tips på hur jag kan gå vidare? Går ju att beställa olika pessar från utlandet och börja prova ut själv. Känns som det skulle kunna bli både dyrt och svårt. Men har jag inget val?
  Nån annan annan där ute som kan tipsa om pessar/prolapsringsvänliga vårdgivare?

  • Åh, var bor du? Det är ju troligen med uroterapeut du ska få bäckenbottenträningshjälp, och det kan vara vara riktigt bra. Ge det en chans på 3-4 månader. Men har du inte upplevt symtomlindring efter det ska du försöka få remiss till ett bäckenbottencentrum, så attd e kan göra en riktigt bedömning och erbjuda dig prolapsring eller operation vid behov. Du ska inte acceptera att allting bara är ”normalt”, om du känner att det inte är så så har du med stor sannolikhet rätt. Stå på dig!

 • Hej
  Tack för info om prolapsring och en bra sida. Dock blir jag lite förvirrad du skriver att en prolapsring med diaphragma/platta/membran används till cystocole och att en ring utan detta används till livmoderframfall.
  Dock tycker jag att den film du ger link till sir att en prolapsring med membran/platta används till livmoderframfall med/utan cystocele.

  Eller har jag missförstått?

  Jag har cystocele postpartum 3,5 mdr i dag, första barn. Jag har också levatorskada i i alla fall höger sida kanske också vänster.

  Så nu är jag lite tveksam på vilken prolapsring som är bäst för mig? Med eller utan membran/platta i mitten?

  Tycker det är svårt att förstår och att få ringen till att sätta rätt. Tycker oftast jag kan kände den och det är okomfortabelt att sätta sig ned då det känds som att jag sätter mig på något hårt. Så tycker jag att jag får mera ont i höger sida när jag har i ringen….
  En gyn-obs fysioterapeut i DK tipsat om att den skal in, up och bakåt. Det hade jag inte förstått vid mitt besök hos den svenska gynekolog.

  Jag är rädd för att prolapsringen, om den sätter fel, kan försämra läkningen av levatorskadan och kan försämra cystocelet?

  Tacksam för hjälp, jag känner mig väldig vilsna i den här tiden som skulle vara så fantastisk som bara nu är mycket smärta och gråt.

  Mvh Maria

  • Hej! Välkommen till förvirringen =). Det är väldigt olika med olika passformer, märken och utföranden vilka som används och passar för olika saker. Det viktigaste är att man får hjälp att hitta ett stöd som lindrar ens egna symtom. Om du känner din ring låter det inte som att den är optimalt utprovad, oftast är den för stor eller liten om den flyttar på sig så att du känner av den. Nu vet jag inte riktigt hur länge sedan du födde och hurdan skada du har. men små revor i levatorn kan läka men stora levatorskador är inte läkningsbara på det sättet. Har det gått över 18 månader efter förlossningen är det osannolikt att en muskelskada kan påverkas. En prolapsring som sitter rätt ska heller inte påverka cystocele till det sämre, snarare till det bättre. Om den sitter fel är risken att du får skador och skav på slemhinnorna, inte på djupare underliggande vävnader.

   • Hej Mia!
    Ver du någon i stockholms området som är grym/bra o har tålamod med att prova ut olika prolapspessarys…? Gynekologer verkar inte vara så bra på detta. Vill prova olika modeller, träna ta i och ur själv vid besök etc. Finns ngn lista på bra folk/bmsk etc? Eller en gudabenådad gynekolog;)

 • Hej Mia!
  Ver du någon i stockholms området som är grym/bra o har tålamod med att prova ut olika prolapspessarys…? Gynekologer verkar inte vara så bra på detta. Vill prova olika modeller, träna ta i och ur själv vid besök etc. Finns ngn lista på bra folk/bmsk etc? Eller en gudabenådad gynekolog;)

  • I Sverige får bara gynekologer prova ut prolapsringar. Ibland tar de hjälp av uroterapeut för träning på insättning och uttagning, men ingen annan yrkeskategori får initiera behandlingen. Det är väldigt synd, i de länder där fysioterapeuter provar ut prolapsringar är förfarandet mer som det du efterfrågar. Mitt tips är att vara en besvärlig patient och kämpa dig framåt inom vården, med olika gynekologer.

 • Måste bara kommentera detta efter att fått prolapsutprovning i veckan. Barnmorskan som jag blev remissad med har jobbat med det sen 2006.
  När jag visade min prolapsring med membran (som jag fick av annat ställe 2017) sa hon att hon aldrig sätter in en sådan själv. Hon jobbar alltså med flera ringar samtidigt för att optimera stödet. Nu har jag en ring utan membran +en med membran. Jag fick återtidsbesök om 3månader för att förmodligen få nya ringar eftersom ringarna kommer att hjälpa allt att räta upp sig och lyftas kommer jag nog behöva mer/annat stöd. Hon hade haft en patient som använt 4 ringar samtidigt. Nu känner jag riktigt hopp att kunna springa igen!
  Jag frågade om kub(som jag vet fått flera i fb gruppen att komma tillbaka till löpning),men hon sa att hon provat ut ett 20tal men att det aldrig blivit bra.

  • Var har du träffat denna barnmorska? Vilket landsting? Vet hon fler som jobbar med att prova it prolapsringar? Och Mia, har kollar med Socialstyrelsen, eg verkar det inte finnas någon lag på att endast gynekologer får prova it prolapsringar i Sverige, verkar mer vara en kulturell sak. Detta måste ändras på. Ska se om jag jag några ideer kring detta.

   • Jag har också förstått det så, så det är nog mer förskrivningsrätten det handlar om, och en kostnadsfråga. Vi behöver ju få ett ersättningssystem för att prova ut prolapsringar om vi fysios ska göra det. Tror inte någon av oss har råd att köpa in massor och ge ut gratis till patienter, och tror inte att det är korrekt att patienter ska betala medicintekniska hjälpmedel själva. Det är lite av ett svart hål och ingen som riktigt sitter på svar.

   • Hej ursäkta sent svar, såg inte att någon kommenterat efter mig. Det var i västra götaland, borås (säs).
    Jag ska på återbesök i maj, så frågar då om hon vet fler i andra regioner som jobbar liknande. Återkommer.

 • Hej Mia!
  Jag har efter trean haft lite problem med framväggen(och bakväggen). Men fick idag 9,5 månad uppsatt en ring. För hjälpa till att jag inte har så mycket känsla”allt trillar ut”. Men nu är jsg osäker på om den är rätt. Den gör inte ont just nu, men jag känner den. Är rädd jag förstör hela min snippa om den är fel? Känslan är mkt bättre än tidigare, men har inte bajsat så vet inte om den kommer sitta kvar. Har problem med det också, bajsa. Jag läste att man ska inte känna av den, men jag gör ju det. Gynekologen var positiv osv”trillar den ut så testar vi en annan storlek”. Fick nämligen en mindre ring. Men ska jag försöka ta ut den? Och ringa om en ny? Eller ska jag testa om det går och bajsa först ? Vill som sagt inte paja något som redan är trasigt.

  • Det är inget som är så skört att det pajas av en ring (frånsett slemhinnor som kan få skavsår med en riktigt dåligt sittande ring eller vid väldigt ledsna och torra slemhinnor) , så ge den en vecka eller så. Känns det fortfarande inte hundra så byter du.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *