Hur vet jag om jag har ett framfall?

Hur vet jag om jag har ett framfall?

Vad är ett framfall egentligen?

Framfall är egentligen ett samlingsbegrepp för när antingen urinblåsan, livmodern eller tarmen har åkt ner från sin optimala placering. Dessa tre organ hålls normalt på plats av bindväv, senor och stödjevävnad, både genom ”upphängning” och genom stöttning mot till exempel vaginas väggar.

Bäckenbottenmusklerna håller upp bäckenorganen underifrån. Om stödjevävnaden som ska lyfta och hålla organen går sönder eller tänjs ut, eller om bäckenbottenmusklerna blir kraftigt försvagade, kanske inte organen stannar kvar på sin optimala position och börjar istället trycka ner mot vaginalöppningen.

bäcken 004

De olika framfallstyperna

Cystocele

Om det är den främre vaginalväggen som buktar inåt betyder det att urinblåsan sänkts från sitt ursprungliga läge, detta kallas cystocele. Vid lindrig cystocele har du kanske inga symtom alls, men symtom kan bland annat vara en tryckande och tyngande känsla i bäckenet eller vagina, speciellt vid längre tids stående. En utbuktning som kan vara formad som ett ägg kan synas vid inspektion av slidöppningen när du krystar, och ibland även kännas när du står. Du kan också ha svårt att hålla urinen eller ha känsla ofullständig tömning. Risken ökar för upprepade urinvägsinfektioner.

Tips: bildgoogla cystocele

Om det är livmodern som åkt ner kallas det livmoderprolaps, eller livmoderframfall.

Livmoderframfall brukar i första hand ge känslan av att något putar ut, på medicinskt språk kallat globuskänsla. Tyngdkänsla i underlivet hör samman med stående, gående och blir ytterligare tydligare efter tunga lyft och ansträngning. Även för en kvinna med livmodersprolaps kan det vara svårt att tömma blåsan fullständigt.Det kan också upplevas trångt baktill och det kan vara svårt att få ut avföringen.

Tips: bildgoogla uterus prolapse

Rectocele

När den bakre slidväggen buktar inåt mot vagina är det stödjevävnad och muskler i mellanrummet mellan slidan och tarmen som inte längre ger tillräckligt stöd. När tarmen buktar in mot slidan kallas detta rectocele. Ett litet bakre framfall behöver inte orsaka några tecken eller symtom. När du upplever symtom kan detta vara en  mjuk bula av vävnad i slidan som kommer bakifrån. Du kan också ha svårigheten att få ut avföringen och kan även behöva trycka med fingrarna mot vaginas bakvägg eller mot mellangården för att få ut avföringen. Du kan ha svårt att känna att tarmen blir helt tömd.

Tips: Bildgoogle rectocele

Hur märker jag om jag har ett framfall?

Som du märker kan det vara svårt att själv avgöra vilken framfallstyp en själv lider av eftersom symtomen på flera sätt liknar varandra. Sammanfattningsvis kan framfall ge:

 • utfyllnadskänsla i slidan
 • dragkänsla och trötthetskänsla i bäckenbotten
 • känsla av att ha en ”tampong som sitter snett”
 • du kan själv känna något som buktar ner/ut
 • svårt att tömma blåsan eller återkommande trängningar
 • svårt att tömma tarmen

Symtomen kan förvärras under dagen och förbättras när du ligger ner. Om du har ett framfall som trycker ner genom vaginalöppningen kan du också uppleva regelrätt skav mot underkläderna.

Hur vanliga är framfall?

Detta är svårt att säga, eftersom det inte alltid är lätt att dra gränsen när ett framfall faktiskt uppstått. Eftersom många kan ha framfall utan att uppleva några symtom är det inte heller alltid ett framfall är något ”fel”. Internationellt sett säger man att en av fem kvinnor kommer opereras för framfall. Kanske är detta bara ”toppen av ett isberg”, eftersom många inte söker hjälp.

Vad orsakar ett framfall?

Förlossningar i stort är den största riskfaktorn för framfall. På vägen genom förlossningskanalen sträcker barnet ut omkringliggande vävnader, en utsträckning som kan orsaka små eller stora skador på stödjevävnad och muskler.

Andra saker som orsakar kontinuerliga tryckökningar mot bäckenbotten ökar risken för framfall; kronisk hosta och återkommande förstoppning. Ålder, övervikt och tunga lyft i arbetet kan också vara påverkande faktorer.

Ärftligheten är stor när det kommer till framfall.

Hur behandlas framfall?

Detta ska bero på graden av upplevda besvär!

I tidiga stadier och vid små framfall kan det räcka med bäckenbottenträning och livsstilsförändringar för att bli besvärsfri. Livsstilsförändringarna kan handla om att undvika förstoppning, justera träningsformer samt att vid behov gå ner i vikt. En del kan också få god effekt av mekaniska hjälpmedel.

Framfall kan ofta opereras, men operationssättet avgörs naturligtvis av besvären och vilken/vilka framfallstyper personen lider av.

Jag tror att jag har ett framfall, men gynekologen säger att allt ser bra ut!

Små framfall kan vara möjliga att missa om du inte blir uppmanad att krysta vid undersökningen. Framfallet ”åker tillbaka in” i kroppen när du ligger ner och kan du vara mindre tydligt. Det är också så att små framfall hos vissa kan ge omfattande symtom. Men också de motsatta, att ganska stora framfall inte ger så mycket symtom.

Jag ska till gynekologen, vad ska jag fråga om?

Vad ska jag fråga?
1Vad är det som orsakar mina besvär?
Kan du visa och förklara vilka strukturer som är inblandade?
2Vad ser du som lämpligt alternativ som
förstahandsbehandling för mina besvär?
3Hur länge ska jag vänta
innan jag utvärderar resultatet?
4Vad finns det för andra alternativa behandlingar?
Finns det risk att jag behöver genomgå en operation?
5Behöver jag en remiss till en annan vårdgivare eller
specialitet för att få svar på mina frågor eller få vidare behandling?
6Vem kommer följa upp mina besvär?
Vart vänder jag mig med frågor?
7Finns det möjlighet att få vägledning om
samtalskontakt vid behov?
8Finns det något jag behöver veta inför en
eventuellt ytterligare graviditet?

Hur vet jag om jag har ett framfall?

Om du har ett symtomgivande framfall märker du att något känns fel. Du rekommenderas du att söka en gynekolog för bedömning.

Ett icke symtomgivande framfall behöver du inte oroa dig för.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

50 Comments

 • Det är så mycket intressant man lär sig här och med bilder och ett språk som också oss vanliga dödliga 😉 förstår oss på. Det är verkligen sånt här som alla kvinnor borde veta, men tror det är så många som inte känner till dom här viktiga sakerna om vår kropp. Inte i närheten att man fick sådan information i någon av alla texter om ”vad som händer i din kropp när du är gravid” eller liknande. Ju mer man vet, ju tryggare känner man ju sig.
  Tack Mia!

 • Hej, kan verkligen ett bakre framfall (slapp bakre slidvägg) läka bort oavsett om det bara gått 2 månader från förlossning eller kommer förslappningen med största sannolikhet att finnas kvar men eventuellt gå att underhålla med bäckenbotten träning? Hur länge räknas man som nyförlöst? Det känns verkligen inte som att skiljeväggen kan komma att bli tjockare genom läkning när den redan är förtunnad? För jag känner som en liten bula av vävnad innanför slidmynningen o jag antar att det inte är normalt..

  • Hej! Hinner inte svara så omfattande just nu. Det är förstås skillnader på reella skador och bara utsträckta slidväggar. Har en kvinna muskelskador kommer ju inte återhämtningen gå lika spikrakt framåt så som den kan göra annars. Tror du får veta lite mer om hur jag resonerar kring buktande slidväggar här:

   https://bakingbabies.se/2016/09/02/vad-ar-skillnaden-mellan-en-buktande-slidvagg-och-ett-framfall/

   Angående tidsaspekten har jag skrivit en del i det här inlägget:
   https://bakingbabies.se/2016/09/16/atergang-till-elitidrott-efter-graviditet/
   Generellt säger vi 6 månader eller annars 2 månader efter avslutad amning.

   Hoppas du kan läsa ut svaren på dina frågor i dessa eller flera inlägg som du säkert hittar om du klickar dig vidare.

   • Okej tack jag har verkligen försökt läsa alla dina inlägg om detta och du skriver jätte bra , men för mig som inte kan det här alls så har jag förstått det så här: slidans slemhinnor bör vara återhämtade ca 6v efter FL, där efter kvarstår ev. försvagning? För min övre slidvägg är ju återhämtad o då borde väll logiskt sett den bakre också vara återhämtad i den grad den kommer att återhämtas till nu? Med vänlig hälsning, Sofia

    • Det handlar inte om semhinnor, utan om stödjevävnad och den återhämtningen tar många månader. Du kommer inte veta hur det slutligen kommer vara förrän 6-12 månader efter förlossning. Att det skiljer sig åt på fram och bakväggen handlar troligen om hur barnet passerade slidan och var trycket var störst. Det är ju ingen definitiv symmetri i det där. Jag skulle verkligen vilja be dig att sluta oroa dig för tillfället, du verkar inte må bra av det? Det finns nästan inget du kan göra för att påskynda läkning/förvärra symtomen. Även om någon verkligen skulle kunna hitta något fel på dig så åtgärdas det i alla fall inte förrän de där 6-12 månaderna. Så försök att släppa detta och njut av din föräldraledighet så gott du kan! Kram

     • Tack för hjälpen i dina svar , önskar alla svarade lika bra och lättförståeligt som du . Nu ska jag tänka positivt o se framåt o min kropp den får jag hoppas blir så bra den kan . Jag har ju trots allt fött fram världens (för mig) finaste lilla son . Nu ska jag inte ta mer tid utav dig , för nu och inte mer onödig tid av mig själv heller . Kram o tack än en gång för ditt fantastiska jobb o engagemang i att hjälpa andra .

 • Hej Mia,
  Jag är så glad att jag har hittat till er sida. Jag fick en son för två månader sedan, han vägde nästan 4,3kg och jag upplevde att min krystfas var rätt kämpig (ca 1h). Jag sprack dock väldigt lite och blev enbart sydd på ett ställe i inre blygdläpp. Jag upplevde inte några andra problem direkt efter förlossningen. På grund av att jag inte tyckte mig ha några komplikationer efter fl var jag rätt omgående igång med promenader och jag var även och storhandlade några gånger där jag bar tungt. Det var efter detta som jag började uppleva att mina bakre slidväggar kändes förslappade, kanske missade jag att känna det innan eftersom jag inte kände några symptom. Nu känner jag dock att min bakre slidvägg är kraftigt försvagad, när jag känner i slidan så buktar väggen in redan vid slidöppningen.
  Jag har läst alla dina inlägg om framfall och förslappade slidväggar, de har samtliga varit till stor hjälp för att förstå mer utifrån de symptom jag har. Vad jag förstår så kan man dock inte säga så mycket om vilka symptom jag kommer ha i förlängningen förrän efter 8-10 mån efter fl.
  Jag tränar normalt sett både löpning, gym och step. Den normala rekommendationen vi får efter förlossning är ju att man ska avvakta träning 6-8 veckor efter förlossningen. Jag hoppas såklart att försvagningen i min bakre vägg ska minska framöver och jag vågar inte riktigt gå på den generella riktlinjen. Jag kniper varje dag, både med och utan knipkula. Jag går även promenader och tränar, enbart väldigt enkla övningar, på gymmet. På gymmet är jag väldigt medveten om att knipa innan jag gör en övning men i vardagen är det ju lätt att glömma bort. Jag tänker på t ex bära i bärsele eller bära matkassar. Hur ska jag tänka för mitt första år, vad bör jag undvika för att återhämtningen ska bli så bra som möjligt när det gäller träning men även vardagsaktiviteter?
  Skulle vara väldigt tacksam för svar!

  • Hej!
   Läs gärna mina inlägg om ”bäckenbottensäker träning” eller ”bäckenbottenskonsam träning” och följ råden där. Du bör inte bli rörelserädd eller onödigt försiktig, men undvika saker som inte känns bra. Jag har skrivit en serie inlägg om bärande, ett specifikt inlägg om bärande och att vara nyförlöst. Läs gärna lite vidare och återkom om du inte får svar på dina frågor. Kan också tipsa om de klipp jag gjort på vår youtubekanal om träning efter förlossning. Lycka till!

 • Hej! Tack för bra och tydlig information. Jag undrar hur ett befintligt framfall kan yttra sig vid en ny graviditet? Förvärras symptomen på framfallet under den nya graviditeten och finns det något man kan göra för att förebygga detta? Om symptomen förvärras, återgår det till ”normaltillstånd” igen efter graviditeten? Tacksam för svar!

  • Det vanligaste är att ”skadan redan är skedd” och inte förvärras supermycket av ytterligare graviditet och förlossning. Samtidigt är ju en till graviditet en nu och tung belastning mot bäckenbotten. Så det går liksom inte helt att förutspå hur det blir!

 • Hej jag är 12 år och det känns som om det är nått i slidan när jag känner. Kanske låter äckligt. Har ej fått min mens än. Men en dag när jag satt på toan såg det ut som om nått litet stack fram. Jag kunde ej se riktigt vad det var. Det gjorde ej ont när jag gick mm och var inget problem eller något som märktes. Men när jag drog över det som stack ut när jag titta gjorde lite ont när jag drog pappret där. Jag är orolig vad det är men skäms för att prata om det eller fråga mamma eller nån annan mm. Är rädd. Har läst om olika saker men är lite för ung för sånt? Men när jag väl kände i slidan så var nått ivägen? typ 2-3 cm in bara. Gjorde ej ont när jag tryckte där men kunde nästan inte få förbi mitt finger? Det som jag sa sticker ut sticker ut typ 2 cm? kanske? Men iallfall vet ej vad jag sak göra? Behöver jag oroa mig? Känns ej obehagligt eller ont men är störande att jag ej vet ;-; hjälp !

  • Jag tror absolut inte att du behöver oroa dig, men ta kontakt med ungdomsmottagningen och be om ett samtal med en barnmorska, de kan svara bättre på dina frågor.

 • Kan slidväggsframfall förvärras av promenader och bäckenbotten säker träning? Eller funkar det som du skriver i kommentar ovan gällande ny graviditet och förlossning att den största skadan redan är skedd? Jag fick barn för drygt 2 månader sedan och känner mig nästan rädd för att stå upp för att det känns då. Det verkar dock inte bli värre än värst när jag väl varit tvungen att gå. Om jag gått på förmiddagen och det känns ”max obehag” så känns samma ”max obehag” även på kvällen. Släpper alltid om jag sätter mig/lägger mig. Vill kunna leva lite normalt i väntan på att tiden går och att jag ska få en bedömning efter 6 mån. Hamnar också i tankarna att om jag ska vara så otroligt begränsad att jag inte ens vågar gå ut en promenad så kanske jag lika gärna ska leva som jag vill och så får det väl bli värre då så jag ev. Får riktig hjälp sen eller söka mig privat. Tränar mkt knip och mammamage, hade bra knip enligt bm.

  • Du kan absolut promenera, forskningsmässigt verkar kvinnor som promenerar ha mindre besvär av framfall än andra. Men lyssna på kroppen och ”don’t over do it”. Ta hellre korta promenader och pauser, samma med alla stående eller gående aktiviteter som gör bäckenbotten trött. Vila sittande eller liggande mellan varven, bara några minuter kan räcka. Tycker att du verkligen kan försöka få till en träff med en fysioterapeut under tiden du väntar på den andra kontrollen efter 6 mån.

 • Menar du att 35% av alla kvinnor får framfall under sitt liv, eller att 35% av alla som har framfall får diagnos?

  Kan man swisha dricks?

  • Som får framfall, menar jag. Men det kan säkert vara det andra också, pga många som inte har så stora besvär, som inte söker hjälp, eller som inte blir korrekt diagnostiserade.

   Och nej, vi har bara den där tips jar grejen pga lättare att hålla koll och betala skatt om vi bara får in från ett sätt. Vi har uppfattat det som att även skänkta medel till en influencer ska skattas på.

 • Hejsan om man har framfall av urinblåsan buktar den in bara när blåsan är full eller buktar den in hela tiden som ett ägg? När min blåsa är väldigt full kan jag känna en utbuktning ca. 5-6 centimeter upp i slida sedan blir slidväggen rak och normal igen efter att jag kissat är de framfall? Eller är det normalt! Älskar er blogg och den har varit till stor hjälp efter min graviditet

 • Hej, hur långt ner sitter en livmodertapp som kallas framfall? Jag kan känna min 5cm upp och den liksom ligger och trycker på bakväggen eller hur man ska säga. Tack:).

  • 5 cm in räknas inte som framfall. Det här är graderingen:
   Stage 0: no prolapse.

   Stage 1: more than 1 cm above the hymen.

   Stage 2: within 1 cm proximal or distal to the plane of the hymen.

   Stage 3: more than 1 cm below the plane of the hymen but protrudes no further than 2 cm less than the total length of the vagina.

   Stage 4: there is complete eversion of the vagina

   • Okej, men sitter den då längre ner än vanligt på mig? För jag kan inte minnas att den suttit så förut och så liksom vilar den ju mot bakväggen så att säg. Svårt å förklara men kanske borde jag kolla upp den?? 🙂

     • Ja det skulle väll vara molvärk ibland och som att det på något sätt känns som att det trycker/drar lite ner mot rumpan, inte så det gör ont på något sett, mer som om något vore fel. När du skriver inte orimligt långt ner, så låter det ändå som att det är långt ner? Eller hur ska jag tolka det? Vart sitter den hos genomsnittet liksom? Innan jag fick några barn tror jag mig minnas att jag faktiskt knappt kunde nå den.

     • Alltså det varierar ju dessutom under menstruationscykeln, den ska vara lägre vid ägglossning och lite högre annars. Hittar faktiskt inga exakta mått, och det varierar naturligtvis mellan individer, men de flesta verkar ju kunna nå sin livmodertapp med pekfingret iaf. En liten sänkning efter barn plus med åldern är också att förvänta.

 • Okej, ja jag får gå o kolla om det blir värr, låter ju normalt ändå. Tack för dina snabba svar. 🙂

 • Testar nu menskopp för första gången. När jag skulle få ut den för kanske tredje gången under två dagar kändes det som att det var extra mycket “fluff” eller slidvägg precis innanför slidmynningen som jag inte märkt tidigare. Har fått tre barn varav det senaste för två år sedan.
  Skulle menskopp en kunnat förvärra ett eventuellt milt oupptäckt framfall?

  • Det hela beror nog lite på när livmodertappen är 3 cm in, om det är i vila, när du krystar, om du sitter på huk etc. Så här graderas fra,fall enligt en metod:
   Stage 0 – no prolapse is demonstrated during your examination

   Stage 1 – the lowest part of your prolapse is more than 1 cm above your *hymenal ring

   Stage 2 – the lowest part of your prolapse is within 1 cm either side of your hymenal ring

   Stage 3 – the lowest part of the prolapse is more than 1 cm below the hymen but the vagina has not completely prolapsed

   Stage 4 – the vagina is completely prolapsed outwards.

   Hymen är slidkransen och sitter strax innanför vaginalöppningen.

 • Kan livmodertappen ligga lite mer åt den ena sidan än den andra inne i slidan eller den skall vara helt rak licksom ? Känner min livmodertappen med pekfingret men den ligger mer åt höger sida i slidan är de normalt?

 • Fick mitt andra barn för ca 1 år sedan. Normal förlossning och inga tendenser till framfall vid efterkontroll. Har just börjat löpträna igen och det går bra, ingen tyngdkänsla eller ömhet. Men jag har märkt att det skaver lite liksom utanpå ibland. Antar att det är torra slemhinnor pga amning? Men har även märkt att det vibrerar i underlivet om barnen tex springer på altanen när jag står där. Är detta tecken på framfall? Känner inte igen mig i beskrivningarna ovan.

 • Hej!
  Min livmodertapp sitter mycket längre ner än innan sen jag fick barn för 1,5 år sen. Innan kunde jag knappt känna den men nu är den bara några cm innanför öppningen. (Kan inte längre använda min menskopp för den skaver mot slidmynningen då livmodertappen är så långt ner…) Enligt min bm är detta inget att oroa sig för, men om det inte är ett framfall, vad är det då? Minns att du i någon av dina inlägg använde uttrycket ”sänkt livmodertapp” eller om det var livmpderhals. Vad innebär det?

  Jag har också numera ont i underlivet de första dagarna av mensen. Särskilt om jag står upp länge kan det börja värka eller kännas nästan som kramp! Vad kan det bero på? En bm (som inte undersökt mig) trodde att det kunde vara åderbråck.

  • Hej! En sänkning av livmodertappen kan vara ett symtom på framfall. Jag tänker att du behöver bli undersökt av en gynekolog och inte bara barnmorska. Kramp i underlivet under mens kan bero på många olika saker – åderbråck är en anledning, trasiga muskler i bäckenbotten är en annan och finns säkert fler. Gå till gynekolog och bli undersökt!

   • Tack för ditt svar, jag återkommer nu och hoppas du kan ta dig tid att svara igen. Har nämligen nyss börjat jobba några dagar o veckan, på fabrik där jag måste stå upp hela tiden. I slutet av dagen får jag ofta ont i bäckenbotten och den känns svag, även när jag inte har mens eller ägglossning :'(

    Till saken hör också att jag har fobi för gynekologiska undersökningar, får ångest vid bara tanken. Litar dessutom inte på att de nödvändigtvis skulle hitta orsaken om jag skulle gå på undersökning, då jag läst så många historier om hur skador missats… På efterundersökningen efter fl var jag även till en gynekolog som inte märkte något fel.

    Dessutom planerar jag att snart försöka bli gravid igen. Tänker att även om de hittar något fel så kanske de inte gör något åt det innan nästa graviditet? Så betyder det att det är lika bra att vänta med undersökning till efter nästa förlossning, då jag har så svårt för att våga gå till gyn? Eller finns det risker med att bli gravid innan mina besvär åtgärdats? Vad kan i så fall hända under nästa graviditet?

    Många frågor, är så tacksam om du kan ge ett utförligt svar eftersom jag verkligen har ångest över detta pga gynekologskräcken men också rädslan att något ska vara fel och bli värre pga att jag inte sökt hjälp…

    • Det blir ganska ofta en tung andra graviditet för bäckenbotten, men besvären behöver inte bli bättre i slutändan. Om du klarar av att ha det som du har nu tror jag inte att det är väldigt dåligt att avvakta.

 • Min första förlossning hösten 2020 var jobbig och avslutades med sugklocka pga värksvaghet och en bebis som inte riktigt kom ”ner”. Min upplevelse var att jag fick krysta på ”kommando” och inte på känslan i och med svaga värkar. Sen när sugklockan kom in i bilden fick jag även bedövning och jag kände aldrig att jag hade dessa krystvärkar som många pratar om, ”du vet när det är dags att krysta, det går inte att missa”. I och med sugklockan gjordes även ett klipp som syddes på operation av läkare (pga komplikation med moderkaka som inte lossnade helt). En bra tid efteråt hade jag problem att promenera, max 20-25 min i lugnt tempo, sen fick jag en hemsk tyngdkänsla och skav i underlivet som varade timmar efteråt. Detta har helt försvunnit och jag känner att jag kan promenera som jag vill numera. Däremot känns det som att jag har en liten utbuktning framtill i slidan och jag känner av skav vid sex/svårt att komma in i slidan pga smärta. Min största oro just för sugklocka och klipp var att jag skulle känna av ärret och att det skulle vara svårare med sex. Men alla problem jag känner av är framifrån och inte bakåt så jag tänker att det inte är klippet som orsakar mina problem? Ibland får jag dock en konstig känsla i området där klippet är lagt vid toabesök, vet inte hur jag ska beskriva detta. Men typ en känsla av att det ”hänger” lite lätt på den sidan, inuti mellangården typ. Typ som att muskelfunktionen inte är lika stark som på andra sidan, ibland känns det som att jag känner av ärret i musklerna inifrån. Väldigt märklig känsla… Allt såg normalt ut på återbesöket, något svagt knip var det enda. Diskuterade även mitt problem med att det känns som att jag inte kan kissa klart och att strålen känns svagare än innan förlossning även på tex morgonen då jag kissar mer. Allt såg normalt ut, gjort en undersökning med bladderscan och mina problem skulle bli bättre allt eftersom kroppen återhämtar sig (gjordes nån månad efter fl). Det har blivit bättre men känslan finns fortfarande kvar till viss del, även om den är mindre/inte lika tydlig. När jag läser denna text känns det som att mina symptom stämmer in på främre framfall? Vet du om sugklocka ökar risken för framfall? Låter som att jag tyvärr måste söka hjälp igen… det har ju snart gått ett år, den mesta förbättringen skedde ju första månaderna så vet inte om jag kan förvänta mig desto mer förbättring genom att vänta ytterligare?

 • Jag har symptom som cystocele beskrivs, tyngd och skavkänsla. Kissnödighetskänsla men inget urinläckage. Genomgick min andra fl 6 mån sedan. Var helt säker på att gyn skulle upptäcka ett cystocele, men istället var det den bakre väggen som buktade in ”lite lätt” som hon sa. Det var inte så pass att det buktade ut ur öppningen så därför räknades det inte som framfall enligt henne, men som jag läst här på bloggen borde det väl räknas som ett lätt framfall? Grad 1?

  Undrar också om det är vanligt att retocele ger symtom som cystocele? Eller beror symtomen troligast på svag bäckenbotten och uttänjda muskel efter fl?

 • Hej! Jag har ”två” frågor.
  1. Exakt hur ska framväggen kännas? Ska den vara fast hela vägen upp? Om inte, var blir den mjukare? Ska den buktar ut lite vid krystning eller ska den vara fast hela tiden?
  2. Kan det vara cystocele? Min framvägg känns räfflad och fast upp till ”levatornivå”, ovanför den nivån är den mkt mjukare, faller ner som ett litet överhängande tak i slidan, mer om jag står eller har full blåsa. Om jag kniper med ”lyft” / aktiverar nedre djupa magmusklerna blir hela framväggen fast, även ovan levatorn, och bulan försvinner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *