Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Amning, tredje månaden

Amning, tredje månaden

Amning, tredje månaden

Nu har jag ammar i tre månader

BVC-sköterskan gav rådet att jag skulle börja amma Wollmar från båda brösten, men bara typ 5 minuter från varje (det rinner till väldigt fort, han ammar aldrig längre än 10-15 minuter). Detta för att se till att Wollmar får i sig mycket varje gång, det kan ju göra så att det blir lite glesare mellan amningarna.

Nu har vi ju bara testat idag och lite i natt, men än är jag inte direkt övertygad.
I natt tvärsomnade han efter att ha ammat från bara ett bröst, när jag försökte erbjuda det andra så tog han det bara och liksom småsög lite, liksom på en napp. Och eftersom jag brukar lägga tillbaks honom i egen säng mellan amingarna så kändes inte sådär jättebra, att bara ha honom liksom småsugandes vid bröstet medan både jag och han egentligen ville sova. Han märkte knappt när jag bar tillbaks honom, så vid de tillfällena kan ha i alla fall inte varit mycket mera hungrig.

En gång idag gick det bra med att han fick amma från båda, men han höll sig inte mycket längre än i vanliga fall.
Och den andra gången jag testade idag kaskadkräktes han efteråt.

Jag har alltså fortfarande väldigt mycket mjölk. Ibland när jag duschat varmt och länge så omvandlas jag till en fontän, en bröstmjölksfontän.

Jag ska såklart inte ge upp försöket än. Men någon första-dagen-succé var det inte!

Idag är det höstruskigt

Läkarbesöket idag resulterade i att det konstaterades att Wollmar inte hade öroninflammation. Skönt, på sitt sätt. Men ändå, han mådde ju så väldigt väldigt dåligt igår, och ovissheten är ju också obehaglig. Men kanske är det tänder på gång? Vi får väl se om ett tag.

Det är lite märkligt ändå, hur sårad jag kände mig av att han ratade bröstet sådär igår. Jag var ju inte ens säker på att jag ville amma innan han föddes, men nu har det tydligen blivit en väldigt viktig grej för mig. Lite konstigt.

Efter läkarbesöket gick vi till Jessica och Julius i Hornstull, drack flera koppar kaffe och myste på medan regnet skvalade ner utanför fönstret. Sedan bestämde vi oss för att vi ändå skulle ta en promenad i östregnet, så vi gick över Västerbron och åt lunch på Petite France. Det var mysigt,vi satt där länge och åt vår goda lunch. Där ingår även kaffe och dessert, så vi fick anledning att sitta så länge att det även blev en amningsstund.

Vi fortsatte därifrån och promenerade Norr Mälarstrand och genom Gamla Stan innan vi kom över till Söder igen. Jag och Wollmar kom hem ungefär 16 och då hade vi varit hemifrån ända sedan vi gick till läkarbesöket vid kvart i 8 imorse.

Ikväll tänker jag stanna hemma fårn gymmet och istället ta ett bad (för nu har nog avslaget slutat helt) och läsa “Himmel över London”. Jag känner mig fortfarande lite kall och kymig efter regnpromenaden. Wollmar, den lyckosten får ju ligga där inne i vagnen, varm och go, och lyssna på det mysiga smattrandet på sufletten medan jag drar runt honom i regn och rusk.

Det är konstigt, det har ändå varit en sådan där jättemysig dag, trots det urusla vädret. Jag njuter så av föräldraledigheten nu och blir alldeles varm inombords när jag får spendera den så här mysigt och trevligt.

 

Mer om amning på BakingBabies:

Ångest vid amning

Feminism, amning och skuldbeläggande

Amning och smärta

Andra grenen i bästa-mamma-tävlingen: amning

Amnings- och flaskmatningsergonomi

 

5 kommentarer till “Amning, tredje månaden”

 1. Jag byter alltid blöja på Charlie efter han är nöjd med första bröstet när jag ammar på natten. Då brukar han piggna till lagom mycket för att äta det andra och sen blir han sömnig och lätt att lägga igen efter det.
  Men jag har det superlyxigt just nu, han somnar vid 19 tiden och sover sedan till 7 på morgonen med en amning klockan 4. På dagarna äter han med 2,5-3 timmars mellanrum och han äter alltid från båda brösten.
  Vet du ungefär hur mycket han äter vid varje tillfälle? Har du pumpat ur ngn gång och gett i flaska?

  1. När jag pumpar kommer det ganska olika mycket. När jag själv är stressad så kommer det MYCKET mindre, om jag sitter i lugn och ro så får jag ut ungefär en deciliter. Men jag tror att Wollmar får ut mycket mer när han ammar själv. Joseph byter blöja på Wollmar vid 5-tiden innan han går till jobbet. Om han vaknar till då (det är inte alltig han gör det) så blir han oftast bara glad och på lekhumör. Jag brukar amma honom efter det bytet, och idag när jag la tillbaks honom i sängen så låg han och pratade med sina djur i kanske en halvtimme… När började Charlie äta så sällan på nätterna? Var det något ni gjorde, eller var det liksom han själv som valde det?

   1. Jag kommer inte riktigt ihåg men kanske runt 2 månader nånting, han är 12 veckor nu.
    Han valde själv så jag har tyvär inget bra tips. Han började med att hoppa över kl 22 matningen och åt sen var tredje timma. Sen efter några veckor skippade han även kl 01.
    Jag brukar dock fortfarande få gå upp och stoppa i nappen alternativt stryka på kinden lite under nattens gång då o då men han vill inte äta förens vid 04.
    Så himlans konstigt att det ska vara så olika. Deras magsäck ska ju vara så pass stor nu att dom klarar sig längre utan att äta.
    Wollmar kanske inte gillar att bli för mätt bara? Han kanske äter tills han blir lagom och är nöjd sen men blir istället hungrig lite oftare.
    Vem vet.
    Jag vet att jag tänkte (innan han började sova länge) att runt 3 månader börja ge ersättning som sista kvällsmål. Har hört många göra så eftersom det mättar bättre..

    1. Ja, jag funderar ganska mycket på det här med mättnaden och kräkandet, att han kanske har besvär av att bli för mätt. Det är så konstigt, som sagt ville jag ju knappt ens amma innan Wollmar föddes, men skulle det kännas superkonstigt att ge ersättning. Vilka härliga rutiner ni verkar ha, så hade jag hoppats på att Wollmar skulle bli. Jag hade någonslags förhoppning om att han skulle börja äta en gång per natt typ nu, så att han skulle kunna flytta in till eget rum till jul eller så… Jag tror liksom att vi stör varann på nätterna, även om vi inte sover i samma säng.

 2. Jag vet precis hur du känner. Jag tycker tom att det känns konstigt och lite “fel” att mata med flaska det jag pumpat ur. (Vi försöker ge en flaska med min mjölk någon gång ibland för att han ska vara van att ta flaska om jag nån gång behöver vara borta en sväng.) Det känns på något vis taskigt när jag ändå sitter där med brösten fulla och han ju gillar det bäst.
  Jag är glad och lyllos att han sover så pass bra. Och jag tackar honom varje morgon och vet att det kan vända vilken sekund som helst : )
  Charlie har sovit i eget rum ganska länge nu, mest för att min kille är så lättväckt och Charlie varit ganska högljudd i sömnen. I början när han åt ofta så blev det lite drygt när man var tvungen att gå upp men jag matade honom ändå ute på soffan eftersom vi inte ville väcka A som skulle upp och jobba.
  Det kanske kan vara värt att prova. Han kanske vaknar av att det luktar mat?

  Såg nu att du skrivit att han tog båda brösten, hoppas att det kommer hjälpa honom att sova lite längre.
  Lycka till. Sömn är ju trots allt en viktig del och får man bara sova så blir allt lättare.
  Kanske även din läkning skulle kunna snabbas på med mer sömn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *