Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ghanesisk matvecka

Ghanesisk matvecka

Ghanesisk matvecka

Vi ska erkänna, vi drar oss lite från att planera in matveckor från Afrikanska länder. Vi skräms lite av matkulturer som äter mosig och kryddsvag mat, och det är väl något av en fördom vi har om “afrikansk mat”. Vi VET att det inte går att jämföra länder i Afrika, precis som europeisk mat inte är lika överallt. Därför: Nu kör vi på ghanesisk matvecka. Det tog ett tag innan vi landade hur man säger “mat från Ghana”. Ghanansk? Ghanaisk? Ghanesisk ska tydligen vara det rätta.

Bildresultat för ghana flag

Här är vår ghanesiska matvecka:

Ris och svarta bönor (Warchi). 

Kul grej: Det här receptet ska ha kombu i sig, sjögräs alltså. Som vi köpte nyss till den japanska matveckan. Och svarta bönor och ris har vi ätit i flera matveckor nu, känns det som. Både i den mexikanska och den dominikanska matveckan hittar jag det i alla fall. Det börjar verkligen vara så att vi märker att viss mat återkommer världen över. Och att vi dessutom anar influenserna från olika folkströmningar mellan kontinenter.

Ghanesiska köttbullar och ris

Tomatsås och pasta. 

Jollof rice med köttfärs gärna med resterna av gårdagens tomatsås till.

Fiskkakor, för variationen serverar vi med tortillabröd eller pitabröd och grönsaker.

Tomatgryta med kyckling och ris

Jordnötssmörssoppa

Har du någon erfarenhet av Ghana? Berätta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *