Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Matig bönmasala

Matig bönmasala

Matig bönmasala

Här kommer ett jättefin vegetarisk gryta med en krämig indisk bas. När vi har gott om tid gör vi egen paneer-ost (som som vi beskrivit längst ner i det här receptet). Hinner du inte kan du byta ut det mot en fastare mozzarellasort. Vi älskar mat från Indien/Sri Lanka-området. Och den banghladeshiska matveckan hamnade på vår topp 5-lista faktiskt. Vi gillar mat med den här slags smaksättning, helt enkelt.  Just nu minns vi inte på rak arm var vi såg den här rätten först, men det är en återkommande favorit hemma hos oss nu.

Vi har helt missat att ta bild på den här härliga anrättningen, men i ärlighetens namn är den heller inte särskilt fotogenisk. Använd din fantasti! =)

Bjuder istället på en bild från krydd-inköp.. 

Ingredienser:

  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk ingefära (hackad/riven)
  • 1 ½ msk garam masala (recept på hemmagjord garam masala hittar du här)
  • 2-3 msk olja för stekning
  • 500 g krossad/passerad tomat
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • 2-3 burkar bönor (blandade sorter eller efter tycke)
  • färsk koriander, (hackad)
  • salt
  • chili
  • 125 g paneer (funkar också med mozzarella om du vill köpa och inte göra!)
  • 1-2 dl cashewnötter

Gör så här:

Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs garam masala i oljan i en stor kastrull eller gryta. Efter 15-30 sekunder tillsätetr du lök, vitlök och ingefära. När löken blivit lite mjuk kan du hälla i de rivna morötterna och blanda.

Tillsätt tomatkross, crème fraiche,  buljongtärning, vinäger och tomatpuré. Låt koka i minst 20 minuter. Ha  eventuellt i mer vatten om den börjar bli för tjock.

Tillsätt bönorna och mixa såsen slät med en stavmixer. Smaksätt med koriander, salt och chili efter smak. Skär mozzarellan i tärningar i tärningar och rosta cashewnötterna med salt eller annan kryddsättning för att sedan hacka nötterna grovt.

Ös i mozzarellan i den varma grytan precis innan servering och toppa med cashewnötter på tallriken. Servera med förslagsvis ris eller bulgur!

Det här är en god vegetarisk rätt som du inte kommer ångra att du provade göra! Vi lovar! 

 

Etiketter:

3 kommentarer till “Matig bönmasala”

  1. Lagade denna till familjen och en gäst i går – succé! Det är roligt med er vegetariska favoriter, lägg gärna ut fler. Testade också er kronärtskockspasta för några veckor sedan, också jättegott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *