Böcker jag läst under min sjukskrivning

Böcker jag läst under min sjukskrivning

Jag har läst, för att vara mig, oerhört lite under min sjukskrivning. Anledningen stavas: Gossip Girl. Redan dagen innan operationen när jag sysslade med den där tarmrensningsgrejen, började jag kolla på Gossip Girl. Jag har inte alls sett det innan. Men sedan blev Serena, Blair, Chuck, Nate och Dan mina bästisar. Jag har sett orimligt mycket av dem dessa veckor. Alltså alla 6 säsongerna, 24 avsnitt per säsong. 42 minuter per avsnitt.

Men, för att min hjärna inte skulle ruttna helt har jag läst ändå, mellan varven.

Frisk utan flum

Frisk utan flum : en vetenskaplig väg till bättre hälsa

Den här boken är utgiven på samma förlag som min och Louises kommande bok. Jag fick till och med frågan om de fick låna en av mina bäckenbotten-illustrationer till boken, och de fick de såklart. Boken är skriven av en molekylärbiolog och en biokemist. De skriver en lättläst och faktaspäckad bok om hälsa, utan flum. Det kraschar en del myter och ger en del råd och tips.  ”Det här är inte en dietbok eller en träningsbok. Det är en bok om hur mycket bättre du kan må bara genom att ändra små saker i din vardag. Inget flum, bara sådant som är vetenskapligt belagt.” Jag gillar den här boken!

En droppe midnatt

En droppe midnatt

Alla som känner mig vet att jag ÄLSKAR Jason Diakite. Jag har sett fram emot att läsa hans bok så länge, och äntligen fick jag tid och tillfälle. Den här boken var fängslande på ett helt annat sätt än hans musik. Den var historisk, drabbande och liksom förklarande. Jag skulle önska att den boken blev en del av litteraturen i skolans historielektioner. Det var också en extremt nyttig motpol, att läsa om hans släktningars kamp för liv och överlevnad i USA, när jag i övrigt spenderade all annan tid med att kolla på Gossip Girl. Läs den här boken!

Livet efter dig och Arvet efter dig

Arvet efter dig

Dessa två lättlästa böcker började jag läsa redan på sjukhuset, mitt i morfinrus. Det funkade faktiskt. Det säger kanske en del om böckerna, att de går att läsa med ungefär halva hjärnan påslagen. Men det var en trivsam och ändå rörande läsning som passade mig fint.

Par i brott

Även den här boken läste jag på sjukhuset. Uppenbarligen läste jag mycket där, för då hade jag inte surfplattan och kunde kolla på Gossip Girl, haha. Jag ÄLSKADE den här boken. Jag sträckläste sååååå många böcker av Agatha Christie under uppväxten. Det var riktigt härligt att läsa en bok av henne jag inte läst innan. Det är så trivsamt och lite lagom spännande i dessa böcker. Jag älskar också att hon i den här boken vågar leka med att efterlikna och citera typ alla andra kända litterära deckare som funnits före henne. Så bra! Dessutom förstår jag ännu mer hur Christie:sk Ture Sventon är. Haha. Jag ÄLSKAR Ture Sventon, har jag sagt det? För övrigt bästa julkalendern i människans historia.

Par i brott (inbunden)

Män förklarar saker för mig

Män förklarar saker för mig

Åh, jag gillade inte alls den här feministklassikern så mycket som jag gillade Bad Feminist. Det är ju sant det som står däri, men det VAR SÅ TUNG LÄSNING. Jag blev så nedstämd. Mitt i #MeToo blev det så himla känsligt och tydligt. Den här världen är vrickad. Jag fastnade för det här stycket:

När en kvinna säger något som ifrågasätter en man, i synnerhet om det är en mäktig man i etablissemangets innersta krets och om det hon berättar har med sex att göra, så blr reaktionerna inte sällan skepsis – inte bara mot sakförhållandena i hennes påstående utan även mot själva hennes förmåga att uttala sig och hennes rätt att göra det. Generationer av kvinnor har fått höra att de är opålitliga, förvirrade, manipulativa, illvilliga, konspiratoriska, inpiskat lögnaktiga, ofta alltsammans på en gång. 

Men nu när jag bara några veckor senare återkommer till det här blir jag igen lite hoppfull. Vi har #MeToo, #MedVilkenRätt #TystnadTagning #Visjungerut med flera. Och nu verkar budskapet gå fram! Finns det hopp, trots allt?

Evas dotter

Evas dotter

När jag började läsa den här boken  trodde jag att den skulle vara tramsig. En flicka, en värld mellan världarna, Gud och Adam och Eva och ormen. En bok om skapelseberättelsen fast i nutid med en thriller-twist. Den är lite flummig och ibland snurrig, men det är en bladvändare. Jag skulle säga att det är den av den här sjukskrivningens böcker som ändå fångat mig allra mest. Som fått mig att välja boken framför TV:n. Jag gillade den här boken! Den är uppenbart liksom religiös och jag hade gärna diskuterat den med någon som inte har samma kristna bakgrund som jag själv. Vi högläser Narnia-böckerna för Wollmar just nu, och jag ser ändå en rad likheter. Olika världar, dimensioner, väsen och så en Gud. Snälla, läs den här och berätta för mig vad du tyckte?

Ett jävla solsken

Ett jävla solsken : En biografi om Ester Blenda Nordström

Här har vi feminism, historia och även här en väldigt bra motpol mot Gossip Girl. Den här boken handlar om  Ester Blenda Nordström, en rikemansdotter som valde att gå under cover som undersökande reporter. Den här boken är en biografi om hennes liv. Hon jobbade som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon deltog i en lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Hon gjorde typ allt som en kvinna i början av 1900-talet inte skulle göra, och lyckades ändå göra det mesta framgångsrikt. Boken var oerhört lättläst och fängslande. Jag började en kväll, och vips hade jag läst halva.

Mod att vara sårbar

Mod att vara sårbar : i dina relationer, i ditt föräldraskap, i ditt arbete (pocket)

Den här boken får stå för den här sjukskrivningens misslyckande. Jag kvalar väl på alla rimliga sätt in i rollen som duktig flicka, och borde kanske prioriterat att läsa den här boken först och mest engagerat av alla böcker. Men jag har inte pallat. Jag har kommit till sida 66 och jag ORKAR INTE. Jag vill inte bli bättre på att vara sårbar. Har du läst den här boken? Berätta, måste jag läsa hela?

Ur de 66 sidorna jag läst har jag i alla fall lärt mig att den ångest jag känner ibland mest är sårbarhet. Att jag utsätter mig för saker som jag är rädd för, ångesten gäller att bli förkastad som en urusel människa. Men känslan jag lider av är sårbarhet. Och när jag tänker ”jag har inte ångest, jag är bara sårbar” då kan jag hämta en liten känsla stolthet. Det är modigt att vara sårbar.

Previous

Next

3 Comments

  • ”Mod att vara sårbar” är bland det viktigaste jag läst. Att våga vara sårbar är att våga vara hel. En hel människa med såväl brister som goda egenskaper. Det gör det lättare att kunna acceptera sig själv och andra. För egen del har den varit revolutionerande avseende min egen
    ångest. Jag tycker definitivt att du ska läsa ut hela!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *