Resonemang om långvarig bäckensmärta

Resonemang om långvarig bäckensmärta

Bäckensmärta som blir långvarig

Runt om i kroppen finns det så kallade smärtreceptorer som registrerar smärta. Smärtreceptorerna är änden på vissa sorters nerver och finns bland annat i muskler, ledkapslar och senskidor.  Olika sorters fibrer av nerver förmedlar skarp smärta och dov smärta. Då smärtreceptorerna uppfattar att det finns en vävnadsskada eller ett hot om vävnadsskada förmedlas smärtan vidare till ryggmärgen och upp till hjärnan. I hjärnan fördelas signalerna till olika områden som svarar med emotionella, hormonella och neurologiska svar på smärtan.

Smärta kan delas in i olika grupper och typer. Ibland pratar man om akut, övergående eller långvarig smärta. I fysioterapeutsammanhang pratar man ibland om olika sorters smärta utifrån hur smärtan uppstått.

Nociceptiv smärta

Smärta som beror på vävnadsskada. När man till exempel bränner sig är det vävnadsskadesmärta man känner. Det gör man även efter en akut skada, en operation eller vid olika inflammatoriska sjukdomar.

Neurogen smärta

Nervsmärta beror på skador eller sjukdomar på nerver. Direkt skada på nerven och tryck på nerven gör att man upplever smärta.  Smärtan kan även stråla ut i en arm eller ett ben i den skadade nervens område.

Psykogen smärta

Orsakas av psykiska orsaker. Man spekulerar i att psykogen smärta kan bero på obalans i hjärnans signalsubstanser. Psykisk ohälsa kan också förvärra upplevelsen av befintliga smärttillstånd.

Idiopatisk smärta

Smärta där man inte hittar någon bakomliggande orsak. Det kan som patient vara svårt att känna att man blir tagen på allvar om man inte får en tydlig diagnos. Men det är långt ifrån all smärta som kan förklaras med den kunskap som finns idag. Det betyder inte att du är galen. Det betyder inte heller att du har en dödlig sjukdom som inget förstår sig på. Ibland uppstår smärta, punkt.

Kronisk, långvarig, behandlingsbar?

Tidsgränsen för när smärta klassas som långvarig är inte absolut. Ofta pratas det långvarig smärta då den kvarstår 3-6 månader efter förväntad läkning . Ibland används termen kronisk smärta  men begreppet långvarig smärta är mer korrekt. Kronisk smärta låter som att smärtan är  livslång och icke-behandlingsbar, och så behöver det naturligtvis inte vara.

Vanligt är att smärta blir långvarig genom muskeloskeletala och neurogena smärttillstånd, förenklagt uttryckt smärta som sitter i muskler, leder eller nerver. Oftast upphör kroppens smärtsystem att signalera när skadan eller hotet om skada upphör.

Bäckensmärta som blir långvarig

pelvis 001

När vi pratar om det som tidigare kallades foglossning, graviditetsrelaterad bäckensmärta,  är det ju inte helt hundra procent fastställt exakt vilka processer som ligger bakom smärtan. Men vi utgår från att det finns en vävnadsskada, en uppdrivenhet och en ömhet i en eller flera av bäckenets fogar, på grund av graviditet. Troligen sitter smärtan inte i själva lederna, utan i den starka ledbandsapparat som omger varje led. När graviditeten upphör brukar också besvären upphöra.  Men hos vissa gör det ju inte det. Beror det på en vävnadsskada som liksom fortgår? Nej, egentligen inte. Men någonting triggar igång besvären och provocerar.

Det finns flera orsaker till att smärta blir långvarig. Nerverna kanske fortsätter att smärtsignalera på grund av en inflammation eller skada på nerven i sig. Tryck på nerver kan ge smärtsignaler, man tror att spända och strama muskler i vissa områden i kroppen kan klämma åt nerver och orsaka smärtor. Långvariga och höga impulsflöden i en nerv kan leda till en “wind up”vilket innebär att smärtan förstärks och bibehålls. Även i hjärnan kan man få en så kallad “central sensitisering” vilket innebär en ökad känslighet för smärta – det vill säga att det inte krävs lika mycket retning på smärtreceptorerna för att det ska uppfattas som kraftig smärta.

Hänger ni med?

Det finns en rad olika anledningar till att smärta föder smärta. Lägger man dessutom till att psykosociala faktorer och stress kan framkalla hormonella ändringar vilket påverkar smärttoleransen, så förstår ni kanske ännu mer. Långvarig bäckensmärta är sällan samma slags smärta flera månader efteråt som det var när det debuterade under graviditeten. Försök att inte vara rädd för smärtan och försök att med en bra fysioterapeuts hjälp hitta en en bra mellanväg. Du ska vara aktiv men inte provocera smärtan för mycket.  Även långvariga smärttillstånd går i de allra flesta fall att behandla framgångsrikt!

På min grundutbildning brukade de säga att det är “omodernt att ha ont”. Man ska liksom inte lida igenom smärta och tro att smärtan i sig är nyttig. Det är snarare bra att kapa smärtan rätt tidigt, för att slippa risken att kroppen går bananas och fortsätter smärtsignalera i onödan.

Smärtbehandling kan se olika ut

Fysioterapeut har oooootroligt många olika sätt att behandla smärta. Det finns en mängd olika inriktningar som alla har samma syfte – att ge patienten en smärtlättnad och bättre funktion i kroppen så att livet kan återgå till det normala. Det finns sällan forskning som tyder på att den ena smärtbehandlingen i stort är mer effektiv än den andra. Gillar du knak&brak -sök dig till en OMT-fysio. Vill du ha en britsbehandling – sök någon som kan ge akupunktur eller dylikt.

Den vetenskapliga grunden för akupunktur och manuella behandlingar är kontroversiell. Det mesta tyder på att effekten främst beror på placebo. När det ger effekt är den kortvarig. Det finns otillräckliga bevis för att stödja att det skulle vara bättre än andra medicinska behandlingar.

Vill du ha bassängträning eller annan specifik behandling – hitta en sådan. De allra, allra flesta kommer att ge träning som en stor del av behandlingen, det är trots allt vårt själva yrkesområde. Mycket av behandlingsresultatet handlar om förväntan, om ditt förtroende för din behandlare, att du litar på att dina hemövningar och uppgifter kommer göra dig bra, och att du slutför behandlingen. Smärtbehandling kräver mycket av dig. Det handlar om livsstilsförändringar, ändrade rörelsemönster och nya träningsvanor. Känner du att dina personliga behov och förväntningar missmatchar med fysioterapeutens kunskaper, behandlingsarsenal eller personlighet för den delen – Byt! Det blir bättre för alla.

Vill du läsa mer om långvarig bäckensmärta?

Bäckensmärta efter förlossningen; en serie

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *