Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckensmärta efter graviditet

Bäckensmärta efter graviditet

a person having a back pain

Bäckensmärta efter graviditet

Bäckensmärta (i folkmun ofta ”foglossning”) är ett vanligt besvär under och efter graviditet. Förekomsten under graviditet är upp emot 65 % och efter graviditeten upp emot 41%. Det är allmänt vedertaget att individer med smärta både i främre blygdbensfogen och i båda bäckenlederna under grvaiditeten har en ökad risk att få mer långdragna besvär.

Tidigare har man trott att skandinaviska kvinnor haft bäckensmärta i större utsträckning än andra etniciteter, men senare forskning har visat att det är ett världsomspännande problem.

Vad är vad?

Ungefär hälften av alla gravida drabbas av smärta i bäcken och/eller ländryggen någon gång under graviditeten. Det är viktigt att skilja mellan ländryggsmärta och bäckensmärta då besvären ofta har olika uppkomst och behandlingen ofta bör se väldigt olika ut.

  • Ländryggssmärta sitter lokaliserad under det nedersta revbenet men ovan rumpvecken, med
    eller utan utstrålning i ben.
  • Bäckensmärta är smärta mellan den bakre bäckenkanten och rumpvecken. Smärtan kan stråla
    ner i baksida lår och kan också förekomma tillsammans med eller separat i symfysen (den främre bäckenfogen).
  • Kombinerad smärta är smärta som samtidigt finns i ländryggen och bäckenet.

Många vill veta varför just de drabbats av smärta

Smärtans uppkomst är vad man kallar ”multifaktoriell”. Man menar att det är en kombination av hormonella och biomekaniska aspekter som ligger bakom smärtan. Den graviditetsrelaterade bäckensmärta kan uppstå redan under första trimestern, men kan också debutera under förlossningen eller kort där efter. Tidigare ländryggssmärta eller tidigare trauma mot rygg och bäcken ökar risken att drabbas. Fysiskt och psykiskt tunga arbeten samt att inte trivas med sitt arbete påverkar också risken till det sämre.

BMI och träningsgrad innan graviditeten spelar ingen roll för förekomsten av bäckensmärta. Däremot finns samband mellan träningsgrad och ländryggsmärta – träning innebär då en lägre risk att drabbas.

Smärta som blir kvar efter graviditet

78 % av de drabbade återhämtar sig spontant inom 6 veckor efter förlossningen, men ca 8,5 % har kvar någon grad av besvär även efter 2 år.

  • Rökning, längd, vikt eller ålder är inte associerat med ihållande bäckensmärta.
  • Hög smärta under graviditeten och tidigare historia av ryggsmärta är några av de fysiska faktorer som kan bidra till att besvären blir långvariga.
  • Neurotiskt beteende och höga nivåer av rädsla, oro och ångest kan också höra ihop med långvariga besvär.
  • Det finns ingen stark evidens för koppling mellan bäckenbottenmusklernas status och ihållande bäckensmärta, men nyare forskning pekar på vissa samband.
  • Amning är inte relaterat till bäckensmärta 5 månader efter förlossningen.

Bäckensmärta som blir långvarig

Runt om i kroppen finns det så kallade smärtreceptorer som registrerar smärta. Då smärtreceptorerna uppfattar att det finns en vävnadsskada eller ett hot om vävnadsskada förmedlar de smärtan vidare till ryggmärgen och upp till hjärnan. I hjärnan fördelas signalerna till olika områden som svarar med emotionella, hormonella och neurologiska svar på smärtan. Oftast upphör kroppens smärtsystem att signalera när skadan eller hotet om skada upphör, men ibland blir smärtan långvarig trots detta.

Långvariga och höga impulsflöden i en nerv kan leda till en “wind up”vilket innebär att smärtan blir förstärkt. Även i hjärnan kan man få en så kallad “central sensitisering” vilket innebär en ökad känslighet för smärta – det vill säga att det inte krävs lika mycket retning på smärtreceptorerna för att det ska uppfattas som kraftig smärta. Det här är en av anledningarna till att det ofta är bra att lindra smärta. Ta smärtlindring vid behov. inte lida igenom smärta och tro att smärtan i sig är nyttig.

Sök vård!

I kommande texter kommer jag skriva om behandling vid bäckensmärta och om andra faktorer som kan förvärra eller lindra dina besvär. Men jag vill redan nu uppmana dig som har mycket smärtor eller besvär att söka vård.

  • Gå till vårdcentralen/hälsocentralen för att få råd om smärtlindring.
  • Boka tid hos fysioterapeut för att få stöd med träning och behandling
  • Sök en samtalsterapeut för att lindra effekten som lidande och oro har på ditt liv och mående.

Om du inte har en fysioterapeut tillgänglig vill jag tipsa om mina webbkurser med träningsprogram efter kejsarsnitt respektive vaginal förlossning. Båda dessa kurser innehåller ett träningsupplägg som också är anpassat för personer med kvarvarande bäckensmärta och är tänkt att även behandla smärtan.

Bäckensmärta efter graviditet

Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet i detta eller kommande texter.

Tre artiklar i en serie

Referenser A-E

F-P

R-W

3 kommentarer till “Bäckensmärta efter graviditet”

  1. Är nu 5 år sedan förlossningen, och jag har fortfarande daglig smärta i vad jag har trott varit ländryggen. Men har på sistone, och särskilt efter att ha läst detta, börjat tänka att det kanske mer är bäckensmärta. Eftersom det är så långt ner. Tycker det är svårt att liksom veta var problemet igentligen sitter. Har försökt få hjälp hos både läkare, fysioterapeut och kiropraktor men tycker aldrig man får något svar.
    Smärta bak och långt ned när böjer ryggen. Om jag måste nysa tar det såååå ont där. Ont bara av att ligga rak lång på rygg på träningsmatta. Jag hoppas på att träning av hela kroppen och att jag blir starkare ska göra att det försvinner men hade varit fint att veta om det är något man borde undvika.

    1. Har du varit hos en fysioterapeut som är specialist inom obstetrik och gynekologi? Vi är nämligen proffs på att särskilja ländsryggssmärta från bäckensmärta. Sen kan man också ha båda delar, förstås. Smärta vid böjning framåt låter i regel mer som en ryggsmärta än som bäckensmärta. Om det gör ont när du nyser låter det allra mest som en problematik med en disk i ländryggen.
      Att få mer individuella svar och råd är viktigt tänker jag.

      1. Tack för svar! Ja jag har varit hos en fysioterapeut som är specialiserad på detta och därifrån fått hjälp att kolla upp hos läkare specialiserad på bäckenbotten. Så det är jag tacksam för. Dock har jag inte fått veta vad exakt som är fel. Men det kanske är svårt att säga! Ska bli intressant att läsa kommande inlägg ivf! Tack för en super blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *