Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Faktorer som påverkar bäckensmärta efter förlossningen

Faktorer som påverkar bäckensmärta efter förlossningen

woman in desperate and anxiety sitting alone

Faktorer som påverkar bäckensmärta efter förlossningen

Bäckensmärta efter graviditeter är ett komplext och mångfacetterat tillstånd. Vi har i tidigare texter här på bakingbabies fokuserat på orsaken till besvären, och också vad man rent fysioterapeutiskt kan göra åt det. Idag vill jag zooma in på några andra aspekter som påverkar, och påverkas av, bäckensmärta.

Sömn

Man har i forskning sett att sömnstörningar är förknippade med ihållande smärta efter förlossningen. Här kan man behöva jobba med hela familjen. Hur ska bebisen äta och sova för att du ska få sova? Hur ska du ligga? När kan du få sammanhållen sömn? Kan du vila på dagen? Att ta upp samtalet om sömn med en eventuell partner kan för en del vara vägen till bättre återhämtning och mindre smärta.

Relationer

Bäckensmärta påverkar kvinnors relationer med barn, partners och hela det större nätverket. Smärta kan göra att livet kräver noggrann planering och tid för vila, vilket kan skapa känslor av isolering och skam. Något som också påverkar relationen till en eventuell partner är sexualfunktion. Individer som har bäckensmärta under första året efter förlossningen har i större utsträckning än andra besvär med sin sexualfunktion. Det kan handla både om ledsmärta och om mer regelrätt samlagssmärta.

Prata med din partner och vid behov även vårdgivare. Fysioterapeuter kan ge råd och i vissa fall behandla samlagssmärta.

Oro och ångest

  • Individer som hade hög nivå av rörelserädsla och undvikandebeteende under graviditet har också en högre risk att ha besvär även sex månader efter förlossningen.
  • Långvarig smärta kan också leda till andra psykiska problem, som depression och ångest. Bäckensmärta som kvarstår efter förlossningen kan bidra till symtom av postpartumdepression. Kvinnor med ihållande bäckensmärta elva år efter förlossningen har högre nivåer av ångest och depression.
  • Begreppet ”self-efficacy” är vanligt använt i forskning om smärta, och det kan översättas med ”tilltro till sin egen förmåga”. Det omfattar förmågan att hantera smärta, trötthet, funktionsnedsättning, känslomässig ångest och andra symtom. Högre ”self-efficacy” har en positiv effekt på rörlighet, dagliga aktiviteter och livskvalitet. Låg känsla av ”self-efficacy” är kopplat till en ökad risk att bäckensmärta blir mer långvarig.
  • Man har också sätt att ihållande bäckensmärta efter graviditet är associerat med högre nivåer av neuroticism

Tips på vägen

  • Prioritera vila och sömn. Jag vet att det är ett provocerande råd till en småbarnförälder. Men ibland finns det förändringar att göra.
  • Ha en öppen kommunikation med ditt stödnätverk. Berätta hur du mår och vilka behov du har. Att mötas av förståelse och hjälp kan optimera den emotionella hanteringen av dina besvär.
  • För dig som upplever ångest och oro kan terapi vara en viktig väg framåt. Börja att boka en tid på vårdcentralen så ska de kunna hjälpa dig vidare.
  • Fysioterapeuter behandlar kroppen och inte psyket i första hand, men när det gäller fysiskt mående (som påverkar det psykiska måendet) kan fysioterapeut också vara rätt profession att vända sig till.

Faktorer som påverkar bäckensmärta efter förlossningen

Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet!

Tre artiklar i en serie

Referenser A-E

F-P

R-W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *