Att uppfatta bäckenbottenstyrka via vaginala vikter

Att uppfatta bäckenbottenstyrka via vaginala vikter

Vaginala vikter

Användandet av vaginala koner eller kulor är inget nytt, och det finns en hel uppsjö av olika produkter på marknaden. Den variant som är forskad på kallas vaginala koner. Dessa omfattar en hylsa och lösa vikter att sätta in i konen/hylsan. Det finurliga med dessa små tyngder som kommer i olika gram (5, 10, 20 etc) . På så sätt blir bäckenbottenstyrkan mätbar. Mätbarheten kan hjälpa vissa att vara motiverade och mer disciplinerade med bäckenbottenträning.

Hur fungerar det?

Att mäta den aktiva muskelstyrkan med ett motstånd handlar om att bäckenbotten måste skapa motstånd mot vikt och tyngdlag. Du för upp en vaginal vikt och försöker med knipmusklerna hålla inne denna under det att du står stilla eller rör dig.  Uppskattningen av styrkan handlar om den tyngsta vikten som bäckenbotten kan hålla inne under en viss period. 1 minut kan vara en tidsram. Det som mäts då är främst långsamma muskelfibrer, vilket på ett sätt är helt adekvat då bäckenbotten främst består av dessa.

Vad får jag för information om min bäckenbotten utifrån användandet av vaginala vikter?

Du får veta hur många gram i den vaginala vikten som din bäckenbotten klarar att hålla in över tid och mot tyngdlagen. Informationen gäller främst bäckenbottens uthållighet.

Vad får jag inte veta?

Det som saknas vid detta mätsätt är de snabbare muskelfibrernas funktion, och dessa fibrers funktion är extra viktig under plötsliga buktrycksökningar som kan ge upphov till ansträngningsinkontinens. Det finns också studier som tyder på att vaginala vikter kan röra sig under användning och lägga sig så pass att de inte kräver någon direkt ökning av muskelanspänningen.

Vad säger forskningen?

2013 publicerades en översikt över forskningen vad gäller kulor och koner för ansträngningsinkontinens. Denna översiktsstudie kom fram till att användandet av vaginala tyngder är bättre än ingen behandling alls, men att det inte finns någon bevisad fördelaktig effekt för vaginala tyngder jämfört med vanlig bäckenbottentränin hos kvinnor med ansträngningsinkontinens.

Vad vet vi inte?

Vaginala vikter och koner som rehabilitering efter förlossning, för ökad muskelstyrka och minskad urininkontinens är väldigt lite efterforskat. I den enda studien som finns framkommer ingen skillnad mellan den grupp kvinnor som tränat med vaginala koner och de som tränat vanlig bäckenbottenträning. Vi tror att användandet av vaginala vikter kan vara effektivt mot urininkontinens, men det finns inga robusta vetenskapliga fakta att grunda detta på.

Hur använder jag dessa?

Förutom som ett träningsredskap kan du alltså använda dem som ett självsjälvdiagnosticeringmetod. För bäckenbottens uthållighet främst.

När ska jag inte använda dessa?

Det kan vara klurigt att använda dessa om du har framall eftersom den vaginala vikten kanske inte hamnar riktigt bra i position. Om du har en levatorskada eller bara uttänjd bäckenbotten efter en förlossning kan det också vara svårt att hålla inne vikten över huvud taget. Det kan också vara olämpligt att använda vaginala vikter och koner under pågående graviditet. Om du önskar göra detta ändå, fråga läkaren på din MVC.

Vad får jag veta om min bäckenbotten utifrån användande av vaginala vikter?

Du får veta helt enkelt hur många gram din bäckenbotten klarar att hålla in och upp och mot tyngdlagen. Om det inte fungerar finns det flera olika felkällor.

Referenser

 

 

Alla inlägg i serien:

Previous

Next

9 Comments

 • Hej!
  Funderade på det här med att styrkan i bäckenbotten förändras under dagen. Jag upplever en jättestor skillnad mellan morgon=starkare och kväll= mycket svagare. Jag brukar lägga styrketräning och mer bärande i sjal och sånt på morgonen då jag upplever bäckenbotten som starkast då. När hade du tyckt det är bäst att knipträna utifrån detta?
  Hälsningar Madelene

  • Jag tänker precis som du, ta det tyngsta tidigt om det går. Bäckenbottenträning görs ju gärna flera gånger dagligen, så då tänker jag att det får bli utspritt och att tidpunkten inte spelar så stor roll. Träning med vaginala vikter (inlägg kommer!) görs kanske gärna vid en pigg tidpunkt, men de flesta har nog mest tid och möjlighet på kvällen. Har jag en känsla av.

 • Hej!
  Måste fråga dig detta, då du är min källa till information i det här ämnet :-). Jag födde andra barnet i februari 2016. Har tränat på med koner nu under några månader. På morgonen klarar jag alla vikter med den smala konen under 10 min. Jag kan knipa strålen när jag kissar (Äntligen) och tycker det känns helt ok i bäckenbotten. Kan ha en trötthetskänsla ibland och lite skav och tyngdkänsla om jag behövt sitta på toa länge… Kan också kännas som träningsvärk i bäckenbotten när jag ansträngt mig lite extra. Mitt BMI är strax över normalt för min ålder (25,4 tror jag att det är).
  När jag tittar med en spegel där nere ser jag att slidväggarna buktar, både framifrån och bakifrån. Ibland får jag ”hjälpa till” när jag ska göra nr2.
  Jag har inte vågat jogga än, innan första barnet (född 2012 spelade jag fotboll och gjorde det även en period mellan barnen).
  Vad tror du om detta? Tror du jag vågar ge mig ut och prova jogga? Hur ”försiktig” ska jag vara med träning på gym och annan träning så som gympa?
  Hälsningar Madelene

  • Hmmm, lite svårt att avgöra på distans. Jag tänker att du helt enkelt får testa vid tillfälle, och blir det inte värre så funkar det nog. Lite som tänket jag beskriver här: https://bakingbabies.se/2014/10/30/nar-kan-man-borja-springa-efter-ett-kejsarsnitt/
   Känns det inte som att du får ordning på bäckenbotten/underlivet/buktandet och att du får symtom som gör att du undviker att göra saker du normalt skulle vilja göra, tycker jag att du ska gå till en gynekolog och beskriva hur väl du tränat bäckenbotten och att du har kvarstående besvär.

   • Tack för svaret! Hade jag bott lite närmre dig hade jag bokat in ett besök direkt!
    Jag har nu testat att småspringa kortare sträckor (typ 50 meter) och det gick ok. Dock kände jag direkt av båda si-lederna så känns som det är avvakta som gäller.
    Vad skulle en gynekolog kunna hjälpa mig med? Mer än att bedöma hur det egentligen ser ut.
    Sen ammar jag fortfarande och har förstått att det tar ett tag efter avslutad amning innan man egentligen kan bedöma hur det är.
    Hälsningar Madelene

    • Jag tänker att du ev hade varit hjälpt av contrellebåge eller ring, om inte enbart bäckenbottenträning gör dig besvärsfri på sikt. Men du kan nog lugnt vänta.

 • Aha, då förstår jag! Vad ger den för effekt? Ren symtomlindring eller den ”stärker upp” bäckenbotten och gör att träning kan ske mer ”riskfritt”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *