Tips för dig som lider av förstoppning efter förlossning

Tips för dig som lider av förstoppning efter förlossning

Det är inte så kul att krysta dagarna efter att du krystat ut en bebis

Förstoppning är vanligt förekommande hos nyblivna ammor. Hemorrojder, smärta från klipp och stygn, påverkan från hormoner, järntabletter och smärtlindring kan alla påverka så att avföringen blir trögare än vanligt. Barnmorskorna tipsar gärna om att du som nybliven mamma ska undvika förstoppning, och i matrummet på BB står en skål med plommonguck.

Vad är förstoppning?

Klart du vet att förstoppning är att vara hård i magen. Det är ett tillstånd som hör ihop med smärta och obehag både i magen och när avföringen ska krystas ut. Du kan också ha svårt att känna att du tömmer tarmen helt. Förstoppning beror ofta på en mängd olika orsaker. Graviditeten i sig gör att tarmarna arbetar långsammare, detta beror på hormoner. Det kan ta ett tag för kroppen att ställa om sig efter att barnet väl fötts.

Förstoppning uppstår när avföring stannar i tjocktarmen längre än optimalt. Då kommer tarmen ta tillbaks mer vatten än nödvändigt från avföringsmassan, och avföringen blir hård och svår att få ut.

Efter en förlossning kan också följande saker spela in:

 • du dricker för lite
 • du äter mat med för lite fibrer
 • du är orolig, stressad och har svårt att slappna av
 • du är inte vid din ”hemmatoalett”
 • du går inte när du får tarmtömningssignalen eftersom du har besök på rummet eller en läkartid att passa
 • du får smärtlindring som kan ha förstoppning som biverkan
 • du är orolig för att det ska göra ont när du bajsar, och därför kniper du omedvetet emot

Vad kan du göra?

 • röra på dig så snart du kan det.
 • dricka mer vatten
 • äta mer fibrer, frukt och grönt
 • ta laxerande och/eller konsistensgivande medel efter rekommendation från BB

Tänk också på hur du går på toaletten:

 • gå på toaletten på första signalen från tarmen, undvik att hålla dig
 • ha fötterna på en pall när du bajsar, för att underlätta för bäckenbotten att slappna av
 • luta dig framåt
 • krysta mjukt på utandning
 • slappna av i magen

Konkreta bajstips

 • Spänn magen och slappna av 10 gånger.
 • Krysta mjukt på utandning.
 • Spänn magen och slappna av igen 10 gånger till.
 • Krysta mjukt på utandning.
 • Vänta en liten stund.
 • Upprepa ovan vid behov.

Hoppas dessa tips kan hjälpa! Har du något annat tips får du gärna fylla i, i kommentarsfältet!

Referenser:

Interventions for preventing constipation after giving birth

Förstoppning 1177

Tips och råd på samma tema:

Ett fysioterapeutiskt blogginlägg om bajs

Råd för dig som spruckit vid en förlossning

Hur tar jag hand om mina buktande slidväggar efter förlossningen?

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

19 Comments

 • Om det inte går: tillbaka till BB och kräv lavemang, enda som funkade för mig. Och hålla emot med papper i mellangården om du har stygn där, hjälpte mig att slappna av!

 • Plommonguck låter inte supergott. På BB i Visby fanns åtminstone för några år sedan katrinplommonjuice i tetra som gick rätt lätt att få i sig även smaken inte direkt var något jag hurrade över. Den stod i kylen i dagrummet så det var inget en behövde fråga särskilt efter, och de informerade om den och andra alternativ i samband med att de pratade om att magen och tarmarna bör komma igång igen. Samma juice finns även på apoteket så den borde vara lätt att få tag på. Tyckte att det var avsevärt mer effekt av den än av plommonjuicen som går att köpa i vanlig matbutik.

 • Tumtricket finns ju också, och är som jag förstår både vanligt förekommande och lösningen som skall erbjudas vid tömningssvårigheter när ej omoperation är aktuell. Ska man tänka strikt rationellt är det ju en relativt smidig lösning, men jag tycker verkligen inte det att känns OK ändå. Mycket tror jag min tvekan beror på att jag upplever en tystnad kring handgreppet, ingen av vännerna har hört talas om det och själv behövde jag besöka sex olika barnmorskor och läkare innan det ens nämndes.
  Senast idag läste jag i ett utspel av socialminister Strandhäll att en har rätt att kunna gå på toa som vanligt efter att en fött barn och jag blir bara så förvirrad av diskrepansen. Hur tänker ni?

  • Jag tror att för en del funkar det lika bra att hålla emot i mellangården som att göra tumtricket, och då är mellangården nog att föredra för de flesta. Tumtricket kan ju göra jättestor skillnad för den som verkligen behöver det. Huruvida det ska vara ”standard” för rekommendation vs operation så tror jag att det behöver vägas tillsammans med livskvalitet, övriga symtom, huruvida man önskar föda vaginalt igen, åker kanske osv.

 • Mina tips: begär egen toalett på bb, kombinera ej flera preparat movicol och laktulos som jag ordinerades blev sprängstoff i min mage och jag fick enorma magsmärtor, microlax funkade toppen för mig men det var läskigt pga sfinkterskada. Stå upp och bajsa om trycket nedåt blir för obehagligt, synnerhet vid sfinkterskada kanske, min räddning!

  • Jag förstår att du testade allt och såklart bara fortsatte med det som kändes ok för dig. Men att stå upp och bajsa skulle jag aldrig råda någon, pga att bäckenbotten blir mer spänd i stående. Det som gör att det inte känns lika obehagligt när man står är att bäckenbotten inte slappar av. När du sitter och slappnar av gör gravitationen en del av jobbet, men kanske också orsakar obehagskänsla. Det är ändå skonsamnare, även om jag förstår hur det kan upplevas som motsatsen.

 • Psylliumfrön och massa vatten har jag kört varje morgon under graviditeten o efter förlossningen; håller ihop o gör tarminnehållet geléliknande. Det har hjälpt mig massor!

 • Jag var förstoppad hela graviditeten. Gick inte på toa 4 dagar innan förlossning , under latensfasen hemma när jag ännu hade hjärnan i behåll 🙂 kom jag o tänka på att jag hade tarmen full vilket kanske inte är önskvärt inför stundande förlossning. Jag kunde inte förmå mig utföra microlax hemma utan jag skulle be om lavemang väl på förlossningen. Det glömdes totalt bort när vi kom in. Jag spekulerar i om det kan ha medfört att jag fick bakre framfall? Jag klarar mig nu med att trycka i mellangården , jag tycker det känns för hemskt att trycka från insidan och hoppas jag inte ska behöva det. Min gynekolog menar på att kanske snitt blir bäst för mig ( är gravid) men att eftersom jag kanske måste opereras så kan en vaginal födsel likväl funka och att doktor efter fl syr mig och förstärker bakvägg. En fråga till Annika; varför bedöms din skada inte vara opererbar?

  • Ja, långvarig förstoppning under graviditet (där det redan är högt tryck mot bäckenbotten och vävnaderna runt omkring) kan absolut bidra till förekomsten av framfall senare. Vad jag förstått så kan suturering efter förlossning få ihop muskler men att de skulle förstärka så mycket i bakväggen så att du blir av med rectocelen låter inte så troligt. En rectoceleoperation handlar ofta om en kolporafi, dvs att man faktiskt tar bort lite vävnad som buktar och är överflödig.

 • Åh tack för feed back!!!! Jag blir så ställd, jag har verkligen fattat förtroende för denna gynekolog., hon menade på att jag behöver bli sydd bättre sen första förlossningen och att just förstärka botten, bakvägg. Jag får bolla vidare med henne, tack för din info i frågan! Hon är läkare på mvc så hon kan inte fatta beslut om snitt.

 • Du rekommenderar bäckenbottencentrum Huddinge sjukhus. Skulle man kunna tänka sig att förlossningen där är bra, att kunskapen där genomsyrar? Jag har funderat på hur du menar att man inte kan ”få till” bakvägg alltså förstärka den efter förlossning. Du skriver endast suturera..? Och att ett bakre framfall handlar om att ta bort vävnad som är överflödig. Den info jag hittar handlar enbart om att man förstärker slidväggen som blivit tunn mot tarm. Vad har jag missat här? Det är så svårt att känna sig säker på de svar man får från vårdgivare. Känns som att det finns en handfull människor som verkligen har kunskapen o kompetensen, uppdaterad, och du är ju en av dem.
  En annan sak, detta med evidensbaserad vård, När en scrollar sociala medier och varenda kändis haft en lyckad förlossning med bästa teamet och bm som höll det sk finska greppet, då kommenterar en bm att det handgreppet saknar evidens. Medan en annan bm skriver att bristningar minskat avsevärt sedan den metoden införts. Vad ska man tro på?
  Men min fråga är väl om rectocele förvärras av en till förlossning? Och om lagning av den kan ske efter fl eller om det måste vänta nåt år efter avslutad amning osv ?

  • Jag har förstått det som att det tyvärr inte är så enkelt att bara för att Bäckenbottencentrum finns i Huddinge så är allt annat där top notch. Här finns en del jämförda data: https://storage.googleapis.com/barnmorskeforbundet-se/uploads/2018/09/GR_Arsrrapport_2017_4.0.pdf

   Alltså bakväggen är delvis uppbyggd av muskler och delvis av stödjevävnad. Om du har muskler som är av i mellangården och djupare lager så behöver de lagas. Stödjevävnaden är inte träningsbar, utan är passiv vävnad som kan sträckas ut av en förlossning och ibland återhämta sig av sig själv. Men gör den inte det, då behöver de opereras om det blivit ett symtomgivande framfall. Då gör man liksom som en ”tummy tuck” fast för slidans bakvägg, tar bort vävnad och stramar åt liksom. Men är det TUNNT mot tarmen då saknas muskler, och då behöver man ju också laga musklerna. Just finska greppet har faktiskt inte någon övertygande evidens, men att hålla NÅGOT grepp och gärna med våtvarma handdukar har evidens. Så finska greppet är ett av flera som an funka, men huvudsaken är att någon har ett grepp, gärna med båda händerna och gärna med våtvarma handdukar. Så delvis har båda rätt i det de säger. Man brukar säga att muskelskador får man oftast vid första förlossningen, men framfall ökar i förekomst ju fler barn man föder vaginalt. Om du har jättestora problem kan det vara bättre att laga rectocelen och föda eventuella fler barn via snitt. Om du väldigt gärna vill föda just vaginalt är det klokare att vänta, eller om du har symtom som kan hålla sig på mattan ett gäng år till.

 • Har ingen som helst önskan om att få föda just vaginalt. Blir sjukt irriterad på barnmorskor som tjatar om att jag skulle få chansen till en revansch. Saken är den att jag har inga bekymmer alls med inkontinens överhuvudtaget. Utan har ”endast” (än så länge) tunn mellangård och ett litet bakre framfall som egentligen inte heller är ett bekymmer mer än att hålla emot när jag går på toa. Ibland lite tampongen har åkt ut känsla. Såhär kan jag leva utan bekymmer. Barnmorskor menar på att det sällan förvärras av en andra förlossning. Utan att skadan är skedd. Så det är svårt att motivera kejsarsnitt. Tråkigt läge. Är ju så rädd ändå.

 • Jag hade den stora turen att få plats på Emilia Rotstein ultraljudsutbildning under hösten. Tajmingen var fenomenal förutom att den inte alls var det.. jag var för långt gången gravid för att bli undersökt. Jag tänkte ju att det inför förlossning hade varit grymt att få veta hur det egentligen står till med bäckenbotten. Eftersom att min generella känsla sedan första förlossning är att allting hänger på en mkt skör tråd. Nåväl, nu är snitt bokat. Mia som du sa; att det lät osannolikt att kunna laga mina skador i direkt anslutning till förlossning så stämmer ju det (såklart!) Dock menade en gynekolog på det. Men förlossningsläkare anser ej att det är ngt alternativ. Jag har ingen avföringsinkontinens men nåt som kallas soliling. Samt fann hon en liten grop i bakvägg pga att rektorvaginala fachian ej är intakt. Min fråga till dig är vad du har för erfarenhet av lagning av den?

  • De lagar ofta rectovaginala fascian i samband med att man lagar muskler i mellangården och/sfinktrarna. Det finns alltså en chans att du har muskelskador som de inte såg iom att de inte gjorde ultraljud kanske? Min gissning är att det kanske finns mer att laga och att det då blir en perinearafi med lagning av fascian. Obs, gissning!

 • Är det viktigt att laga denna rectovaginala fascian? Jag klarar mig ju som det är nu.. en sådan operation innebär att mellangården klipps upp och sys om? Blir rädd för komplikationer. Jag inte hittat mkt info.

  • Tror inte man gör operationer för ENBART den faktiskt, speciellt inte om du är symtomfri. Men är det samtidigt muskelskador som kan lagas så är det bra att laga allt som lagas kan, för det utgör litegrann navet i hela bäckenbotten och en så hel bäckenbotten som möjligt utgör ibland en förutsättning för att åldras väl med bäckenbotten.

 • Tyvärr ska man anse sig symptomfri om man enbart behöver använda sig av ”tumtricket”. Jo gynekologen misstänkte absolut muskelskador, men konstaterade endast fascian. Det är synd att när man söker för problem i bäckenbotten ,först måste gå igenom x antal bedömningar hos bm o läkare, sen till fysio, och SEN får man eventuellt ett ultraljud som kan svara på hur läget ser ut. Varför kan vi inte börja med ultraljud?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *