Tips och råd efter förlossningsbristning
En förlossning kan vara det häftigaste man kan vara med om. Det kan också vara det absolut värsta man varit med om. Och allt där emellan. Runt omkring 80 % av alla förstföderskor kommer få en grad 2-bristning vid förlossning och några procent får även större skador än så.
Idag tänkte jag ge lite tips för dig som spruckit och blivit sydd under förlossningen, utifrån ett fysioterapeutiskt muskelskadeperspektiv. När man får en förlossningsbristning kan man alltså välja att se den litegrann som en idrottsskada.
När det gäller muskelskador brukar vi tänka så här
Vila
Det innebär att du kort efter en muskelskada bäckenbottens kan det vara en förlossning eller operation där man lagat muskler) ska vila för att inte överbelasta vävnaderna. Detta syftar till att minska blödning, svullnad och tryck mot muskelfibrerna. Smärta är bra vägledning här på hur mycket vila och avlastning du behöver. Att återta stående, gående och sittande bör gå stegvis.
Ett vanligt tips är att tillbringa mycket tid liggande den första veckan. Men det är OCKSÅ viktigt att komma upp och röra på sig då och då, för att stimulera blodcirkulationen.
Högläge
Högläge handlar om att optimera återflöde vätska från det skadade området. I bäckenbotten är det svårt att skapa ett högläge, men att ligga ner plant hjälper återflödet av blod upp till hjärtat. Att stå och gå ökar svullnaden och efter en stunds stående kanske du får en svullnadskänsla. Detta är en signal om att det är bra att vila lite.
Smärtlindring
Det är viktigt att vara väl smärtlindrad, så följ rekommendationrna du fått från BB. Efter första veckorna brukar man kunna trappa ner på smärtlindringen.
Förstå vad du varit med om
Patientutbildning är en av de viktigaste delarna i omhändertagandet efter en muskelskada. Du har rätt till god information och vad du själv kan göra för att optimera läkningen är grunden till en god rehabilitering. Läs på här eller på backenbottenutbildning.se
Be din barnmorska om en noggrann förklaring av skadan och en förklaring om hur länge du kan förvänta dig att känna av den. Om du önskar hjälp med rehab för bäckenbotten efter förlossningen tar du kontakt med en bäckenbottenintresserad fysioterapeut.
Optimal belastning
Att belasta muskler och vävnaderna är en viktig del för den kroppsliga återhämtningen. Musklerna ska användas tidigt och vanliga vardagliga aktiviteter ska återtas så snart symtomen tillåter. Optimal belastning är det begrepp vi använder som är belastning någonstans mitt emellan “för mycket” och “för lite”. Här kan man använda smärta, svullnad och tyngdkänsla som stöd. Har du gått en 10 minuters promenad och känner att svullnad och tyngd smyger sig på, så kanske det är stoppsignalen. För att inte råka göra för mycket är det viktigt att stegra långsamt.
Det här är grunden till att vi fysioteraepeuter rekommenderar försiktiga knip tidigt i läkningsförloppet och successivt stegring av annan fysisk aktivitet utefter kroppens signaler om smärta, svullnad och tyngd.
Bearbeta eventuellt trauma
Hjärnan och dess reaktioner är en nyckelspelare i rehabiliteringsprocessen. Psykologiska faktorer som katastroftänkande, depression och smärta kan försämra återhämtningen. Att vara positiv men realistisk är viktigt för att få läkningsprocessen att gå framåt. Det här är ju såklart mycket lättare sagt än gjort. Märker du att förlossningen är en stor händelse som du har starka negativa känslor kring eller att ditt övriga mående är starkt påverkat – sök samtalsstöd.
Blodcirkulation
Fysisk aktivitet stimulerar hjärta-kärl-komponenter som är också är avgörande för muskelåterhämtningen efter en skada. Muskler är beroende av gott blodflöde för att läka bra. Att använda kroppen och musklerna är det som sätter igång blodflödet. Att komma igång med anpassad fysisk aktivitet så tidigt som möjligt förbättrar funktion och minskar behovet av smärtlindring hos individer med smärta och besvär i muskler och leder.
Träning
Det finns allra starkast evidens för att träning ska vara med som behandling för muskelskador. Träning kan hjälpa till att återställa rörlighet, stryka och proprioception i de skadade vävnaderna. Det är klokt att vara aktiv under smärtgräns för att hjälpa till i återhämtningen, men så mycket du bara kan vara rörlig innan det gör för ont är bra. Ta hjälp av en fysioterapeut om du inte vet hur du ska göra. Det handlar om en successiv stegring.
Råd för dig som spruckit vid förlossningen
Hur kan jag minska obehaget från stygnen?
- Håll gärna området rent och torrt, byt binda minst var fjärde timme.
- Om det svider när du kissar kan du testa att kissa i duschen med duschstrålen emot underlivet.
- Gnugga inte, men badda torrt efteråt.
- Ta smärtlindringen du blir rekommenderad, och om du inte blivit rådd att ta någon –ring och fråga din barnmorska vad du kan ta vid behov.
- Du kan eventuellt använda is som smärtlindring korta stunder, ha en kökshandduk emellan huden och en påse isbitar. Du kan också ta en matsked vatten i en binda och sätta i frysen och sedan lägga emot.
- Undvik att sitta långa stunder, ligg och amma/mata om du kan.
- Börja med mjuka/lätta knipövningar så snart smärtan tillåter. Blodcirkulationen ökar du du använder musklerna och detta stimulerar läkningen. Tips om knip finns här.
- Lyssna på kroppen – om du får tyngdkänsla eller känner att svullnaden kryper på – lägg dig och vila.
Hur ska jag göra för att bajsa?
Bara tanken på att bajsa och krysta kan vara skrämmande efter en vaginal förlossning, speciellt om du spruckit och också oroar dig för att stygnen ska hålla.
- Testa att hålla emot med lite toalettpapper i mellangården för att skydda stygnen medan du bajsar de första gångerna. Jag har skrivit ett helt inlägg om detta här.
- Be vid behov om råd och läkemedel för att hålla avföringen extra mjuk och undvika förstoppning.
- Se till att dricka tillräckligt mycket!
- Duscha med ljummet vatten hellre än att gnugga mycket med toapapper för att göra rent.
- Badda torrt efteråt.
När vågar jag ha sex?
Du ska vänta så länge du själv känner och vill. Jag brukar säga att man ska ha sex först när kroppen själv skriker efter sex. Vänta minst 6 veckor i alla fall. Det är inte konstigt att vänta många månder.
Skynda långsamt.
Kom ihåg att amning ofta gör slemhinnorna i underlivet torrare än vanligt, vilket kan innebära att vaginal sexuell penetration inte känns som vanligt.
Om du får långvariga besvär med smärta från ärrområdet eller smärta vid sexuell penetration kan du boka tid hos en fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten, det finns ofta behandlingsmetoder för just detta. Om du vill läsa mer om sex efter förlossningen har jag skrivit en hel del, bland annat här.
När kan jag förvänta mig att allt blir bra igen?
Du ska helst känna att allting går stadigt åt rätt håll, och att varje vecka är bättre än veckan innan. Om återhämtningen stannar upp, om du får mer ont eller nya symtom bör du uppsöka din barnmorska för en extrakontroll. Efter två månader bör du känna att de akuta smärtorna har gått över, men återhämtningen fortgår sedan i ytterligare månader.
Råd för dig som spruckit vid en förlossning
- Vila mycket
- Bäckenbottenträna när smärtan tillåter
- Var uppe och rör dig när du orkar och kan det
Det kan ta åtminstone ett par månader innan du känner att den akuta läkningsperioden är över, men du ska känna en stadig förbättring för varje vecka.
Vad är normalt?
Det är normalt att det gör liksom akut ont i upp till två veckor, och sedan successivt avklingande.
Regelrätta promenader brukar man kunna återta efter kanske tre veckor. Före det kanske det mest handlar om att gå runt hemma eller i närmaste kvarteret. Promenaderna bör vara mycket korta i början och stegras över tid.
Efter 8-12 veckor kan man börja återta mer “vanlig träning”, men även då behöver man ta höjd för att bäckenbotten inte är fullt återhämtad på många månader ännu.
Smärta som kvarstår efter första två månaderna bör du söka till en fysioterapeut för.
Referenser:
- Soft-tissue injuries simply need PEACE and LOVE.
- Impact of inflammation and anti-inflammatory modalities on skeletal muscle healing: From fundamental research to the clinic.
- Mechanotherapy: How physical therapists’ prescription of exercise promotes tissue repair.
- What does best practice care for musculoskeletal pain look like? Eleven consistent recommendations from high-quality clinical practice guidelines: Systematic review.
Tack för så otroligt bra inlägg på denna fantastiska blogg!!! Brukar tipsa om dig Mia när mina patienter undrar var de kan hitta info på nätet. Hälsningar från Carolina, ST-läkare i gynekologi
Tack för dina fina ord!
Hej Mia!
Först och främst vill jag tacka för en fantastisk blogg, där jag har lärt mig mycket och även hittat tröst i efter en traumatisk förlossning och första tid som mamma.
Jag drabbades av en sfinkterruptur i samband med förlossning i aug 2023 (grad 3, sugklocka). Jag syddes på operation men har haft en del besvär efteråt, främst smärtproblematik samt en domnad känsla i både underliv och kring ändtarmsöppningen. Efter ett par undersökningar med resultatet ”allt ser fint ut” har nu en specialistläkare konstaterat att jag har trasiga/dåligt läkta/saknade muskler i mellangården (bland annat transversus perinei), levatorskador samt rectocele. Utöver ångesten över att jag har dessa skador, bär jag också på en oerhörd ångest och rädsla över att det kanske är jag som på något sätt har orsakat eller förvärrat dessa. Informationen om hur jag skulle sköta om mig själv som jag fick innan hemgång från BB var knapphändig och jag är nu rädd att jag har förstört läkningen genom att bland annat ha suttit och ammat i en för hård soffa i för stor utsträckning, burit mitt barn för mycket eller börjat promenera med barnvagn för tidigt? Jag har läst dina råd om hur man ska göra och tänka efter mellangårdsrekonstruktion och operation av framfall och har nu mycket ångest över att jag t.ex satt för mycket tiden efter operationen, helt enkelt för att jag inte visste bättre (ammade även till största del sittandes (i en väldigt hård säng) på BB pga enklast rent logistiskt och ingen personal kommenterade detta under de 4 dagar vi var där). Jag kan helt enkelt inte släppa tanken på att det är mitt fel.
Vänliga hälsningar,
Gabriella
Hej!
Du behöver inte alls tänka att det var ditt fel. Efter en operation finns det två aspekter – läkningen och smärtan. Det är helt ofarligt för läkningen att sitta, men det kan däremot göra väldigt ont. En del råd handlar om att minska smärtan (avlasta mycket) och andra handlar om att inte överbelasta för att stygn ska gå upp osv. För det senare krävs det mycket av yttre tryck eller belastning. Jag brukar säga till mina patienter att det inte ska möblera om soffan eller pianot själva, på den nivån ungefär. Däremot kan stygn gå upp och muskler läka “fel” om man drabbas av en infektion. Du kan helt släppa att det är ditt fel. Dessutom kan man aldrig riktigt veta om du blev 100% sydd ens till att börja med.