Svårt att bajsa efter förlossning

Läsarfråga om när det är svårt att bajsa efter förlossning

Fråga:

Jag födde barn för 6 veckor  sedan utan större komplikationer. Nu har jag sedan en tid haft svårt med avföringen. Alla skriver om inkontinens men för mig är det tvärt om. Jag har svårt att få ut bajset och jag har även svårt att känna när ändtarmen är redo liksom. Jag är så otroligt rädd att något ska ha gått sönder som de inte berättade på förlossningen. Vad ska jag göra?

Läsarfråga

Svar:

Hej och grattis till bebisen!

Det finns flera andra anledningar till att ha svårt att bajsa efter en förlossning. Muskulärt brukar vi säga att det tar upp till ett år för bäckenbotten att helt återställa sig. Du har precis bara hunnit igenom den första ”akuta” läkningen och återhämtningen.

Någonstans har jag läst att 20 % av alla kvinnor är förstoppade efter en förlossning, men också att 20% av världens befolkning lider av förstoppning generellt.

Vad kan ha hänt?

Under förlossningen sträcks alla vävnader i bäckenbotten ut ungefär 300%. Det handlar både om slidväggarna och musklerna. Det kan även uppstå nervskador som ger lite olika symtom och förändrad känsel. Nerver läker med en millimeter per dygn. Man kan ibland behöva vänta ganska länge innan känseln i underlivet känns som det ska!

Svårigheter att hålla kiss och avföring

Muskelskador i bäckenbotten kan vara mer förknippade med svårigheter att hålla kiss och avföring, men vissa skador kan också göra så att det är svårare att bajsa.

Möjligen kan en buktande bakre slidvägg vara en anledning till att det känns som att det är svårt att bajsa.

Det kan också vara så att en överspänningsproblematik, en akut reaktion på det trauma som bäckenbotten genomgått, kan göra att du har svårt att slappna av nog för att släppa igenom bajs.

Hur vet du vad som är problemet?

Mitt svar är alltså såhär: Visst kan du möjligen ha en muskelskada eller en buktande slidvägg efter förlossning, men du kan också ha bara ”vanligt konvalecent bäckenbotten” efter förlossningen. Du kommer inte egentligen kunna veta vilket på ganska många veckor eller månader. Jag kommer hänvisa till lite olika inlägg längst ner om du nu ändå vill läsa på om möjliga andra orsaker.

Såhär tänker jag mig alltså att kan vara:

 • Du har fött barn, fått drag, tryck och utsträckta muskler och nerver i bäckenbotten.
 • Du har svullnader, blånader och alla vävnader håller sakteligen på att läka, men du har också ett tydligt kroppsminne av smärtorna.
 • Du har precis fått en bebis, möjligen rör du dig mindre än vanligt. Kanske ammar du också vilket gör att en del av den vätskan du får i dig inte går till dig själv, utan till bebisen. Du och bebisen har ännu inte fått in någon rutin i vardagen, du äter på oregelbundna tider och kanske inte ens den mat som du helt är van vid.
 • Sammantaget gör detta dig lite förstoppad, och kroppsminnet från förlossning och smärta gör att du inte vill krysta.
 • Att bajsa blir då en obehaglig upplevelse, som gör att bäckenbotten automatiskt spänner sig och därför inte släpper ut avföringen som den ska.
 • Att oroa dig för hur det ska gå att bajsa, gör det svårare att göra det också.
 • Det uppstår en nedåtgående spiral kring bajsandet, och du upplever besvär.

Enkla råd du naturligtvis redan läst dig till.

– ät på regelbundna tider.

– ät fiberrik mat

– drick extra vätska, speciellt om du ammar

– rör på dig så mycket du kan och orkar. Om du rör dig mindre än vanligt kommer tarmarna känna det, och du får ökad risk för förstoppning

– lyssna på kroppens signaler. Gå direkt när kroppen säger att den vill bajsa. Om du inte går vid första signalen stannar avföringen kvar i tarmen, och kroppen drar tillbaks mer vätska från avföringen. Nästa gång kroppen skickar signaler om tarmtömning är bajset hårdare att få ut.

Kanske något nyare råd

 • Använd en fotpall. Sitt med knäna högre än höfterna, det hjälper bäckenbotten att öppna upp sig och slappna av. Du kommer märka skillnaden!
 • Håll emot med lite toapapper mot mellangården när du ska försöka krysta, det kan göra det bekvämare för din svullna bäckenbotten.

För att komma förbi en spänd bäckenbotten:

Kanske räcker det bara med att ta bort fokuset från att prestera? Kan du läsa på toaletten?

Annars gör du om följer.

Sätt dig på toaletten, med fötterna på en pall.

 • lägg händerna på magen
 • spänn magen som att du skulle parera ett slag
 • slappna av och låt magen välla ut i dina händer.
 • upprepa spänn/slappna av 1o gånger och avsluta med en 10 sekunder lång avslappning
 • när du slappnar av den sista gången försöker du också slappna av i bäckenbotten

om du då känner att du är redo att bajsa, krysta nu mjukt på utandning.

Annars upprepar du spänn/slappna-av proceduren 10 gånger igen.

överspänningsproblematik

För dig som är generellt spänd och överspänd i bäckenbotten rekommenderar jag följande:

Övriga inlägg som kan hjälpa dig mer tips eller råd:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

REKLAM/TIPS

Kursen ”Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

6 Comments

 • Bra läsning det här, för en nyförlöst. Jaf undrar om någon som läser det här har råkat ut för samma sak som jag: inte kunna kissa efter förlossning?!
  Fick en kateter isatt efter förlossningen och när den togs bort efter 3 dagar kunde jag inte kissa. Urinblåsan blivit alltför utsträckt (av flr mkt vätska under förlossning) och behöver vila för att dra ihop sig. Så nu krångla med tappning o kateter. Men framförallt ORO. Nån som känner igen? Blir man bra?

  • Tack för ditt tillägg! Hemorrojder kan absolut ge obehag vid tarmtömning men ska inte hindra den rent mekaniskt. Har man inte haft konstaterade hemorrojder sedan tidigare bör man också uppsöka läkare innan man påbörjar behandling.

 • Jag fick mitt minsta barn för 8 år sedan. Efter det upplever jag att analmuskeln känns supertajt och det kan ibland vara svårt att ex prutta om jag inte sitter på toaletten. Sitter jag i badet så tycker jag att jag känner anus mot botte än på ett sätt jag ibte gjorde innan. Slidan däremot känns lite väl öppen. Efter förlossningen höll jag länge på med olika knipövningar men efter de allra första månaderna då det blev stor förbättring så hände sen inte längre nåt. Allmänt så tycker jag att vanlig träning fungerat bättre än knipövningar men när jag anstränger mig lite extra, springer lite längre sträckor/hoppar mer än några hopp på studsmatta så får jag lite urinläckage.
  Barnmorskorna jag träffat på uppföljningar för preventivmedel pratar bara om knipövningar men det känns tröstlöst. Vad ska jag göra?

  • Hej! Det är väldigt svårt att vägleda dig utan att veta mer/undersöka fysiskt. Det är viktigt att veta att urinläckage kan finnas utan några anatomiskt fel i bäckenbotten och även om man är ganska stark, besvären kan finnas pga en överrörlighet i urinröret. För att veta det behöver du utredas vidare, av gyn eller uroterapeut. Om det är så löser du heller kanske inte urinläckaget med mer bäckenbottenträning.
   Angående svårigheter att släppa gaser osv kan bero på en massa saker, men håller med om att det inte låter som att du är hjälpt av bäckenbottenträning. Det kan vara ett tecken på överspändhet i bäckenbotten, det hittar du mycket information om, om du använder sökfunktionen här på bloggen.

   Ifall du misstänker att det är något som är ”fel” på din bäckenbotten efter förlossningen kan du felsöka lite med hjälp av detta inlägg: https://bakingbabies.se/2020/04/13/vilka-skador-ger-vilka-symtom/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.