Är det farligt att ha kvar foglossning efter förlossningen?

Är det farligt att ha kvar foglossning efter förlossningen?

Jag har döpt detta bloginlägg så att det ska bli lätt att hitta för vilsna googlare. Men jag vill till en början förklara mig. Foglossning är ett förlegat begrepp som vi yrkesverksamma inte längre använder. Det finns inga fogar som ”lossar” eller lossnar. Bäckensmärta under och efter graviditet är ett smärttillstånd som uppkommer av flera olika orsaker, men inget av det är så permanent som att något faktiskt är trasigt eller loss.

pelvis 001

Jag fick en fråga om kvarvarande bäckensmärta är ”farlig” och huruvida den kan bli kronisk om en utsätter den för saker som provocerar smärtan. Svaret är både ja och nej. Svaret blir också en tillbakafråga: Hur farlig tycker du själv att smärtan är?

Hur menar du nu?

Jag ska förklara!

 • Nej – för att smärtan inte är farlig så som en annan sjukdom kan vara farlig. Alltså sett från ett perspektiv av att det inte är en kronisk sjukdom som liksom förstör kroppen på något sätt.
 • Ja – för att det är precis så som frågan antyder. Om du ständigt provocerar smärtan kommer det vara svårare att bli smärtfri.

Bäckensmärta är precis så jobbig och farlig som du själv upplever den.

Varken mer eller mindre. Med det menar jag inte att smärtan sitter i huvudet, på något sätt. Men ändå, en stor oro, stress, ekonomisk press på grund av eventuell sjukskrivning etc. kan förvärra din upplevelse av smärta. Ibland kan en del av åtgärderna för långvarig smärta vara till exempel KBT.

Vad är det som händer när bäckensmärta inte går över?

Alla gravida får en uppmjukning av bindväven som håller ihop bäckenet, men inte alla får smärta i samband med denna process. Smärtan kan sitta över symfysen framme på pubisbenet eller bak i korsryggen. Smärtan kan göra att kvinnan får svårt att lyfta, bära, vrida, motionera och i de svårare fallen även att gå. De allra flesta blir av med sina bäckenbesvär första halvåret efter förlossningen. För några stannar besvären dock kvar. Personer mer så kallad överrörlighet eller bindvävssjukdomar (Ehler Danlos syndrom bland annat) har ökad risk att få kvarvarande besvär.

Besvären skapar en ond cirkel;

när vardaglig belastning ger smärta kan inte kvinnan träna upp kroppen för att tåla belastning. Då blir smärtan kanske ännu värre på grund av inaktivitet och en ytterligare ökad känslighet för belastning.

Det finns flera orsaker till att smärta blir långvarig.  Tryck på nerver kan ge smärtsignaler. Man tror att spända och strama muskler i vissa områden i kroppen kan klämma åt nerver och orsaka smärtor. Långvariga och höga impulsflöden i en nerv kan leda till en ”wind up”vilket innebär att smärtan förstärks och bibehålls. Även i hjärnan kan man få en så kallad ”central sensitisering” vilket innebär en ökad känslighet för smärta – det vill säga att det inte krävs lika mycket retning på smärtreceptorerna för att det ska uppfattas som kraftig smärta.

Det är ”omodernt att ha ont”.

Man ska liksom inte lida igenom smärta och tro att smärtan i sig är nyttig. Det är snarare bra att kapa smärtan rätt tidigt. För att slippa risken att kroppen går bananas och fortsätter smärtsignalera i onödan.

Provocera inte smärtan i onödan.

 • Om en halvtimmes promenad gör ont, kolla då om 15 minuter funkar. Eller dela upp promenerandet på två, förmiddag och eftermiddag?
 • Bli inte inaktiv, men försök att hålla dig under din smärtgräns hela tiden.

En lagom nivå av fysisk ansträngning innebär att kroppen utmanas att kicka igång alla läkande processer.

Med rätt doserad rehab kan du få en ökning av muskelmassa, ökad genomblödning i musklerna så att de blir mindre hårda och ömma och en successivt ökad tålighet för smärtan så att den så småningom gör mindre ont. Fast du utsätter dig för samma och tillslut ökad belastning.

Skriv smärtdagbok.

Måla upp ett 10 cm långt streck framför dig i huvudet medan du tränar, jobbar eller bara gör vardagliga aktiviteter. Den ena änden av strecket motsvarar ingen smärta och andra änden värsta tänkbara smärta. Sätt ett kryss där du befinner dig. Försök att hålla dig så långt du kan mot den smärtfria änden.

Öka försiktigt upp din fysiska aktivitet

Utvärdera på en smärtskala både direkt efter, några timmar efter och kanske morgonen efter fysisk aktivitet eller träning. Jag brukar försöka råda mina patienter att träna och vara aktiva så pass smärtfritt att varje morgon är ett oskrivet blad vad gäller smärta. Hänger smärta, stelhet och obehag kvar från en dag till en annan efter en natts sömn, då är det signal om att en behöver tänka om.

Träna specifikt

Vissa studier visar på samband mellan långvarig bäckensmärta och nedsatt uthållighet i bålmusklerna. Graviditeten, hållningsförändringarna den medförde och smärtan i sig kan också ha satt ner styrkan i dina rumpmuskler. Du kommer förmodligen behöva ett individualiserat träningsprogram för mage, rygg, ben och rumpa för att komma till rätta med dina besvär. Sök upp en fysioterapeut för att få hjälp med detta!

Vad kan jag göra förutom att ”skynda långsamt” med motion och träning?

 • Ta smärtlindrande mediciner vid behov, om inte annat för att ge nervsystemet en paus från smärtsignaleringen.
 • Träna mycket hellre lågintensivt och ofta (dagligen) än större och tyngre pass enstaka gånger i veckan.
 • Extra smärtlindring vid behov.

Annat viktigt?

Bäckensmärta kan skapa en överspänning men samtidigt svaghet i bäckenbottenmusklerna. Bäckensmärta kan alltså höra ihop med spänningsrelaterade underlivssmärtor och urinläckage. En ökad aktivitet i bäckenbotten kan vara kroppens automatiska svar på att försöka kompensera för nedsatt stabilitet i bäcken-rygg-regionen. Den ökade anspänningsgraden kommer alltså av en försämring av kroppens system för att reglera anspänning och kontroll av musklerna. I detta fall leder inte i detta till en ökad styrka. Istället kan en plötslig ökning av buktrycket under exempelvis hosta/nysning leda till att kvinnan läcker urin eftersom kroppens förmåga att snabbt och automatiskt ställa om till de ändrade tryckförhållandena är försämrade. Det finns också forskning där man sett tydliga samband mellan bäckensmärta och nedsatt sexuell förmåga.

Knipövningar med stort fokus på avspänning mellan knipen kan vara något som hjälper.

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

17 Comments

 • Födde mitt första barn för ett år sedan. Jag hade extremt ont i bäckenet under nästan hela graviditeten, men smärtorna försvann snabbt efter förlossningen. Tack och lov! Men nu, ett år senare har jag börjat få ont igen. Kan det va så? Känns helt orimligt.

 • Jag har fortfarande ont såhär tre månader efter förlossning. Låter tiden ha sin gång, men tycker det är svårt att följa din ”oskrivet blad”-regel eftersom smärtan inte dyker upp förrän just morgon därpå. Så om jag anstränger mig för mycket verkar smärtan komma över natten. Konstigt?

  • Nej, det är en vanlig reaktion. Jag har skrivit en hel serie med inlägg om just bäckensmärta efter graviditet som kommer i oktober eller november, där går jag in på allt det här mer ingående. När smärtan kommer dagen efter så bör du kanske föra en dagbok och genom den sätta ribban så att du inte får ont dagen efter heller. Smärta på morgonen efter att du sovit har ofta en inflammatorisk komponent, pga vävnaderna drar ihop sig när du vilar/sover och smärtar när du kommer igång sen. Om du inte lider av någon inflammatorisk sjukdom så är det oftast smärtfri träning som är behandlingen.

   • Tack för jättebra svar! Ska absolut börja föra dagbok, är ju inte så kul att alltid famla i blindo. Ser fram emot de inläggen!

   • Hej! Läste ditt svar här där du nämnde inflammatorisk komponent. Måste fråga.. min bäckensmärta är främst lokaliserad till utsida höft vilket jag i somras fick förklaringen egentligen var slemsäcksinflammation. Jag känner av smärta främst på sidorna av höften, ömhet över utsida av låren, mitten på skinkan samt även lite framfog. Varje morgon när jag vaknar har jag smärta vilken bara blir värre när jag börjar röra mig igen. Jag får alltså aldrig ”vila” från min smärta utan den är där konstant. Är det så för att jag har en inflammation tror du?
    Tack för din viktiga blogg! Hjälper mig väldigt mycket!
    Med vänlig hälsning,

    Paulina

    • Jättesvårt att svara på utan att veta mer/undersöka, men en slemsäcksinflammation kan ju naturligtvis finnas samtidigt som annan muskelinflammation. Samtidigt brukar dessa besvär kunna gå att få mindre när man kommer igång på dagen och är mer uppvärmd.

 • Tack för en bra blogg med mycket intressant läsning!
  Jag har själv haft problem med kvarvarande bäckensmärta efter graviditet i över 6 år och har upplevt en försämring på sistone där jag har mer intensiv smärta i vila (såpass att det ibland krävts citodon) och påverkan även i ländryggen, trots satsning på rehabträning och kiropraktorbeh sedan slutet av sommaren. Har även fått ont i hälarna.

  Har nu läst om flera kvinnor som fått höra att de har foglossning men sedan fått , ofta efter flera år, diagnos spondylit/AS. Deras besvär har börjat under vid graviditeten. Tydligen yttrar sig kvinnors symptom också annorlunda än män vid spondylit.
  Vore intressant om du skrev något om detta; hur många med långdragna besvär efter graviditet är det som egentligen har spondylit? Är ju en viktig differentaldiagnos tänker jag, men som många inom sjukvården verkar ha dålig kunskap om.

  • Bra förslag! Läser på lite och skriver ett inlägg om jag hittar bra referenser och så vidare. Kommer isf i mars. Min personliga kliniska erfarenhet är att av alla patienter jag någonsin haft med kvarvarande bäckensmärta är det endast en som haft en spondylit. Jag vet att det är väldigt olika i vården både med kompetens och bemötande, men har faktisk aldrig upplevt att det är jättedålig kunskap om just detta.

 • Har sedan förlossningen för 4,5 månader sedan haft ont. Smärtan sitter i bäckenbotten och strålar uppåt bakåt. Inte alls samma smärta som under graviditeten. Först trodde jag att det hängde ihop med min bristning (tredje gradens), men vid efterkontrollen nämnde läkaren att det inte verkade vara bäckenbottenmuskulaturen utan mer troligt ”foglossning”.

  Smärtan triggas primärt av utsträckande rörelser, såsom för långa eller för snabba steg när jag går. Då får jag en fruktansvärd huggande smärta i underlivet, som gör att jag knappt kan gå, iaf inte utan att vagga fram.

  Jag har dessutom helt tappat kontakten med rump-, mag-, eller höftmuskulatur, vilket säkerligen förvärrar situationen (eller orsakar?).

  Jag har dock varit dålig på att smärtlindra, men efter att ha läst din artikel så ska jag ta och ändra på det.

   • Nej, det känns mer som att det är muskelfästen i själva bäckenöppningen som bråkar. Runt hela öppningen. Sen kan det även bli en tyngande/ömmande känsla i själva bäckenbottenmuskulaturen. Försökte rita in det på en bild, men det verkar inte gå att lägga in i kommentaren.

  • Födde en bebis för 8 veckor sedan. Hade en smärtfri graviditet och normal vaginal förlossning med grad 1 bristning. Sedan ca två veckor tillbaka så får jag ilningar i ljumskarna på nätterna. Det blir lite bättre om jag har en kudde som stöd mellan benen. Det brukar inte kännas något under dagarna när jag promenerar eller tränar. Kan det vara foglossning jag känner? Är det bara vila som gäller då eller kan jag fortsätta promenera och köra lite övningar för bål osv?

   • Om det kommer nu låter det inte som graviditetsrelaterad bäckensmärta men kanske mer en slags överansträngning (som ju i sig kan vara kopplad till att du blir överansträngd pga annan/mindre träning under och strax efter graviditet?). Jag tänker att du ska undvika att provocera smärtan, exempelvis kan för långa promenader, för mycket bärande av barn eller för tung och spretig annan träning påverka. Dra ner lite på belastningen en period, öka sedan ännu mer stegvis än vad du gjort fram till nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *