Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Framfall och åldrande

Framfall och åldrande

Framfall och åldrande

Kommer jag få framfall när jag blir äldre?

Om jag redan har framfall, kommer det bli värre?

Vem får framfall?

35 procent av alla kvinnor kommer få någon form av diagnostiserat framfall. Kvinnor med fetma har en ökad risk att drabbas, på grund av belastningen som läggs på bäckenbotten. Likaså kommer kronisk hosta, kronisk förstoppning och tunga lyft i arbetet öka risken. Risken för framfall ökar efter en vaginal förlossning,  och efter vissa operationer, skador eller trauman i bäckenområdet.

Risken ökar också med åldern, men att få framfall ska inte anses som en normal del av åldrandet. Mellan 50-70% av alla kvinnor som fött barn har buktande slidväggar och framfallstendenser. Långt ifrån alla behöver söka vård för detta.

Hur känns ett framfall?

Detta har jag skrivit ett helt inlägg om tidigare. Kortfattat kan symtomen utgöras av en känsla av att något buktar i slidan, och en upplevelse av tryck, tyngd och/eller drag. Ibland kan besvären också höra ihop med ländryggssmärta eller annan värk. Framfall kan också höra ihop med inkontinens eller svårigheter att tömma tarmen samt ge obehag vid sexuell penetration.

Hur behandlas framfall?

Mindre framfall kan ofta behandlas med bäckenbottenträning, livsstilsförändringar och goda toalettvanor (undvika förstoppning). Vissa framfall kan också behandlas med ringar eller pessar.

När inte de “konservativa” alternativen räcker till kan framfall opereras. Vid 80 års ålder kommer minst en av 10 kvinnor har opererats för framfall. Det finns alltid en risk att en operation behöver göras om igen, och detta kan ibland vara en anledning till att läkarna vill vänta så länge som möjligt med att operera hos en kvinna som är förhållandevis ung. Även om operationsmetoderna blir allt bättre finns det  gränser för hur många om-operationer som kan göras med gott resultat.

Men måste det bli sämre med tiden?

Viss forskning visar att framfall inte alls behöver vara så kroniskt och progressivt som det tidigare uppfattats vara. En spontan återhämtning sker, framförallt för de mindre framfallen och efter förlossningar. Mindre framfall kan ses som ett flukturerande tillstånd. Störst risk för att utveckla fullt utvecklade framfall med åldern gäller kvinnor med högt BMI, stort midjemått och som fött många barn vaginalt. Det verkar som att kvinnor som har en buktande slidvägg/milt framfall efter en förlossning med ganska liten sannolikhet kommer få en förvärrad progress under de närmsta 3 åren (det är så långt forskningen mätt i tid).

Hormonförändringarna som infaller med kvinnans åldrande/klimakteriet kommer öka risken för framfall generellt, men det finns inget som säger att ett framfall MÅSTE bli värre. Det finns många faktorer som kan påverka, och att hålla en normalvikt, ha en stark bäckenbotten och en måttlig nivå på belastningen på kroppen verkar vara skyddande.

Referenser:

Relaterad läsning:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

4 kommentarer till “Framfall och åldrande”

 1. Älskar din blogg och är så tacksam för allt ni skriver och informerar om!! Ville bara påpeka en sak om det här inlägget som jag blev lite ledsen av: Vet att ”vetenskapen talar” om att högre kroppsvikt och bukfett ökar riskerna, det är ingenting vi kan ändra på, men man kan faktiskt tänka på hur man formulerar sig som behandlare/professionell. Det går att informera sakligt, utan att slänga in lite dömande på köpet. ”Hålla en normalvikt” får det att låta som att det bara är att göra, ett val liksom. Välj bort att vara tjock så ska du se att du mår bättre. Ganska respektlöst och nonchalerande, tycker jag och troligen många andra. Ungefär som om du skulle råda männsikor att ”hålla en låg ålder och undvika klimakteriet”.
  Tror inte alls att du menar att vara nedvärderande mot tjocka, men det kan vara bra att uppmarksämma och öva sig på, precis som respekt gentemot transpersoner, pocs, osv. Det går alltid att ändra vårt språkbruk för att bli mer inkluderande.
  Brukar du läsa Lady Dahmer t.ex? Hon är väldigt bra på att synliggöra fettförakt i samhället.

  1. Tack för din kommentar, tar till mig den och ska absolut tänka ett varv extra i framtiden. Det är väldigt lätt att hamna i att använda just begrepp som normalvikt etx när jag läser och utgår från statistik och forskning på gruppet. Andvänds BMI-begreppet så är det ju klasserna undervikt, normaltvikt, övervikt och fetma som finns. Och det statistiska sambandet mellan både urininkontinens och framfall och BMI-grupperna övervikt och fetma är starka. Det handlar ju helt enkelt om hur mycket vikt som faktiskt staplas på bäckenbotten, som är den enda lyftande och bärande strukturen i bålen. För mig är det alltså inte mening alls att sprida en värdering, utan en information. Jag VET att det inte bara är att gå ner i vikt och att det inte är enkel process. Men säg att du har att leva med ett symtomgivande framfall, och det av någon anledning inte är aktuellt att operera, eller att en operation redan misslyckats. För att uppnå den livskvalitet du då eftersträvar, då KAN viktnedgång (hur jobbigt det än är) vara värt det för en del. Det är den informationen jag önskar sprida, men förstår att det kanske inte landar exakt så. Ska som sagt väga mina ord bättre framöver. Tack!

   PS: Jag vet också att BMI är en usel måttståck för individer, men på statistiska grupper har det en funktion. Finns andra och i vissa aspekter bättre. Men det är det jag just nu har att hämta statistik och information ifrån, och det får jag förhålla mig till.

 2. Hej! Efter min egen operation har jag mött så många äldre kvinnor med besvär som aldrig sökt hjälp och lever med dagliga besvär att tömma tarmen, tyngdkänsla etc. Hur ser risker, prognos ut för lyckad op av rectocele/framfall när man är kring 60 år? Tar gärna emot länk eller tips om det finns skrivet något om detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *