Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Faktorer som påverkar postpartumvikt

Faktorer som påverkar postpartumvikt

Vad avgör om jag går ner i vikt eller inte efter graviditeten? Här kommer en introduktion till de faktorer som påverkar din postpartumvikt.

Vi har kommit till det sista inlägget i serien om viktnedgång efter graviditet. Vi har pratat om amning, fysisk aktivitet och att fokus kanske bör ligga på energiintaget. Men det finns en del andra faktorer som kan påverka, som vi hittills inte tagit upp. I detta avslutande inlägg vill jag därför nämna några andra saker som kan påverka din vikt postpartum.

Sömn

Kvinnor upplever stora förändringar på manga livsaspekter efter att ha fått barn, och utmaningar vad gäller sömnen är en av dessa. Sömnstörningar en faktor som kan höra ihop med viktuppgång. När man jämfört att sova 7-8 timmar per natt med att sova mindre än 5 timmar per natt så finns ett signifikant samband mellan att sova lite och ett högre BMI och högre procent kroppsfett. För kvinnor postpartum har man i en systematisk översikt funnit att även hos dessa individer kommer förkortad sömn höra ihop med kvarvarande vikt efter graviditeten. Speciellt de kvinnor som sov mindre än 5 timmar per natt 6 månader efter förlossningen hade en 2 till 3 gånger så stor risk att ha kvar över 5 kg när det passerat 1-3 år postpartum. Att sova  5 timmar eller mindre per dygn vid 6 månader postpartum är starkt förknippat med kvarvarande graviditetsvikt även efter ett år. Att sova lite det första året efter graviditeten hör också ihop med fetma efter 3 år.

Det finns flera som kan förklara detta samband;

 • aptitreglerande hormoner påverkas till det sämre av sömnbristen
 • att individen ökar energiintaget genom ändrade ätbeteenden (äter energirik för att bli piggare)
 • att individen minskar sin fysiska aktivitet på grund av trötthet

För kvinnor postpartum har man inte kunnat stödja någon av dessa teorier specifikt. Det framstår dock som ett tydligt samband att sömn kan vara en faktor att ta med i beräkningen för en kvinna som vill gå ner i vikt postpartum. Troligen är det ett samspel mellan alla dessa faktorer. Sömn är viktigt!

Depression

Postpartumdepression och kvarvarande vikt efter graviditeten är sammankopplade. De som drabbas av postpartumdepression också har högre risk att ha kvar över 5 kilos graviditetsvikt.

Svårigheter att få till livet

Livssituationen avgör hur lätt det är att få till livsstilsförändringar och viktnedgång efter en graviditet. Att ta hand om barnet går före att ta hand om sig själv! Utöver den direkta omvårdnaden av barnet finns också krav på att hantera hem, hushåll och kanske jobb. I en studie har stöd från partner, familj och hälso-sjukvårdspersonal visats vara både potentiellt hindrande och faciliterande faktorer. Vissa kvinnor upplever att ta tid för fysisk aktivitet och träning är en positiv möjlighet till ”egentid”. Andra upplever det som stressande att vara ifrån barnet.

Stress

Ytterligare en faktor som har ett samband (i en generell befolkning) med utveckling av fetma och till detta kopplad sjuklighet är stress. Det finns ett samband mellan övervikt och stress till följd av ändrade kortisolnivåer. Höga kortisolvärden stimulerar ett högre intag av kolhydrater och fett och minskar energiåtgången, vilket kan bidra till övervikt och fetma. Hos kvinnor med ökad stress postpartum har man dock inte kunnat se samma samband.

Faktorer som påverkar postpartumvikt

Finns det fler faktorer som påverkar? Berätta gärna om hur du tänker!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Hela serien:

6 kommentarer till “Faktorer som påverkar postpartumvikt”

 1. Haha, jag började med att snabbscrolla ditt inlägg och läsa överskrifterna. För varje överskrift tänkte jag “check på den”. Till sist hade jag checkat i hela listan….skrämmande. Men inte konstigt att det var svårt att bli av med de där extra kg…Det fanns ju inget som helst energiöverskott till sånt. Det gällde ju bara att överleva.
  Nu är de borta och ser jag tillbaka så är det ju tydligt. Jag sover igen på nätterna, har överskott till träning, bra mat, ingen stress osv. Livet ska bara komma i balans liksom.

  Tack för dina kloka inlägg! Du är så viktig.

 2. Tänker att det är svårt att gå ner kilona för att man måste äta massor med choklad för att överleva livet med bebis och syskon. Shit anade aldrig hur jobbigt det kunde vara!

 3. Jag känner att jag blir så stillasittande, min bebis vill äta väldigt ofta o bara sova i famnen nästan. Lätt att fastna i soffan, stor skillnad mot mitt normala jag.

  Tränar eller promenerar nästan varje dag, men vardagsmotionen har minskat markant. Nu är bebben bara 7 veckor o jag har två kilon kvar till utgångsvikt, men stillasittandet är ingen fördel för kroppen känner jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *