Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Artikelserie om vikt efter graviditet

Artikelserie om vikt efter graviditet

black and white studio shot of womans back


Nu börjar en artikelserie om vikt efter graviditet.

Jag vill redan från början vara tydlig: Jag har inga intentioner att stressa, skambelägga, hetsa eller motivera. Jag är medveten om att allt prat om vikt kan vara triggande, och om du känner att du är känslig för detta rekommenderar jag att du hoppar över att läsa. Det jag vill är att ge en faktabaserad bild av vad forskningen säger om viktnedgång efter graviditet.

I den här serien kommer jag att ta er igenom det aktuella forskningsläget kring vad vi vet om viktnedgång efter graviditet. Vad är normalt? Hur mycket påverkar eventuell amning? Vad händer om man rasar i vikt och varför går en del inte ner något alls? Dessa och många fler frågor kommer vi att utforska och besvara.


Det är en process

Postpartum viktnedgång är ofta en gradvis process. De flesta postgravida förlorar en del av sin graviditetsvikt under de första månaderna efter förlossningen, men det kan ta längre tid att återgå till pre-graviditetsvikten. Vissa kvinnor behåller en del av graviditetsvikten under längre perioder. Graviditetsrelaterad viktuppgång och kvarhållen vikt efter förlossning är också riskfaktorer för fetma senare i livet. Cirka 20 % av alla postgravida behåller mer än 4 kg ett år efter förlossning, och denna viktökning kan kvarstå i upp till 15 år. Detta vet vi att ökar risken för kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancersjukdomar.

Under graviditeten är viktuppgång naturlig och rekommenderad. Vid förlossningen förlorar man i regel vikt motsvarande bebisen, fostervätskan och moderkakan. Efter sex veckor har blodvolymen minskat och livmodern återgått till normal storlek. Kvarvarande vikt består främst av det som ligger lagrat i kroppens fettdepåer. Många postgravida förlorar en del i vikt snabbt efter förlossningen, men efter de första veckorna blir processen långsammare. Ungefär en tredjedel går ner till sin pre-graviditetsvikt inom 12 veckor, medan en lika stor andel behåller sin vikt efter 12 månader.

Det finns även studier som tyder på att del individer faktiskt går upp i vikt efter det första året postpartum, vilket kan bero på livsstilsfaktorer kopplade till hur livet blir med en bebis.

Varför kan det vara viktigt att gå ner i vikt?

För de flesta innebär graviditeten en viktuppgång som sedan försvinner gradvis efter förlossningen. Men för en del kan det vara svårt att komma tillbaka till ursprungsvikten inom ett eller två år.

Medelvikten för en kvinna ett år efter förlossningen är i snitt 0,5-4 kg mer än före graviditeten. Att minska i vikt mellan graviditeter kan ha en positiv inverkan på hälsan, minska risken för högt blodtryck och skapa bättre förutsättningar för en normal födelsevikt vid nästa graviditet. Att inte förlora vikten från första graviditeten kan också öka risken för komplikationer som preeklampsi och högt blodtryck under nästa graviditet, oavsett ursprunglig vikt. Att inte förlora sina graviditetskilon kan leda till at man fortsätter leva med en viss övervikt. Detta ökar risken för sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och högt blodtryck senare i livet.

Det är dock viktigt att veta att dessa samband är baserade på grupper och statistik. Inte alla personer som är överviktiga kommer att utveckla dessa sjukdomar. Livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, kost och rökning spelar också en avgörande roll. Dessutom finns det såklart individuella variationer i hur kroppen reagerar på vikt och hälsa.

Det handlar inte om att ”komma tillbaka”

För många handlar pressen om att gå ner i vikt om utseende, om att komma in i sina gamla kläder och om att se snygg ut. Jag vet att det inte helt går att komma ifrån utseendehets och -press när man pratar om vikt och viktnedgång. Igen vill jag påminna om att jag inte menar att bidra till en hets. Kroppen kommer ha förändrats på en massa olika sätt och jag vill också uppmana till att acceptera och omfamna förändringarna.

Vad behöver vårdgivare veta?

Många vårdgivare hyser en oro inför att ta upp viktfrågan. I studier har man sett att obehaget hos barnmorskor minskar om de inleder samtalet om vikt med att fråga om samtycke att diskutera vikt. Vårdgivarna själva uppfattade denna metod som respektfull och lättillgänglig. Vissa gravida kvinnor upplever dock inte frågan som meningsfull eller som att den kommer med en genuin möjlighet att avböja viktkonversationen. Frågan “Vad är viktigt för dig?” kan påverka upplevelsen av en relevant viktkonversation. Att be om tillstånd kan oavsiktligt förstärka uppfattningen om hög kroppsvikt som ett känsligt ämne och bidra till viktstigma.

Läs alla artiklar i samma serie:


Amning och viktnedgång
Hur går man ner i vikt efter graviditeten?

Här är referenserna till denna och kommande texter i artikelserien:

A-D

E-O

P-S

T-W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *