
Amning och viktnedgång
När man pratar om amning och viktnedgång finns det en rad återkommande frågor:
- Är det farligt att gå ner ner i vikt ”med flit” när man ammar?
- Varför går jag inte ner i vikt, trots att jag ammar?
- Varför har jag så svårt att behålla vikten när jag ammar?
Ni hör, frågorna är olika och ställda utifrån helt olika scenarier. Jag ska försöka svara på dem alla.
Går man ner i vikt av att amma?
Forskningen pekar på att amning är effektivt för viktminskning efter förlossningen, särskilt för dem som ammar längre än 6 månader. Amning kostar kroppen ungefär 500 kcal per dag och främjar en långsammare ansamling av fett i kroppen. Det verkar också hjälpa till att reducera bukfetma, vilket kan vara fördelaktigt för långsiktig hälsa.
Amning påverkar nivåerna av prolaktin och oxytocin, två hormoner som spelar en roll i viktreglering. Prolaktin stimulerar mjölkproduktionen, medan oxytocin är kopplat till känslor av välbefinnande och avslappning, vilket kan minska stress och därmed potentiellt hjälpa i viktminskningsprocessen.
Amningshormonerna
Under amning kommer östrogennivåerna och progesteronnivåerna vara låga till fördel för en höjning av prolaktin och oxytocin. Prolaktin sägs kunna mobilisera fettvävnad och minska glukosupptaget i fettvävnad. Prolaktin gör så att mjölk bildas och själva utdrivningsreflexen av mjölken sker efter en frisättning av oxytocin. Prolaktinhalterna är höga under tiden kvinnan ammar och detta förhindrar ägglossning. När amningen avslutas sjunker prolaktinnivåerna och nivåerna av progesteron och östrogen höjs igen och ägglossning sker. Så länge en kvinna ammar kommer hon ha bibehållna låga nivåer av östrogen. Hormoner som östrogen och progesteron kan vara involverade i viktnedgången efter graviditet. Hormonet prolaktin, som stimulerar mjölkproduktionen, kan främja fettinlagring för att säkerställa tillgång till energi för barnet.
Kan man äta ”banta” medan man ammar?
Kortvarig energirestriktion hos ammande påverkar inte den totala mjölkproduktionen eller spädbarnets tillväxt. Mjölkens fett- och näringsinnehåll håller sig stabilt. En viktnedgång på 0,5 kg i veckan anses vara säkert för en individ som vill gå ner i vikt efter förlossningen. Det är säkert för ammande personer att både gå diet och träna (såklart inom rimliga gränser för vad som är hälsosamt generellt sett).
Kommer amningen göra att kilona rinner av mig?
Nej, för de flesta så funkar det inte så! Det finns absolut personer som upplever att postpartumtid och amning gör att det är svårt för dem att upprätthålla en vanlig vikt eller att amning ger dem en väldigt snabb viktnedgång. Men riktigt så fungerar det inte för de allra flesta.
Men jag går ju inte alls ned i vikt?
Amning kostar ca 500 kcal per dag, som jag nämnde ovan. Om detta bidrar till viktnedgång eller ej avgörs av om du äter motsvarande mängd kilokalorier. Det är alltså som alltid en grundläggande matematik – energi in, energi ut. Många kvinnor upplever intensiv hunger under amningsperioden, men de flesta verkar inte behöva ett extra energitillskott. I alla fall inte om de samtidigt strävar efter viktnedgång. Däremot är det viktigt att få i sig tillräckliga mängder vitaminer och mineraler. Speciellt D-vitamin, folsyra och järn kan du behöva tillskott av.
Om du äter samma energimängd som amningen kostar, eller låter bli att förbruka samma energimängd genom utebliven via fysisk aktivitet, kommer amningen inte påverka vikten.
Jag rasar i vikt, hjälp!
För snabb viktnedgång anses vara mer än 0,5 kilo i veckan efter den första tiden (då du normalt förlorar vikt motsvarande bebis, moderkaka, fostervatten och annan vätska du haft i kroppen). Det här är om du ammar, med hänsyn till mjölkkvalitet och kvantitet.
Det här beror sällan enbart på amningen utan på en kompott av olika orsaker. Aptiten kan bli nedsatt av stress, sömnbrist eller nedstämdhet. För andra blir graviditet och förlossning startskottet till sköldkörtelsjukdom. Viktnedgång kan då vara ett av flera symtom, däribland trötthet, irritabilitet, frusenhet, depression och torrhet i huden.
Det kan vara svårt att särskilja en normal postpartumviktnedgång med en sjuklig viktnedgång, men om du upplever att det är orimligt hur mycket du går ner i vikt jämfört med hur du äter och rör på dig så bör du för söka vård hos vårdcentralen.
Amning och viktnedgång
Dela gärna dina erfarenheter i kommentarsfältet här eller på instagram!
Läs alla artiklar i samma serie:
Artikelserie om vikt efter graviditet (inklusive referenslista)
Hur går man ner i vikt efter graviditeten?
En gynekolog berättade att man har större chans att behålla vikten man har när man slutar amma/ ett år efter förlossningen genom resten av livet, jämfört med att det är vanligt att gå upp igen i vikt efter att man “bantat” eftersom kroppen strävar efter att återfå den högsta vikt den tidigare haft. Stämmer det?
Hej!
En snabb viktnedgång kan ge en ökad risk för viktuppgång lite senare. Det beror på en metabolisk anpassning där kroppen minskar sin energiförbrukning efter kalorirestriktion. Amning är dock en mer ”naturlig” energiförlust, och ger kanske inte riktigt samma påverkan.
Vad gäller viktistabilitet så visar forskning att de individer som har kvar sin vikt ett år efter förlossningen också har en ökad risk att ha kvar den även på längre sikt.
Man menar därför att hitta ett sätt att stabilisera sin vikt under det första året efter förlossningen kan förebygga långsiktig viktuppgång.
Så om du har kvar vikt ett år efter förlossningen kan det betyda något även för din risk att vara överviktig senare i livet.
Var det svar på frågan?
Jag har ammat två barn och har snarare upplevt att jag blir extremt trött och hungrig av att amma, och har inte kunnat gå ner de där sista kilona förens jag slutade amma (1 år resp 9 mån per barn). Jag har gissat att det beror på hormoner, men det är också en upplevelse man kan ha, alla sa ”du kommer att rasa i vikt” och ja de första 10 kg rasade iväg men de sista 4 satt som sten tills jag slutade amma. Upplevde främst att jag blev väldigt väldigt hungrig av att amma, och då åt jag extra och lyssnade på kroppen.
Hej! Ja, det du beskriver är den där komplexa kombinationen av faktorer – amning, hormonella förändringar och aptit. Det du beskriver är vanligt för många. Prolaktin (som stimulerar mjölkproduktionen) kan påverka fettinlagringen och aptitregleringen, vilket hos vissa gör att amning innebär en ökad hunger.
Tack för att du delar med dig!
Hej! Det hade varit spännande att få referenser då jag som barnmorska är extra intresserad av området. När jag tidigare läst studier om detta har viktnedgången på helammande respektive inte ammande alls varit tämligen blygsam (typ 0,6 kg mer viktnedgång på 6 mån för helammande). Finns ju inga RCT-studier på området av naturliga skäl. Jag vill också minnas att jag läst att naturen sett till att skydda ammande från att just tappa för mycket vikt under amning när tillgången på mat varit sämre genom att sänka metabolismen. För egen del hade jag lättare att tappa vikten med de 2 barn jag ammade kort tid jämfört med de 2 barnen jag ammade längre men kan såklart beror på en rad olika faktorer. Mvh
Hej!
Jag har hela referenslistan till hela inläggsserien här: https://bakingbabies.se/2025/02/23/artikelserie-om-vikt-efter-graviditet/
Jag brukar, av principskäl, inte ge mer än en referenslista eftersom jag upplever att många vårdprofessionella är alldeles för dåliga på att leta efter och läsa forskning själva. Du behöver därför botanisera lite bland länkarna!
Amning kan bidra till viktnedgång på längre sikt, men skillnaderna är relativt små. Och precis som du nämner finns det biologiska mekanismer som kan verka skyddande mot alltför snabb viktnedgång, särskilt i kontexter där energitillgången är begränsad.
Intressant att du själv upplevde större viktnedgång med kortare amningsperioder!
Jag gick upp drygt 30kg under min senaste graviditet. Har tappat.20kg nu 6v postpartum men har iaf 13 kg kvar. Jag helammar. Känner mig otroligt tung och inga kläder passar, förutom de fula gravidkläderna. Upplevde att när jag tex missar en måltid så är mjölkproduktionen intw lika bra. Samma om jag drar ner helt på kolhydrater. Gjorde kejsarsnitt pga placenta accreta och har några veckor kvar innan jag på allvar kan jogga gymma etc. Går daglig promenad på 5km med vagnen men upplever att det är svårt att inte få panik över all extra vikt
Hej!
Sex veckor efter en fullgången graviditet är ingenting. Det är förstås helt förståeligt att du känner dig frustrerad över att kroppen inte känns som den brukar – men även när det gäller vikten så behöver kroppen få lång tid för återhämtning. Det första man går ner är oftast vatten man samlat på sig.
Att kläderna inte passar kan förstås vara en jobbig påminnelse, men de är egentligen rimligare att fortfarande använda gravidkläder sex veckor postpartum än att använda sina vanliga kläder.
Om du märker en direkt effekt på mjölkproduktionen när du missar en måltid eller drar ner på kolhydrater är en signal från kroppen om att den fortfarande är i ett känsligt läge. Det kanske inte handlar så mycket om näringen som om stress och vila – att vara harmonisk till sinnet är en av de bästa förutsättningarna för amning.
Du är bara sex veckor in i något som är en långsiktig process – var snäll mot dig själv.
Ta hand om dig!
Mia
Tack för den intressanta artikeln!
Finns det forskning om vilken kroppsfettprocent man kan nå utan att det påverkar amningen?
Hej!
Det finns ingen tydlig gräns för vilken kroppsfettprocent en ammande person kan ha utan att det påverkar mjölkproduktionen, vad jag vet, men forskningen visar att amning i stort sett är robust och relativt oberoende av kortsiktiga förändringar i energiintag och kroppssammansättning.
Det är dock bra att veta att vid långvarig eller kraftig kalorirestriktion kommer mjölkvolymen påverkas mer än själva sammansättningen. Det vet man exempelvis från studier på kvinnor som fastar under Ramadan.
Extremt låg fettprocent påverkar amningen negativt, framförallt genom hormonella förändringar som påverkar själva produktionen.
/Mia
Jag har efter tvillinggraviditet (gick upp 30 kg) stannad med 10 kg plus, de är knappt 5 månader nu. Jag helammar och äter hälsosamt o inte överdrivet mycket, jag går minst 10 km per dag raska promenader, ofta 15,20 km.
Vikten stagnerar trots dess o med mina andra barn gick jag ner kontinuerligt så det är lite märkligt eftersom amning av tvillingar kräver ca 1000 extra kcal per dag…försöker inte stressa men det verkar verkligen ett komplex ämne o kan variera från graviditet till graviditet
Vill inte minska matintag för känner direkt när jag inte hunnit äta blir det mindre mjölk (var inte så med mina enlingar)
Tack för intressant ämne. Upplever att jag under perioden jag ammar i princip inte kan gå ner i vikt. Upplever att kroppen ställer in sig på sparläge och kilona sitter som berget. Nu är mina tvillingar 6 månader och funderar på att sluta amma enbart för att komma till rätta med min kropp. Detta är mina 3 och 4 barn, och nu när jag analyserar min vikt efter graviditet har det nog alltid varit så för mig.
Men om man upplever att kroppens metabolism går på sparlåga – finns det något man kan göra för att ’kicka igång’ den? (Jag tränar 2 gånger i veckan) Eller är det bara att vänta. Börjar äta på mitt psykiska mående att väga såhär mycket.
Tack.
”
Hej,
Du är verkligen inte ensam om att uppleva att kroppen håller fast vid kilon under amning.
När det gäller att ”kicka igång” metabolismen finns det inga enkla lösningar, särskilt om kroppen redan är inställd på att hålla kvar energi. Träning har många hälsofördelar men påverkar faktiskt viktnedgång mindre än man kanske tror. Om du redan äter balanserat och rör på dig regelbundet är det möjligt att det mest handlar om att vänta ut den hormonella omställningen. För vissa sker förändringen gradvis när amningen minskar, för andra först efter att de slutat helt.
Jag hör att det börjar påverka ditt mående, det är helt förståeligt. Det är tufft att känna sig fast i en kropp som inte känns som ens egen.
Heja dig!
/ Mia
Hej!
Jag gick upp 17 kg (är 160 cm lång) under min graviditet och gick snabbt ner 7 kg. Nu har jag 10 kg kvar och vågen rör sig inte. Jag är drygt 9 veckor postpartum.
Eftersom jag har tränat mkt hela livet och rehabbat mkt senaste året är jag stark trots att jag gått igenom graviditet och förlossning.
Jag har gjort det som känns bra och kom igång tidigt med träning och kör ca 3 pass i veckan på gymmet mest med styrka med fokus på knärehab, mage, bäckenbotten och spinning. Utöver det är jag ute och går med barn och hund ca 7 km per dag.
Eftersom jag alltid kunnat äta mycket har jag inte gjort något annorlunda nu. Men frågan är om jag ska behöva minska mitt kaloriintag och gå på diet för att gå ner i vikt?
Känns fåfängt men jobbigt med de extra kilona och magen.
Tack för svar!
Hej!
Jag förstår att det känns frustrerande att kroppen inte känns som vanligt ännu. Men nio veckor postpartum fortfarande väldigt tidigt i återhämtningen, och kroppen går igenom många förändringar både hormonellt och metabolt efter en graviditet och förlossning. Låt det ta åtminstone ett år innan du kräver kroppen på att ha hittat ett “steady state” och “det nya normala”.
Det är bra att veta att fysisk aktivitet i sig har ganska liten effekt på vikten, men det är viktigt av många andra anledningar – för att bygga upp styrka, öka välmående och stötta återhämtningen. Träning och fysisk aktivitet är värdefullt, men det inte är heller det som driver viktbalans – det gör man i regel via kosten. Obs – jag förespråkar inte diet eller aktiv viktnedgång 9 veckor postpartum.
Det kan också vara en utmaning att mentalt landa i att kroppen förändras efter en graviditet. Att ge sig själv tid, tålamod och omsorg är ofta det viktigaste i den här fasen. Att ha energi nog för att ta hand om både sig själv och en liten bebis är en prestation i sig, och kroppen kommer att justera sig med tiden.
Jag hoppas att du kan känna dig trygg i att du gör mycket rätt redan nu och att du inte behöver stressa över att allt ska gå snabbt. Du är mitt i en stor återhämtningsprocess, och den får ta sin tid.
Många hälsningar,
Mia
Jag ammar fortfarande min 1,5-åring cirka 1 gång per dag. Har sen januari hoppat på ett kost- och träningsprogram men inget händer med vikten trots att jag totalt lagt om min kost, går på underskott och lagt till flera träningspass i veckan. Kan amningstillfället påverka detta? Skulle viktminskningen ev se annorlunda ut om jag slutade amma?
Hej!
Det är inte ovanligt att viktminskningen verkar stå still trots kostförändringar och underskott, och amning kan i vissa fall spela en roll i det. Även om du bara ammar en gång per dag kan det fortfarande påverka hormonnivåer, särskilt prolaktinet, som kan ha en viss inverkan på ämnesomsättningen och hur kroppen hanterar fettförbränning. För vissa innebär amning en ökad energiförbrukning, men för andra kan det snarare bidra till att kroppen ”håller kvar” vikt, särskilt om den uppfattar att det fortfarande finns ett behov av att lagra energi.
Hur stor effekt det har varierar mycket mellan individer. För vissa märks ingen skillnad alls vid amningsavslut, medan andra upplever att kroppen lättare släpper vikt när de slutar helt. Det är dock svårt att säga på förhand om det skulle göra någon märkbar skillnad för just dig.
Om du trivs med att amma och det fungerar bra för dig och ditt barn, kan det vara värt att fundera på om vikten är ett tillräckligt starkt skäl att sluta nu, eller om du vill avvakta och se hur kroppen förändras med tiden. Oavsett är det helt normalt att kroppen inte alltid svarar linjärt på underskott, särskilt efter graviditet och amning.
/Mia