Marmelader och syltar

Har vi bara tid och tillgång till bär älskar vi att plocka dem och göra sylt och marmelad. Vi brukar försöka hinna med en dags blåbärsplockning varje år, och brukar även gå ut och plocka park-körsbärs i närheten.Det är ju så härligt att få ha en bit av sommaren kvar i en burk, kanske hela hösten och vintern!

Här kommer våra bästa sylt- och marmeladrecept!

Svartvinbärsmarmelad

En marmelad vi gärna gör hos mina föräldrar, där vi otroligt gärna får länsa buskarna eftersom de har i överflöd. Denna marmelad kanske gör sig bäst i bakverk, så som svartvinbärsgrottor (som hallgongrottor fast denna sylt), eller denna mördegskaka.

Krusbärsmarmelad

Krusbär som är riktigt mogna och söta kan ju vara lika goda som godis. Nästan. Men de blir nästan ännu bättre i marmelad!

Körsbärsmarmelad med kognac

Det här är kungen av marmelader, enligt oss. Vi park-plockar sådana där mindre, sura slags körsbär som ingen annan vill ha. De gör sig alldeles utmärkt i en söt marmelad. De gånger vi försökt med köpe-bär har det blivit alldeles för sött. Har du ett sådant där sur-körsbärsträd i din närhet är du lyckligt lottad. Ut och plocka!

Blåbärssylt

Vi anser att blåbärssylt är det bästa sättet att ta till vara på skogens ametister. Får vi ett direkt överflöd bakar vi paj eller annat, men annars vill vi helst ha sylt till höstens alla pannkakor. Och ja, vi äter rätt mycket pannkakor.

Om ni mot förmodan skulle vilja baka något av blåbär, nu när vi hjärntvättat mer med sylt- och marmeladrecept, vill vi _verkligen_ slå ett slag för den här kaka/paj-korsningen. Den är himmelsk!

Berätta, vad är din bär-favorit? Både att äta och att göra med bär, alltså.

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *