Undvika och förebygga förlossningsskador

Finns det någon enkel väg för att undvika och förebygga förlossningsskador? Den här frågan får jag typ varje gång jag öppnar upp för någon slags frågemöjlighet på blogg eller instagram. Det är verkligen en angelägen fråga, så jag fattar att den kommer upp!

Det ligger inte i dina händer

Min erfarenhet, både som kliniskt verksam vårdgivare och från att ha hört tusentals berättelser från våra följare – är att de som drabbas av förlossningsskador nästan alltid känner skuld, som om att skadan var ett resultat av dålig förberedelse eller bristande prestation under förlossningen. Så reagerade även jag själv när jag fick en grad 4-bristning när Wollmar föddes. Det är kanske mitt allra viktigaste budskap med det här inlägget: Det är aldrig ditt fel. Det är inte alltid någon annans fel heller faktiskt. Men vi har ingen vetenskap som säger att du hade förberett dig optimalt eller bara ha ”betett dig” enligt någon slags 10-stegsmanual så hade du inte fått någon skada. Så är det inte.

Förlossningar är intensiva

När bebisen passerar genom förlossningskanalen trycks alla strukturer åt sidan med oerhörd kraft. Om det går för snabbt eller för långsamt kan detta tryck orsaka mer skada än om det får ta ”optimal tid”. Bebisens (och framförallt huvudets) storlek påverkar ju också hur mycket tryck som faktiskt uppstår. Vissa muskler sträcks ut över 300 % när bebisen passerar. Det finns faktiskt inga andra muskler i kroppen (vad jag vet) som klarar en sådan utsträckning utan att gå sönder. Med det perspektivet är det nästan konstigt att en del klarar sig utan skador.

Krystskedet är det viktiga

När bebisens huvud börjar födas fram, det är då det gäller. Den processen ska helst gå långsamt och vara välkontrollerad, eftersom man vill att alla mjukdelar i vagina och mellangård ska kunna få tid att töjas. Om det går för fort får vävnaderna inga pauser och då kan det vara att så att processen helt enkelt blir för intensiv för att den lagom sträckningen ska hinnas med. När det går lagom långsamt så glider barnets huvud lite tillbaks när det är en paus mellan värkarna, vilket ger en lite möjlighet till återhämtning och något förnyad potential till ytterligare sträckning utan skada. Vissa värkar kan barnmorskan säga att du inte ska krysta, utan istället andas igenom. Det är på grund av detta.

Vilken ställning är bäst?

Förlossningsställningar kan väljas utifrån aspekten av att skynda på eller sakta ner förloppet. Att föda mer upprätt kan snabba på förloppet. Om det går för fort kan det istället vara lämpligare att välja en position där du ligger på sida eller står på alla fyra. Att ligga på rygg i gynställning kan öka risker för förlossningsbristningar. Läs mer här!

Barnmorskans jobb då?

När det gäller att minska risken för bristningar bör barnmorskans fokus ligga på att uppnå ett kontrollerat framfödande. Detta är ofta resultatet av ett bra samspel mellan er. Barnmorskan ska bromsa farten och ge stöd för mellangården med sina händer eller en varm handduk. Hennes uppgift är också att ge råd och guidning gällande för situationen lämpliga förlossningsställningar samt ge verbal vägledning och stöttning. För att du som födande ska klara av ett långsamt framfödande behöver kommunikationen mellan barnmorskan och dig funka bra.

Hur förebygger man bristningar?

Förebyggandet av bristningar handlar i stort om att det ska gå lagom långsamt att föda fram bebisens huvud, så att vävnaderna hinner töja sig utan att brista. Samtidigt bör det inte ta för lång tid, krystskeden över 60 minuter kan också öka skaderisken. För att förebygga bristningar bör man undvika tång och yttre press. Den bästa evidensen i dagsläget gället stöd för perineum med våta och varma dukar. Är detta inte möjligt ska annat manuellt tvåhandsgrepp för perinealskydd användas.

Riskfaktorer för bristning

Relaterad läsning på Bakingbabies

Previous

Next

One Comment

  • Så bra inlägg! När jag läser riskfaktorer så är jag i efterhand tacksam att jag inte sprack mer vid första förlossningen första barnet, vägde 4,3, värk stimulerande dropp, gynställning, yttre press, hade svårt att samarbeta med barnmorskan (tror epidural gjorde att jag hade svårare att förstå mig på krystvärkar). Tror också det var innan perineal skydd blev rutin? (2013) Slutade med bara 7 stygn lite här och där, ingen större bristning. Det var så fantastiskt att få känna på skillnaden när jag födde 2017 och 2019, båda gånger fantastiskt kommunikation med bm (det gick fort så det var mycket krystvärkar att ”bara” andas igenom ) och vilken skillnad när perinealskydd hölls! Kändes tryggare på nåt sätt, var lättare att slappna av. Är övertygad att jag har till största del dessa barnmorskor att tacka för att jag inte fick bristningar överhuvudtaget då, båda yngre barnen föddes med en hand på kinden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.