Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bibimbap

Bibimbap

  • av

Mia och jag satt här om dagen och diskuterade att vi inte fattar hur det kommer sig att inte Koreansk mat slagit bättre i Sverige. Efter att haft två matveckor från den Koreanska halvön (Nord och Syd), så finns det SÅ mycket god mat från Korea. Maten resonerar verkligen med vår palett och det är verkligen synd att många koreanska resturanger behöver ha andra rätter från andra matkulturer för att, vad vi uppfattar det som, att locka kunder. Bibimbap är dock något som de flesta svenskar känner till och är definitivt en riktigt pärla på den kulinariska scenen. Passa på att göra eller köpa kimchi innan du tilllagar din bibimbap.

Bibimbap som julmat?

Vi har fokuserat på att hitta jul- eller högtidsmat från våra olika favoritländer. Det finns mycket svensk julmat som är sådär halvgod. Kanske värt att skapa nya traditioner? Tips är att bjuda på detta i mellandagarna när alla ändå är trötta på köttbullar och sill.

Bibimbap (6 port)

  • 4 dl rundkornigt ris
  • 3 msk ljus soja
  • 3 msk mirin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 tsk semanfrön
  • 400 g lövbiff
  • 2 msk socker
  • 100 g böngroddar
  • 55 g shiitakesvamp (vikt utan svamfoten)
  • ½ zucchini
  • 100 g sugarsnaps
  • 1 morot
  • 100 g kimchi
  • 6 ägg

Gochujangsås:

  • 3 msk gochujang
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk rostade sesamfrön
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 salladslök

Gör så här:

  1. Tväta riset noggrannt och koka sedan enligt anvisning.
  2. Förbered vitlök, ingefära och sesamfrön för både marinad och gochujangsåsen. Finhacka vitlöken, riv ingefäran och rosta sesamfröna lätt för att sedan mortla dem.
  3. Blanda marinadens andel av soja, mirin, vitlök, ingefära och sesamfrön och ställ åt sidan.
  4. Strimla salladslöken i tunna diagonala snitt och blanda sedan alla ingredienser för gochujangsåsen 
  5. Förbered nu all topping:
    1. Ta bort stammen/foten från shiitakesvampen och skär hattarna i ½ cm strimlor;
    2. Skär zucchinin till tunna stavar;
    3. Skala och julienna moroten (alltså tändsticksstora stavar);
    4. Ansa sugarsnapsen och skär dem i diagonala 1 cm bitar;
    5. Halvera lövbiffen på längden och skär sedan i tunna strimlor på tvären.
  6. Marinera kötten 4 msk av marinaden och sockret (2 msk)
  7. Värm en panna med lite olja i och fräs böngroddarna. Tillsätt 1 tsk av marinaden. Rör om och låt koka in och för över till en skål.
  8. Upprepa punkt 7 för svampen och zucchinin.
  9. Stek köttet tills den är genomstekt och marinaden kokat in.
  10. Stek slutligen äggen med en rinnig äggula.
  11. Montera portionsskålar med ris i botten täckt av sugarsnaps, svamp, zucchini, böngroddar, morötter, kött, kimchi och ägg.
  12. Toppa med 1 msk gochujangsås och servera. Alternativt ställer du fram alla skålan och gästerna får själva komponera sina skålar.

Vi kan VERKLIGEN rekommendera den här rätten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *