Förlossningsskador grad 1-4

Förlossningsskador grad 1-4

Vad har hänt?

Till att börja med kommer graviditeten förändra vagina och vulva på flera sätt. Blygdläpparna kan svälla upp på grund av ökat blodflöde och på grund av magens tyngd mot bäckenbotten. En del får också vaginala åderbråck.

Här finns ett helt inlägg och bäckenbotten under graviditet.

Under en vaginal förlossning öppnas livmodershalsen, förlossningskanalen och vulva för att möjliggöra att barnet ska kunna passera. Alla vävnadsstrukturer sträcks ut. Bäckenbottens muskler sträcks ut mellan 250-360 procent.  Direkt efter förlossningen kommer blydläpparna var utsträckta och bäckenbotten tillsammans med vaginalväggarna vara som en svajig hängmatta.

Bäckenbotten

Detta inlägg handlar i första hand om de förlossningsskador som graderas i grad 1-4 och drabbar de mer ytliga muskler som går från vaginalöppningen och bak mot ändtarmen.

Såhär ser anatomin ut, typ…

Grad 1

De allra flesta spricker något under en förlossning och de allra flesta sys med ett mindre antal stygn direkt efter förlossningen. Första gradens bristningar är små och behöver inte sys, det är bara  hud- och slemhinneskador.  Vaginalöppningen är utsträckt och allt kännt svajigt, men musklerna är intakta. Kroppen kommer av sig själv och med tiden återhämta sig, men vissa saker kommer aldrig bli helt som förr. Stödjevävnadsstrukturerna i slidans väggar tar minst 6 månader på sig för att återhämtas, och musklerna omkring 12 månader.

Grad 2

Andra gradens bristningar sträcker sig utanför vaginalöppningen och ut i mellangården, perineum. Dessa skador drabbar musklerna i mellangården, men också hud och slemhinna. Dessa skador måste lagas, annars kommer stödet i bäckenbotten vara nedsatt. Det kan dock vara svårt att se kanterna i sårområdet och utseendet på vagina kommer hos en del bli öppnare och längre. Detta gör att mellangården kan bli kortare hos en kvinna som fött barn. En alltför kort mellangård är en indikation på att allting inte lagats bra, mer om detta i ett inlägg om perineum här.

Grad 3 och 4 – Sfinkterskador

Ändtarmen omges av två ringmuskler, en inre och en yttre ringmuskel. En ringmuskel kallas sfinkter, därför pratar man ofta om ”sfinkterskada”. En tredje gradens bristning måste lagas av läkare och omfattar skada på hela mellangården och att bristningen går ända till den yttre av ändtarmens ringmuskler. Om detta inte lagas kommer du inte viljemässigt kunna hålla emot när kroppen vill tömma tarmen vid en olämplig tidpunkt. Det kan dock vara mycket svårt att skilja på en andra gradens och en tredje gradens perinealbristning med blotta ögat. En barnmorska bör därför undersöka den nyförlösta med ett finger i vagina och ett i ändtarmen, för att känna på att det finns kvar muskelmassa där emellan. Misstänker man att det finns en sfinkterskada bör en läkare också undersöka och sedan sy skadan.

Vid en fjärde gradens bristning går skadan ända in till tarmens slemhinna. Det innebär att i bristningsögonblicket är det helt öppen mellan vagina och tarmen. Ändtarmen måste lagas då den spruckit och sedan sys inre och yttre ändtarms-ringmusklerna ihop. Det är också viktigt att i lagningen få med alla lager vävnad i mellangården. (Det är en sådan här skada jag själv fick när vårt första barn föddes.)

Efter förlossningen

Efter förlossningen börjar kroppen läka och återhämta sig direkt. Om du blev sydd kommer läkningsprocessen att börja direkt efter att man slutat sy.  Utseendet på vulva och vagina kommer aldrig bli helt som förr och utfallet av läkningen beror på bebisens storlek, på hur förlossningen var och hur lagningen blev.  Dock spelar genetiska faktorer mycket kraftigt in även vad gäller sår- och ärr när det kommer återhämtning och läkning efter förlossning.

Om du kommer få kvarvarande besvär av sina skador beror till stor del på hur bra lagad du blev. Som efter alla muskelskador handlar också utfallet om hur bra muskeln tränas upp efteråt, i detta fall handlar det om bäckenbottenträning

Det här inlägget publicerades först 2015 som en del av en serie med fyra delar, läs de andra delarna här: 

Inlägg på samma tema

Vill du veta mer?

Det finns en webbföreläsning om rehab efter förlossningsskador här.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

26 Comments

  • Tack så himla mycket för det här inlägget! Precis vad man behöver några dagar post partum när hormonerna sprutar och det börjar strama på konstiga ställen.

  • Hum, ja det gick visst att läsa in en viss sarkasm där men det menade jag inte alls. Snarare en lite väl känslosam lättnadskänsla ;).

    Man kommer hem från förlossningen med en muntlig förklaring av läget från när ruset av både lustgas och ny bebis sitter i. Dessutom en utskrift av journalen som förklarar läget i helt andra termer. Sen ska man försöka förstå hur det egentligen står till, samtidigt som kroppen förändras varje dag och det är svårt att veta vad som är förbättring/försämring eller normalt. Då är det guld att minnas att man läst något vettigt om detta på bakingbabies så man slipper vildsurfa familjeliv.
    Lättfattligt redogörelse som normaliserar olika utfall.

  • I min journal står sfinkterruptur grad 3/4, vad innebär det? Jag fick en partiell bristning i sfinktern, mer än halva sfinktern, och ingreppet bedömdes som komplicerat. Kan analslemhinnan alltså skadas utan att det blir en total sfinkterruptur?

    • Du fick en grad tre av fyra läser jag det som. Partiell betyder ju att det är delar och inte hela. Hela = grad fyra och in till analslemhinnan.

  • Är det nån större skillnad på att få grad 4 än grad 3? Jag menar jag läser ju att det sista som spricker är slemhinnan. Men en trea är väl en också en ruptur ? Varför är trean uppdelad i a,b,c? Har aldrig hört någon säga att jag fick ”bara” 3a.

    • Som jag uppfattat det så är interna sfinktern ännu viktigare för kontinensen och funktionen, så skador rakt igenom interna sfinktern är mer kritiska. I mitt fall står det att det var båda sfinktern och typ 5 cm av tarmen. Jag tror också att läkarna klassar 4 som värre, bland annat märker man det på inställning till snitt nästkommande förlossning. Tror 4:or nästan får det typ automatiskt och 3:or blir mer en diskussionsfråga. Och ju mindre 3-skada desto bättre är det ju för analsfinkterfunktionen, naturligtvis.

  • Upplevde du att amningen kom igång på samma sätt efter bägge dina förlossningar? Du verkar inte ha haft problem med amning alls!?

    Blev du under någon period efter sfinkterrupturen bitter och förbannad på din man? Hade ni koll på vad sugklocka innebar för risker? Var ni pålästa? Ska man måsta vara det?

    En annan sak, det här med bäckensmärta, jag kan inte påstå att jag har smärta. Men lite obehagligt, skavigt, ärrigt. Har fått lära mig nytt sätt att tömma tarmen. Inte som innan, och det känns nog så tråkigt, även om det inte är hög smärta.

    Du skrev nånstans att du inte maxar längre vad gäller träning, är det pga rädsla för framfall? Eller får du värk i bäckenbotten ?

    Ber om ursäkt för många frågor, ej ställda i rätt kategori.
    Tack tack tack för bloggen!!!

  • Jag var på aurorasamtal igår på Danderyd, och mkt riktigt, grad 3 i bagaget utgör inget som helst hinder för att föda igen. Jag har så innerligt svårt att kunna tänka mig att våga krysta utan att känna panikångest över att brista igen. Men resonemang är att; även om det skulle spricka upp igen, och ÄVEN om det skulle gå längre alltså till grad 4, så är det ingen fara för då kommer jag sys av specialist. Och hon säger, att om man sys direkt o korrekt så får man inga besvär av skadan! Punkt. Hmmmmmm….Vet inte hur jag ska tänka längre.

    • Jag tänker att ingen kan bestämma hur du ska göra, men hennes”löften” låter lite mastiga ändå. Du spricker ju troligen inte alls lika mycket, men OM du gör det så är sannolikheten att få ihop det lika bra inte 100%.

  • Pingback: Sadelskav två punkt noll - Elna Dahlstrand
  • Du skriver: “I Sverige idag är det någonstans mellan 4-6 av alla födande kvinnor som drabbas av en tredje- eller fjärde gradens skada.”
    4-6 procent? 4-6 om året? 4-6 av 10?

  • Hej!
    Har precis tittat på Malou efter 10.
    Födde min dotter för 10 år sedan. Hon togs med klocka. Idag är jag 53 år och har sökt för detta. Av en gynekolog fick jag tabletter som jag blev snurrig av.
    På vc har jag fått knipövningar.
    Jag har en öppen slida utan muskler och har en svår inkontinens. På vc har de sagt att så ska det inte vara för dig som är så ung. Har aldrig fått ett expertutlåtande. Hur gör jag? Kan man begära en remiss till expert?
    Både mitt sexliv och vardagsliv är begränsat. Mvh Susanne

  • Hej Mia!
    Jag har fått en grad 2 skada efter min andra förlossning förra året med cystocele som intern skada (urinblåsa vägg svag). Läkaren på Bäckenbottencentrum i Huddinge var ganska positiv till en operation för att få ihop dessa två muskler som har gått av i perineum.
    Jag känner mig ganska orolig över att göra en operation med risken att det inte blir bra och man får stå där men både ont och samma situation (har ingen känsla vid samlag och känner mig väldigt öppen samt har svårt att knipa på riktigt.
    Vad finns det idag för bevis att operationerna hjälper och att chansen att få borta problemet är stor?
    Vad finns för risker kopplade till operationen? Kan kirurgen lätt skada mina nerver eller nåt annat under själva operationen pga operationen i sig?
    Det är toppen att Bäckenbotten och din blogg (superbra på riktigt!!!) finns men det känns som man kan inte få en double opinion om saken eftersom de på Bäckenbottencentrum är de enda som kan bäckenbotten och de enda som är specialister på det.

    Tack för svaret.
    /Alice

    • Hej! Att laga musklerna i mellangården är superviktigt, utan dem kommer du alltid ”sakna nav” i bäckenbotten. Det är viktigt för att kunna åldras bra, liksom. När man syr ihop musklerna så är det ju att återställa anatomin, så det är ganska okomplicerat. Du behöver dessa mukler för att både kunna stänga till slidan (både aktivt och apssivt) men också för att känna ett schwung i knipet. De brukar alltid nämna samlagssmärta som en möjlig komplikation till operationen, i och med att det uppstår ny ärrvävnad i slidans bakvägg och ut mot mellangården. Mina patienter som genomgår dessa operationer brukar jag alltid erbjuda att vi har koll på ärren, och är dte något som gör ont efteråt så kan vi jobba med muskelbehandling eller ärrbehandling för detta. Har faktiskt aldrig varit med om att någon haft bestående besvär av detta.

      Om det är så att cystocelen ska åtgärdas så är det en annan del av operationen, och det brukar vara en annan sak. Framväggen blir ofta bättre av en operation, men har en tendens att sacka neråt ändå med tiden. Så dessa operationer är inte alltid ”lyckade” på sikt och kan behöva göras om. Så angående operation och resultat och prognos s beror det helt på vad som ska åtgärdas. Men muskler ska, enligt mig, alltid åtgärdas om det är möjligt. Annars lever man vidare med nedsatta möjligheter att åldras väl med sin bäckenbotten.

  • Tack Mia för svaret. Jag läste det på en gång och det hjälpte mig jättemycket att acceptera min situation och operationen.
    Vill också gratulera dig för en superfin bebis! Grattis!
    Har försökt prata igen med Gunilla läkare på bäckenbotten centrum i Stockholm om risker och chanser att bli bättre med operationen, men hon är ganska upptagen tyvärr.
    Jag vill bara veta hur stora chanser jag har av att bli bättre med operationen (50%-70%-95%?) och vad finns det för risker, förutom infektioner, typ att andra nerver blir skadade?
    Jag vill bli patienten hos dig efter operationen för att få en så bra som möjligt rehabiliteringen, hur gör jag då? När är du tillbaka i tjänsten nästa år?
    Tack för din tid och support, det betyder mycket för mig.

  • Hej Mia!
    Tack för en toppenbra blogg. Är inne här nästan varje dag sedan jag födde mitt första barn för 8 veckor sedan…
    Jag fick en grad 1-bristning, men är nu orolig eftersom jag pga tyngdkänsla och svårighet att tömma blåsan tror jag drabbats av ett främre framfall. Nästa vecka ska jag få träffa en fysioterapeut och hoppas på att få klarhet i saker och ting.

    Hursomhelst – du skriver att en bristning grad 1 inte behöver sys. Dock syddes jag med 5 stygn – hur ska jag tolka detta? Jag tycker även att min mellangård förkortats. Den är inte superkort, men mäter 3,5 cm ungefär. Vet inte hur det såg ut innan, men skillnaden känns… Är det normalt att vaginalöppningen blir längre även efter en första gradens bristning? Tacksam för svar!

    • Hej! Det är lite för tidigt att uttala sig om läget efter bara åtta veckor möjligen. Men 3,5 cm mellangård låter helt okej långt, men om du hade mycket längre innan så kan det ju förstås vara något som gått sönder. Grad 1-bristningar kan sys, men behöver oftast inte göra det. Det kan nog bero lite på barnmorskan och hur bristningen ser ut. Jag kan inte ge mycket bättre svar än så utan att undersöka själv, men hoppas du får ett givande möte med fysioterapeuten! Stort lycka till

  • Hej! Kan det vara så att en grad 2 bristning missas helt trots att den finns? Alltså att den bedöms vara 1 gradens men i själva verket nådde in till musklerna? Eller ska detta kunna synas tydligt vid undersökning direkt efter förlossningen?
    Är förkortad mellangård det ”första” man tittar efter för att utesluta muskelskador?

    • Hej, ja det händer ganska ofta att man i efterhand upptäcker missade grad 2-bristningar. Använd sökfunktionen här på bakingbabies och sök på grad 2, missad grad 2, defektläkt skada, undersökning, symtom osv så hittar du omfattande läsning av dina olika funderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *