Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hug your baby-övningen

Hug your baby-övningen

Hug your baby-övningen

Kan du berätta om det här med ”hug your baby”? Är det en övning alla gravida ska göra, och varför i så fall?

Den här frågan fick jag av en av mina patienter för ett tag sedan. Det är så otroligt lustigt det här med träning och sociala medier, för något kan spridas och bli ”stort” och upplevas ”nytt och revulotionerande” fast det bara är samma gamla vanligt grej som vi gjort i alla tider. Men nej, det finns sällan en grej som alla gravida ska göra.

Vad är det ens?

Jo, det handlar ofta om en stående övning med uppmaningen att ”hug your baby” – att genom en magmuskelaktivering dra upp och in magen. På sociala medier är rörelseomfattningen ofta så stor att det är nästan en sensationsgrej – en jättegravid kvinna med stor mage drar plötsligt in magen och i toppen av indragningen ser hon nästan inte gravid ut alls.

Hur gör man?

Stå upp och lägg ena handen på toppen av magen, strax under revbensbågen. Andas in genom näsan och fyll upp magen med inandningsluften. När du andas ut passar du också på att dra in hela magen med hjälp av magmusklerna.

Varför?

Att magmusklerna får jobba kan vara en positiv sak som leder till en bättre uthållighet i bålen och kan underlätta för din hållning.

Är det viktigt?

Om du tränar magen och mår bra av det kan det vara positivt. Om du tränar magen och upplever det som obekvämt ska du kanske inte fortsätta. Och om en jättestark mage är fördelaktigt för något specifikt i just graviditetssammanhang vet vi inte. Det har inte visat sig leda till lättare förlossningar, färre förlossningsskador eller mindre förekomst av magmuskeldelningar i alla fall.

Är det här bättre än andra magövningar?

Nej, det finns inga som helst belägg för att det här är något bättre än annan magträning för dig som gravid. Det finns en rad olika ”vanliga” magövningar som blir knöliga att utföra som gravid förr eller senare, så graviditetsträning för bålen kommer i något skede vara väldigt annorlunda än annars. Den här kan vara en av en rad olika övningar och är alltså inte specifikt bättre eller sämre.

det marknadsförs som väldigt bra?

Japp, jag har också läst hemsidor där ”metoden” kring den här övningen lovar guld och gröna skogar i form av färre hudbristningar, mindre ryggont, minskning av inkontinens och färre magmuskeldelningar. Detta är inget som finns något belägg för. I vissa studier har väldigt starka magmuskler dessutom visats öka risken för en bestående diastas, så jag tycker dessa påståenden är att gå ganska mycket för långt.

Hug your baby-övningen

Är dte här något du gillar och mår bra av fortsätt. Är det något du inte trivs med – lägg inte något fokus på det, du missar inget särskilt.

Referens

Impact of prenatal exercise on maternal harms, labour and delivery outcomes: a systematic review and meta-analysis.

Vidare läsning om graviditetsträning:

Träning under graviditet

Kan träning minska risken för förlossningskomplikationer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *