Bäckensmärta i sen graviditet

Trafikljus Gratis Stock Bild - Public Domain Pictures

Jag fick en fråga om jag kunde skriva om saker för att lindra bäckensmärta i sen graviditet. Det tänkte jag göra idag, och mycket handlar om trafikljus-liknelsen.

Bäckensmärta

Bäckensmärta under graviditet är alltså det som förr kallades för ”foglossning”. Bäckenet har flera leder i sig, och dessa leder mjukas upp under graviditeten för att underlätta förlossningen. Bäckensmärta kan uppstå när som helst under graviditeten, alltså hur tidigt som helst. Det är inga fogar som lossar och därför undviker vi nuförtiden detta begrepp. Symtomen varierar från individ till individ och smärtan kan komma från en, två eller alla tre bäckenleder. Besvären uppstår och förvärras av rörelse så som gående, stående, trappgång eller bara av att sitta eller stå för långa stunder.

Bäckensmärta som debuterar tidigt i en graviditet kan ibland lägga sig på en stabil nivå eller ibland också gå över. Om du har fått tidigt debut av bäckensmärta behöver du inte förvänta dig att den nödvändigtvis ska öka under hela graviditetens gång. Ibland blir det också lite lättare mot slutet, när bebisen lägger sig tillrätta i bäckenet. Hos vissa blir smärtan dock en besvärlig följeslagare under större delen av graviditeten.

Vad som kan lindra bäckensmärta

Jag önskar ofta att jag skulle kunna komma med något nytt råd. Något som ingen hört, något nytt och hoppfullt att testa. Jag får ibland en känsla av att patienter kommer till mig och tänker ”åh, hon som är EXPERT på det här ska väl i alla fall ha något att komma med.” Det är sällan så, inte heller jag har magiska egenskaper. Jag har skrivit om behandlingsalternativ för bäckensmärta tidigare och har du inte redan träffat en fysio så bör du boka ett besök.

Undvik det som gör ont

Fysioterapi och rehabövningar är ett sätt att hålla igång på ett sätt som inte orsakar smärta. Din aktivitetsnivå avgörs såklart av hur ont du har. Det kan såklart vara väldigt frustrerande att känna att kroppen inte funkar till allt man vill och brukar göra. Men en av de viktigaste insatserna du kan göra för att inte få ännu mer ont är just att undvika det som gör ont.

Generella råd:

Håll en balans mellan aktivitet och vila – du ska återhämta dig och vara så smärtfri som möjligt varje morgon. Om du vaknar med mycket smärta eller stelhet bör du analysera hur gårdagen var, och utifrån det börja välja bort aktiviteter.

  • Undvik statiska positioner, sitt eller stå inte i samma position långa stunder.
  • Sitt när du klär på dig.
  • Ha lika mycket vikt på båda fötterna när du står.
  • Håll ihop benen när du ska i/ur bil och vända sig i säng samt i/ur säng.
  • Sov på den minst smärtande sidan, ha gärna en kudde under magen och kuddar mellan knän och fötter.
  • Gå med korta steg och i lugnt tempo. Det är alltid värt att missa bussen.

Undvikt allt som förvärrar dina besvär:

  • Undvik att gå i trappor. Om du måste gå i trappor, gå gärna som ett barn med ett trappsteg i taget.
  • Bär och lyft så lite som möjligt. Börja handla på nätet om du inte redan gjort det.
  • Ni kommer också snart ha ett syskon i familjen. Själva födseln kan innebära att du inte ska lyfta eller bära storasyskon 6-8 veckor efter förlossningen. Jag rekommenderar därför att du börjar införa ett “jag kan inte lyfta/bära dig”-projekt till eventuella storasyskon redan nu. Dels för att spara på dig själv, men också för att storasyskonet inte ska tänka att det är den nya bebisens fel att du slutat bära.
  • Undvik att sitta på golv.

Trafikljus-tänk

Att tänka enligt trafikljuset är ett sätt för dig att hålla koll på vad aktiviteter gör med din smärta. Du ska notera din smärta/dina symtom under träning, senare samma dag och nästa morgon.

Grönt

Grönt ljus har du när du inte får någon ökning av symtom. Du kan fortsätta precis som du gör eller till och med testa att öka något. Det är okej att känna ett lättare obehag när du rör dig. Om vi tänker smärta enligt en 0-10 skala så är det okej att det känns upp till 4-5 på skalan

GuLT

Om du inte känner något medan du rör dig, men får en känsla av att komma upp till 4-5 på smärtskalan senare på dagen är det ett tecken på att det ändå blev lite för mycket. Om du känner av litegrann obehag/smärta när du utför en viss aktivitet men det lägger sig inom en timme och inte kommer tillbaks senare är det också ganska okej. Det kan dock vara att aktiviteten är på gränsen och att du senare i graviditeten inte kommer kunna utföra samma aktivitet, på samma nivå.

Rött

En omfattande ökning av smärta, eller en mildare ökning av smärta som ligger kvar tills nästa dag innebär att du har gjort för mycket.

Tid för återhämtning och utvärdering

Om du testar något nytt eller gör något du inte brukar bör du i förväg planera att du ska ha två dagar efteråt som innebär lägre belastning och mer återhämtning. Om du tränar lite tyngre bör du ha samma upplägg, två dagars vila emellan.

Bäckensmärta i sen graviditet

Trafikljustänket ska du använda även i tidig graviditet och även vid kvarstående smärtor och besvär efter graviditeten.

Läs mer på Bakingbabies

Tema graviditetsrelaterad bäckensmärta

Förebygga bäckensmärta under graviditet

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *