Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Massagepistol under graviditet

Massagepistol under graviditet

Läsarfråga om massagepistol under graviditet.

Kan jag använda massagepistol när jag är gravid? När jag söker på nätet hittar jag inte så mycket info.

Läsarfråga

Det är var en ny fråga för mig. Visst är massagepistoler ett ganska nytt fenomen ändå? Jag har ingen alls erfarenhet av just massagepistoler, men jag kan läsa studier, jag kan mycket om vad man behöver ta för hänsyn till graviditeter och jag är van att jobba ”hands on” med gravida. Därför tänkte jag ta er igenom ett resonemang om ämnet.

Massage under graviditet

Det finns inte särskilt mycket forskning på just gravidmassage och det finns därmed heller inga vetenskapligt konstaterade fördelar med massage för gravida. Generellt anses massage ha en kortvarig och ganska liten effekt men att det kan minska ångest och stress och förbättra sömn. Det finns ju också en stor variation av tekniker och traditioner av massage, så det är inte heller enkelt att uttala sig om alla sorter. Utan vetenskaplig grund vågar jag slänga mig med uttalandet ”det som känns bra, är bra” även i detta sammanhang.

Finns det risker med gravidmassage?

Eftersom det inte finns en standard för vad som är gravidmassage, hur den utförs och vad massagen innehåller är det inte helt enkelt att uttala sig. Många undviker att ge eller få massage under den första trimestern. Det är sällan för att man faktiskt tror att massagen kommer påverka graviditeten, utan för att man inte på något sätt vill bli beskylld för att ha orsakat ett eventuellt missfall.

Massagepistoler då?

En person som masserar kan anpassa sitt tryck och sitt handlag efter kroppen och individen som tar emot massagen. En massagepistol har inte samma finkänslighet, även om den såklart går att använda på olika sätt och reglera. Generellt skulle jag säga att en massagepistol som används långt ifrån magen inte kan innebära någon som helst risk. Nacke, skuldra eller vader skulle vara mitt förstahandsval. När jag läser på sidor på engelska avråder en del från behandling av benen eftersom massagepistolen skulle kunna göra så att en blodproppar frigörs från blodkärlen i benen och passerar ut i systemet och utgör en hälsofara. Jag har aldrig hört något liknande och kan absolut inte förstå detta ur ett fysiologiskt och vetenskapligt perspektiv. Jag kan inte tänka mig att massagen ger en större blodcirkulationsökning än vad exempelvis en promenad ger? Om någon vet mer får ni gärna rätt mig.

Massage och igångsättning av förlossning?

Massage kan öka nivåerna oxytocin i kroppen, det är ett hormon som förutom ger ”lugn och ro”-känslan vid massage också hör ihop med förlossning och värkar. Det finns dock ingen vetenskapligt konstaterad koppling mellan massage och igångsättning av förlossning. Det har forskats en del på akupunktur och akupressur med ungefär samma frågeställning, kan de sätta igång förlossningen. Det saknas vetenskapligt stöd även för detta. Det finns därför inget belägg för att du ska undvika massage med rädsla för att föda för tidigt.

Massagepistol under graviditet

Om du har tillgång till en sådan, är van att använda den sedan tidigare och håller behandlingen avståndmässigt långt ifrån magen tänker jag att det kan vara ett behagligt egenvårdsalternativ. Du ska, precis som med allt annat under graviditeter, må bra och inte känna något obehag under eller efter behandlingen.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter

Kommentera gärna och berätta!

Referenser

Vidare läsning på bakingbabies

2 kommentarer till “Massagepistol under graviditet”

  1. Jag var nyligen gravid och maken hade precis köpt en massagepistol Som han gärna ville använda på mig, men min känsla var att den ville jag absolut inte ha i närheten av mig alls. Kanske vaderna då I övrigt älskar jag massage och var på gravidmassage flera gånger.
    Pistolen ger ju ganska starka vibrationer och känns inte alls som vanlig massage,
    Så jag kände väl att dom vibrationerna kan inte va bra för barnet om man kör rygg eller säte(ingen källa på det dock). Nu efter graviditeten så har jag kört med pistolen på sätet där jag ofta blir spänd, men då vill jag hålla i den själv. Det känns inte alls bra att bli masserad med den, för som du säger finkänsligheten försvinner och det blir ofta obehagligt, för hårt eller kittligt om maken gör det, även om han är van att använda den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *