Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hjärt-och-kärlpåverkan under graviditet

Hjärt-och-kärlpåverkan under graviditet

Hjärt-och-kärlpåverkan under graviditet

Jag fick en följdfråga på ett äldre inlägg om Puls och träning under graviditet. Det inlägget handlar om generell påverkan på hjärt-kärlsystemet under graviditet. Jag kan absolut inte allt om allt som har med hjärta och kärl att göra. Här tänkte jag ta upp en del saker som jag möter i min kliniska vardag.

Hur graviditeten påverkar

När du blir gravid sker en rad omfattande förändringar i kroppen. Något som sker lite i hemlighet är graviditetens påverkan på hjärt-kärlsystemet. Vissa menar att en graviditet är ”naturens eget stresstest för hjärtat” vilket låter sjukt obehagligt, men ändå kanske är sant. Hjärtats förmåga att skjutsa ut blod från hjärtat, hormonella förändringar, ökad cirkulationsbörda (både egna och bebisens kropp att försörja med syresatt blod) och ökat tryck mot blodkärlen på grund av den växande livmodern samverkar i utmaningen.

Förändringen

Förändringarna innebär att den totala volymen blod ökar med cirka 2 liter. Pulsen går upp, att hjärtat pumpar ut mer blod vid varje slag och att blodkärlens motstånd sänks. Det sista, med blodkärlens motstånd, påverkar blodtrycket. Generellt kan man säga att trycket går ned 5–10 mmHg mot vecka 20, men går ofta upp mot slutet. Mer om högt blodtryck under graviditet kommer längre ned i texten.

Under första trimestern ökar hjärt/minutvolymen med 50 procent och pulsen kan öka med 10-15 slag i minuten. Sista periden i en graviditet är förknippad med dramatiska kardiovaskulära anpassningar. I slutet av graviditeten får livmodern en femtedel av hela kroppens blodförsörjning.

Pulsen

Det sker en kraftig förhöjning av vilpopulsen kring graviditetsvecka 30. Det verkar som att vilopulsen ligger som högst kring graviditetsvecka 36. Vilopulsen kan sedan sänkas något sista veckorna innan förlossningen. Det kan också komma med en plötslig ökning samma dag som förlossningen.

Vilopulsen går ner till normala nivåer en tid efter graviditeten men det finns också vissa hjärtkärlfaktorer som aldrig riktigt återvänder till pregravid status. Den största sänkningen sker inom de första 6 veckorna, sedan kan det också komma en höjning. Helt stabiliserad verkar pulsen inte vara förrän efter 12 månader.

Högt blodtryck under graviditet

Mellan 3-8 procent av alla gravida har en förhöjning av blodtrycket. Man vill gärna uppmärksamma och vid behov behandla detta då tryckökningen kan påverka moderkakans blodcirkulation. Det finns även kopplingar mellan högt blodtryck och havandeskapsförgiftning (preeklampsi). Man anser att trycket är förhöjt om det övre trycket är minst 140 eller det undre är minst 90 mmHg. Eller om blodtrycket förhöjts 30/15 mmHg utifrån blodtrycket vid graviditetens början. Om trycket är högre redan innan graviditeten eller innan vecka 20 anser man att det är en ”vanlig blodtrycksssjukdom”. Om höjningen kommer efter vecka 20 anser man att det hör ihop med graviditeten.

Vena cava-syndrom

När den gravida ligger på rygg kan flödet försämras av blod tillbaks till hjärtat i det blodkärl som kallas ”vena cava”. När återflödet av blod till hjärtat minskat, minskar också blodet som pumpas ut u ur hjärtat. Du kan då drabbas av blodtrycksfall och minskad cirkulation till moderkakan. Av den här anledningen ska du undvika att träna liggande på rygg och att sova länge på rygg. Mer om sovpositioner här jag skrivit här.

Hjärtklappning

Den ökade blodvolymen i kroppen kan orsaka höjningar av pulsen som du känner av som plötslig hjärtklappning. Det kan kännas obehagligt och stressande att få detta om du inte gjort något som gör att hjärtklappning är förväntat. Om du känner dig osäker på om det du upplever är normalt eller inte bör du ta upp det med in barnmorska. I vissa fall hjärtklappningen ihop med besvär av sköldkörteln. Oftast är hjärtklappningen helt normal, om än obehaglig.

Hjärtproblem som uppstår vid och efter graviditet

Det finns en specifik diagnos som kallas Peripartum cardiomyopati. Det är en ovanlig slags hjärtsvikt som kan uppstå under slutet av en graviditet eller upp till fem månader efteråt. När detta sker försvagas hjärtmuskeln och hjärtat orkar inte längre pumpa runt blodet tillräckligt effektivt. När detta sker kan individen få vätska i lungorna, få svårt att andas och svullnad i fötter/underben. Detta är ju ganska likt vanliga gravidsymtom som och andfåddhet och svullnad. Det är därför extra viktigt att man lyssnar på kroppen som gravid eller nyförlöst. Är det något som inte känns normalt ska man söka vård, det finns viktiga mediciner att få vid behov.

Hjärt-och-kärlpåverkan under graviditet

Dela gärna med dig! Om du vill tillägga något eller dela med dig av egen erfarenhet – skriv gärna i kommentarsfältet!

Referens

Cardiovascular Diseases during Pregnancy (Management of) Guidelines

Vidare funderingar om träning och graviditet?

Missa inte webbföreläsningen här, i den går jag igenom myter och sanningar om träning under och efter graviditet. Allt enligt den senaste forskningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *