Bära barn under graviditet

Bära barn under graviditet

Hej! Tack för en bra blogg! Jag har frågor om att bära barn under graviditet. Finns det några hinder för att bära före förlossningen, vilka bärdon rekommenderas och några generella tips kring vad man bör/inte bör göra? Är gravid med barn nr 2 och tvååringen vill bli buren konstant.

Läsarfråga

Bära barn under graviditet

Det generella svaret är att om du är frisk och mår bra i kroppen finns det inga hinder för dig att bära äldre barn även när du är gravid. Du kan behöva trixa lite med att hitta rätt bärdon och den mest bekväma bärpositionen. Det viktigaste rådet är att verkligen lyssna och ha respekt för kroppens signaler. Säger den ”nej, stopp, det här är för tungt”, sluta.

Vilket bärdon?

Här skulle jag vilja fråga tillbaks – vilka bärdon har du och vad trivs du med? Så kallade ergonomiska selar eller sjalar som är anpassade för din tvåårings vikt och storlek kan alla vara bra. Vissa ogillar att ha midjebältet från en sele över sin gravidmage, andra trivs med det. Vissa kan ha midjebältet under gravidmagen, för andra funkar det inte alls. Om du har en sele och ska bära över magen kan det bli en utmaning att få axelremmarna tillräckligt korta. Då kan en half-buckle vara ett alternativ. Ett annat alternativ är en sele utan midjebälte (googla Onbuhimo) eller en sjalknytning utan midjeknyt. Den fördelar dock vikten annorlunda, så det kan upplevas tyngre för axlarna. Ju större din mage desto svårare blir det ofta att bära på magen. Att bära på ryggen är då oftast det mest ergonomiska alternativet.

Att bära på ryggen

Jag vet att det finns människor som har en fantastisk teknik på att få upp barn i sjal på ryggen, men personligen hade jag tänkt att det är överkurs som gravid. En sele där barnet kan klättra upp själv om du hukar på golvet kan vara ett alternativ. Eller om barnet står i soffan och du får upp det på ryggen därifrån. Här hittar du säkert sätt som funkar bra för dig!  Även vid ryggbärande blir midjebältet eller sjalknuten kanske ett problem. Här kan man få vara kreativ. Sjalen kan knytas med hjälp av ring eller tibetanskt avslut, eller bak i ryggen under barnet. Jag vet att det finns jättefina tutorials på youtube, så sök lite så hittar du bra tips!

Att bära på höften

Ur en belastningsergonomisk och bäckenbotten-hänsynstagande synvinkel så skulle jag inte vilja råda till att börja bära på höften. Är du redan van, gillar det och är trygg med att det inte gör något negativt med din kropp tänker jag att du kan fortsätta så länge det känns okej. Det finns alltså studier som visar att samma vikt ger olika tryck och belastning på bäckenbotten utifrån varifrån belastningen läggs på kroppen. Från sidan är en av de ”sämre” alternativen.

Att bära barn skonsamt

Det viktigaste är att lyssna på kroppen. Både magen, ryggen, benen, nacken och axlarna kan plötsligt säga ifrån. Ta pauser, se till att återhämta dig och bli helt smärtfri innan du försöker igen.

Fråga barnmorskan

Det kan hända att det finns individuella graviditetsrelaterade faktorer som gör att det är eller blir olämpligt att bära det äldre barnet så mycket som ett bärdon kan tillåta. Fråga därför din barnmorska om individanpassade råd.

Hur ska du tänka?

Det viktigaste är som sagt att du är uppmärksam på vad kroppen säger till dig. Du ska inte trycka undan förnimmelser av trötthet, obehag, smärta. Får du illamående, yrsel eller något annat symtom är det dessutom ännu viktigare att du genast avbryter. Alla graviditeter och alla gravida är unika. Vissa kommer inte ha några besvär alls och vissa blir väldigt känsliga för överbelastning.

Graviditets-viktuppgången tillsammans med det blivande storasyskonets vikt kan bli alldeles för mycket i vissa fall. Du kommer får hållningsförändrnigar och leduppmjukningar och alla muskler kommer behöva jobba lite hårdare för att hålla dig stabil, framförallt kring rygg och bäcken. Det också är precis där som belastningen ofta hamnar när du bär storasyskonet.  

Sluta när det behövs

Både vad gäller träning, jobb eller vad som helst annars – de flesta gravida kommer till en punkt när de känner att det är dags att sluta. Du har all rätt i världen att bara ta det lugnt i slutet av graviditeten!

Bära barn under graviditet

Dela gärna med dig av erfarenheter i kommentarsfältet!

Vidare läsning på bakingbabies

Bära barn och bäckenbotten

Bärandets ergonomi

Previous

Next

2 Comments

  • Tack! Det här var något jag också funderat på, då jag är gravid med nr 2 och har en 2åring. Än så länge gå är det bra att lyfta upp henne och hon vill oftast inte bli buren ändå (fast jag skulle önska det när vi har bråttom, haha).

  • Jag våndas typ bara av att läsa det här för så mycket skriker min bäckenbotten NEEEJ! Haha så jag antar att det är väldigt individuellt, haha.
    Ett tips är att kanske låta bli att bära barn just efter förlossning, min kropp blev bättre efter andra barnet än den någonsin var efter första och jag tror att det är mycket tack vare att jag lät bäckenbotten vila väldigt mycket och en stor del i det är att jag slutade bära mitt stora barn första månaderna i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *