Pundendussmärta

Kan pundendussmärta finnas om man haft långvarig infektion/inflammation från urinvägarna? Kan de ge upphov till smärta vid tarmtömning?

Läsarfråga

Den här frågan kräver ett ordentligt svar och jag tar därför tillfället och skriver lite mer om just pundendussmärta

Pundendusnerven kommer ut från ryggraden bland de allra sista nerverna och går igenom korsbenet och tar en sväng genom bäckenet och landar sedan mot genitalierna. Den delar sig även i mindre grenar. Besvär från en nerv kan upplevas som kliande, brännande, domnande, pirrande, skärande och smärta från just denna nerv känns i genitalieområdet och kan förvärras av sittande.

Hur uppstår pundendusproblem?

Besvär med denna nerv kan uppstå vid komplicerade förlossningar, kring ärrvävnad efter kirurgi i området eller på grund av andra sorters olyckor/skador. De flesta andra nervsmärtor uppstår i samband med en inklämning eller tillklämning av nerven. Vi kan jämföra med ischiassmärta som uppstår vid ett diskbråck. Då är det nerven som heter ischiasnerven som blir tillklämd av ett bråck i en disk i ryggen. Resultatet kan bli tandvärksliknande smärta som sticker ner i benet ända ner till foten.

Pundendusnerven kan bli tillklämd till i ”Alcocks kanal”, en anatomisk struktur i bäckenet där det passerar blodkärl och nerven genom en öppning i stödjevävnaden kring muskeln ”obturator internus” inuti sittbenet. Tillklämningen av nerven kan ske vid vaginal förlossning, hos cyklister eller ryttare, vid trauma mot bäckenet, vid cancer (väldigt ovanligt) eller efter kirurgi. Hos vissa räcker det dock att vara långvarigt förstoppad och lägga väldigt mycket tryck på området vid kraftig krystning regelbundet.

Vad är symtomen på pundendussmärta?

 • Smärta i penis, pung, blygdläppar, mellangård eller anus
 • Besvären blir värre om du har tighta underkläder eller kläder
 • Enkelsidig smärta (det är väldigt osannolikt att ha smärta från både höger och vänster sidas nerv samtidigt)
 • Smärtan blir värre vid sittande
 • Smärtan känns brännande, domnande, pirrande eller djupt molande
 • Om du är man kan du ha smärta vid utlösning
 • Blåsan och tarmen kan påverkas på olika sätt, se mer nedan.

 Pundendusneuralgi

Ett krav för att kunna diagnostisera ”smärta från pundendusnerven” är att du har nervsmärta i hela området som nerven förser med känsel på ena sidan av kroppen, utan utstrålning till andra områden. Smärtan blir värre vid sittande, lättas av stående och försvinner vid sittande på toaletten (pga avsaknad av tryck). Andra symtom kan finnas – svårigheter att börja kissa, tät kissnödighet, förstoppning, smärta vid tarmtömning och minskad känsel vid tarmfyllnad och minskad sexuell känsel.

Pundendusnerven och urintrubbel

Pundendusnerven försörjer könsorganen med känsel och motorik och styr också urinblåsans och tarmens sfinktermuskler. Den här nerven är aktiv vid blås- och tarmtömning på så sätt att den skapar avslappning av rätt muskler i rätt tid. På så sätt kan ett problem med denna nerv påverka blåstömning till det sämre. Det främsta symtomet vid pundedusproblematik är smärta, men besvär från urinblåsan kan komma som ett sekundärt symtom. Pundenusnerven verkar inte vara involverad i inkontinensproblematik i någon större utsträckning.

Pundendusnerven och interstitiell cystit

Interstitiell cystit är ett smärttillstånd av okänt ursprung med symtom så som smärta i urinvägar och genitalområdet som på många sätt överlappar symtomen vid pundendussmärta. De gemensamma symtomen kan vara smärta inuti bäckenet, nedsatt sexualfunktion och svårigheter att kissa. Individer med pundenduspåverkan har svårt att bajsa och har symtom som förvärras av sittande. Interstitiell cystit är också mer central eller återfinns lika mycket på båda sidor, det gör inte pundenudsnervsmärta.

Undersökning

Det finns mer avancerade nervtester som görs av läkare med bedövning osv. Den fysioterapeutiska under sökningen är enklare men då också mindre specifik. Hos individer med kvinnlig anatomi kan man via vagina trycka på pundendusnerven vid sacrospinalligamentet och utföra ett ”Tinells tecken”-test, det vill säga trumma lite lätt på nerven och utvärdera svaret. Domningar eller stickningar längs med pundendusnervens utbredning tyder på nervinblandning.

Liknande diagnoser

En närbelägen nerv är ”genitofemoralnerven” och om denna är påverkad kan smärta kännas ljumskområdet och ner mot framsida låret även in mot genitalieområdet.  Den vanligaste orsaken som jag som fysioterapeut möter till underlivssmärtor är dock kramptillstånd i bäckenbotten, krampen kan kännas molande men också ibland skärande och skarp. Smärtan kan finnas över ett större eller mindre område. En svullnad eller kraftig volymökning av en djup rumpmuskel vid namn piriformis kan orsaka att ischiasnerven blir klämd inne i rumpan. Smärtorna då är djupa i skinkan och kan stråla upp mot ryggen eller ner i benet. Det här är en diagnos som det finns visst tvivel kring om ens finns och det finns ingen enighet kring diagnoskriterier. Vid piriformissyndrom blir smärtan värre vid gående eller sittande med böjda höfter som vid sittande i bil.

Behandling av pundendussmärta

Till en början ska du undvika de saker som försämrar din smärta. Pausa cykling, ridning, sittande på hårda stolar och håll avföringen mjuk och ”lättbajsad”. Testa att smärtlindra med vanliga receptfria läkemedel. Om dessa egenvårdsråd inte fungerar bör du uppsöka läkare.

Det finns läkemedel som hjälper bättre mot nervsmärta som du kan få utskrivet via läkare på vårdcentralen.

Man kan testa att sätta en ”nervblockad” för att se om du blir smärtfri när nerven tas tillfälligt ur funktion. Om det framstår som tydligt att det är just från nerven smärtan kommer kan man spruta in smärtlindring och ibland kortison i nerven för att lindra symtomen. Jag vet i ärlighetens namn inte hur tillgängligt detta är i Sverige. Det finns också andra alternativ för behandling hos läkare, som du bäst får information kring om du kämpar dig vidare i sjukvårdssystemet.

Kramp i bäckenbottenmusklerna är väldigt vanligt vid smärtor i underlivs/bäckenregionen, antingen som orsak till eller effekt av smärtan. Att behandla eventuella överspänningstendenser i bäckenbotten brukar vara viktigt. Om inte fysioterapi räcker för detta brukar botoxinjektioner funka bra. Det vi fysioterapeiter kan erbjuda förutom hjälp med överspänning i bäckenbotten är smärtlindring via TENS eller akupunktur, avslappningsövningar, träning och så vidare.

Den vetenskapliga grunden för akupunktur är kontroversiell. Det mesta tyder på att effekten främst beror på placebo. När det ger effekt är den kortvarig. Det finns otillräckliga bevis för att stödja användning av akupunktur jämfört med andra medicinska behandlingar och akupunktur är inte bättre än annan behandling på lång sikt.

Tillbaka till frågan

Kan påverkan på pudendus nerven finnas om man haft långvarig infektion/inflammation från urinvägarna? Kan de ge upphov till smärta vid tarmtömning?

Läsarfrågan

Det är jättesvårt att svara på hur det är just för frågeställaren, men så här tänker jag:

Långvarig sjuklighet i urinvägarna borde inte kunna skapa pundendusproblem, annat än om det finns en ganska massiv svullnad som kan trycka mot nerven. Det anatomiska avståndet är dock så pass stort att jag ser det som icke-troligt att det finns en sådan koppling. Däremot förstår jag det som att det kan finnas en påverkan som är tvärt om – att pundendusnerven kan höra ihop med svårigheter att tömma blåsan och smärta att tömma tarmen.

Det som däremot också kan finnas är en sensitisering, alltså att smärta och besvär i området gör nervsystemet lätt-triggat för annan smärta. Här kan du läsa mer om detta:

Bäckenbotten, uretrit och interstitiell cystit

Sensitisering och långvarig smärta

Referenser

Voiding Dysfunction Associated with Pudendal Nerve Entrapment

Bladder Pain Syndome/Interstitial Cystitis due to Pudendal Nerve Compression: Described in 1915—A Reminder for Treating Pelvic Pain a Century Later

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

16 Comments

 • Hej! Är det verkligen så att man måste ha smärta från hela området som nerven engagerar? Jag har ont från lite, lite nedan svanskotan/benet och upp mot sacrum. Inga problem mot vagina eller urinvägarna.
  Har fått svanskotan/benet bortopererad I oktober 2020 och enl dr fanns där tydliga tecken på skada. Dock har jag fortfarande ont som innan och jag undrar för mig själv om det kan vara pudendal neuralgia.

  • Hej! Det är förstås möjligt att ha ont i ett mindre område än hela nervens utbredning, men det låter inte alls som just pundendusnervens utbredningsområde det du beskriver. Det finns ju andra nerver som försörjer det området, men vanligaste smärtorsaken där är inte nervsmärta utan mer från mjukdelar, ligament och muskler. Om de tagit bort din svanskota så finns ju också potential att få muskelsmärtor i bäckenbotten som ju saknar en del av sitt ben-fäste.

   • Tack för ditt svar, det gör mig glad att du inte tror att jag lider av pudendal neuralgia. Verkar vara fruktansvärt.
    Har du tips på övningar som jag kan göra för att stärka upp området runt svanskotan och området runt sakrum? Kan tillägga att doktorn sydde ihop ligamenten mot varandra. Läkaren menar att han inte är orolig för att jag ska bli fri från smärtan men jag blir så lätt mosdälld då jag haft så ont under lång tid. Har börjat gå till sjukgymnast och hon tror att jag kommer att bli bra men att det kan ta cirka ett år.

 • När jag var runt 14-15 år gammal hade jag mycket problem med min mage/ändtarm, med konstanta förstoppningar. Det var mycket diskussioner kring ifall jag hade IBS då jag hade grova smärtor och behövde gå på konstanta toalettbesök där jag var fast i timmar och hade såpass ont att det kändes som att jag höll på att svimma, Efter det började jag känna en KONSTANT diffus smärta inne i underlivet och som jag har kvar än idag. Det känns som en molande värk som ingen inom vården kunnat koppla vad det är. Jag fick i samband med det också en ytlig smärtproblematik. Ont under samlag, ont vid beröring på klitoris m.m. Har också ondare (diffusa smärtan alltså) i underlivet innan min ägglossning (smärtan blir bättre under min ägglossning) och ondare under min mens/ samt efter mens. Har jag fått en långvarig bäckensmärta därifrån där min pudendal nerv blivit påverkad? En av de främsta symtomen med pudendus smärta är konstant smärta vilket jag har, samt att det känns som en molande värk + kommer efter långvarig problem med diarré/förstoppning. Låter det som pudendussmärta?

  • Hej! Det är väldigt svårt att svara på. Kommer smärtan med diarré eller förstoppning så borde orsaken sitta mycket högre upp i systemet. Pundendusnerven försörjer i princip huden kring könsområdet med känsel och kan inte alls påverka mage/tarm

   • Hej, nej smärtan kommer inte med diarré/förstoppning utan tänker att det är kanske den som triggade igång smärtan i mitt underliv, och ifall det påverkat pundendusnerven

 • Tack så mycket för ditt svar!!! En annan orsak som eventuellt??? kunde vara orsaken. Motionscyklandet på motionscykel, 2-3 ggr veckan 10-15 minuter per gång???
  Påtagliga ryggbesvär S1- S 2 liksom L 4- 5

  • Cykling kan ge pundendusinklämning, men brukar oftast handla om hela andra volymer av cykling.
   Har du ryggbesvär kan det ju också vara känningar från nervinklämningar i ryggen. Du behöver nog bli bättre utredd

 • Tacksam för ert svar! Har även fått närvrotsblockad S 1 S 2 utan något hjälpande resultat! Medicinerar också, hjälper för stunden men besvären sedan tillbaka igen. Medicinerna gör min tinnitus ännu sämre Gabapentin!! Tipps på annat läkemedel?? Vore konsultation av urolog lämpligt har ej urineringsbesvär. Har ni några andra tips och råd???

 • Hej!
  Efter en diarre kortvarig så gjordes avföringstest. Bukspottsbrist lindrig men äter Creonz.
  Sen dess har jag fått hemska smärtor i ringmuskeln. anus. Tight så man kan inte få in en tändsticka ens. dmärtan är olidlig ichvjag ör sängliggande för det mesta. Hade förstoppning flr det mesta innan men inte alltför brsvärlig. gjort slla undersökningar som skopier röntgen och 3 kirurger inblandade bla en för botox som jag fått 3 ggr. sista nu fungerat dåligt. Äter Stesolid som är muskelavslappnande. hånad på Vårdc som trodde jag var ute efter Benzo då jag haft det för ett tag. Förr. Gjort bypass på hjärtat. Men inga problem där.
  Ont i ischias i åratal men inget allvarligt så.
  Mitt liv känns slut eftersom jag inte kan sitta stå och gå mer än 5-10 min. Tyngdkänsla även om Steso tar bort lite smärta. Jag ville skära bort en bit av denna tajta ringmuskeln men nej det fick jag inte. “stor operation” sa en kirurg.
  Ja så här ligger jag och benen blir svagare och svagare, kan knappt gå. 79 år men klar i huvudet som läkarna säger Fick nejbpå temiss till böckenbottenavd på Danderyd.
  smärtklinik? blir väl nej…,orkar inte mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *