Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbotten och dagsform

Bäckenbotten och dagsform

Bäckenbotten och dagsform?

Har bäckenbotten en dagsform och vad beror det på i så fall? Hormonnivåerna? Jag kan märka att jag vissa dagar både kan promenera, stå upp mycket som i att laga mat, städa etc men också samma dag träna ett kortare och lättare/normaltungt styrkepass och inte känna av min bäckenbotten. Men vissa dagar när jag kanske bara har utfört vardagsmotion som att gå till och från förskolan och kanske också suttit ned mycket, känner av bäckenbotten jättemycket och den där tyngdkänslan. Hur kan detta komma sig? Har det någon betydelse om man dessutom ammar?

Läsarfråga

Den totala budgeten

Det här är bra frågor och jag kan inte basera det här inlägget på någon omfattande vetenskap. Men ni ska få mina tankar, mitt ”kliniska resonemang”. Bäckenbotten är en muskelgrupp som i princip aldrig vilar helt. Du bajsar och kissar i regel inte på dig när du sover, men du släpper fisar. Så fort du sätter dig upp får bäckenbotten en ökad spänningsnivå. Om du börjar gå runt ökar den ytterligare. När du springer, hoppar, lyfter eller bär kommer spänningsnivån öka ännu mer. Om du är optimalt stark och uthållig (och hel) i bäckenbotten kommer du aldrig behöva reflektera över detta. Bäckenbotten bara fungerar medan du lever och gör annat. Men om bäckenbottens styrka och uthållighet är nedsatt finns det en ”budget” av ork i bäckenbotten som du kan behöva förhålla dig till.  

Dagsform

Min uppfattning att känslan av dagsform ofta behöver analyseras i förhållande till budgeten. Den rymmer kanske en långpromenad, några stunders bärande av bebis, lite träning, matlagning, tvätthängning och spring efter storasyskon. Om du en dag går över din budget kanske nästa dag blir tuffare, men en snävare ork-budget för bäckenbotten. Eller så går du över din budget tidigt på dagen, och redan samma eftermiddag och kväll blir tuffare.

Vila och återhämtning

Det viktigaste för att utöka din budget är att öka ditt kapital. Precis som när det gäller pengar så behöver du 1) tjäna och 2) spara kapital för att kunna utöka din budget. När det gäller bäckenbotten behöver du förhålla dig till 1) bäckenbottenträning och 2) återhämtning. Om du till exempel går omkring och håller ett knip i bäckenbotten hela dagen kommer du aldrig få någon återhämtning. Då ökar aldrig din bäckenbottenbudget. Och din träning blir för all del också verkningslös. Om du överbelastar din bäckenbotten dagligen med annan aktivitet kan också den generella styrke- och uthållighetsökningne utebli. Därför bör du inte knipa hela dagarna och heller inte överanstränga dig generellt fysiskt, om du upplever att din bäckenbotten säger ifrån.

Mens och ägglossning

Om du har en hormoncykel som rör sig mellan ägglossning och mens kan också din upplevelse av bäckenbottens styrka och spänst förändras med cykeln.

Allt väger ihop

Jag skulle alltså gissa att svaret tillfrågeställaren att försöka se flera dagar ihop när hon analyserar bäckenbottens dagsform. Vad du gjorde igår kommer kanske spilla över till idag. Om det inte går att se ett sånt mönster skulle jag istället vilja analysera aktiviteterna var för sig. Finns det någon del av hennes vardag som tröttar ut bäckenbotten mer än nödvändigt? Ibland lägger man sig till med spänningsmönster vid specifika aktiviteter som skapar extra mycket tryck eller belastning mot bäckenbotten, och som tröttar ut mer än vad man kanske förstår i stunden.

Amning

Amningshormonerna gör en massa saker med kroppen, men jag har inte sett några studier om hur de skulle påverka bäckenbotten. Det är ju ganska snabba frisättningar och toppar av dessa hormon, flera gånger varje dygn. Jag tror inte att de eventuella reaktioner som bäckenbotten skulle få av det skulle hinna bli så stora att de blir märkbara. Men jag vet inte! Berätta gärna om du har några tankar.

Bäckenbotten och dagsform

Det här är ett resonemang ungefär så som det brukar låta när jag tillsammans med en patient tänker högt. Sedan brukar vi bryta ner det i småbitar, vad stämmer för henne och vad stämmer inte? Om du inte upplever att “budget-resonemanget” verkar förklara hur du känner skulle jag istället testa att analysera hur mycket du spänner magen och bäckenbotten vid respektive aktivitet. När under dagen, och under vilka aktiviteter, händer det att din bäckenbotten blir akut utmattad? Kan du göra dem annorlunda, spänna mindre eller anpassa på ett annat sätt?

Dela gärna med dig av dina reflektioner!

Vidare tips/Reklam

Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.

1 kommentar till “Bäckenbotten och dagsform”

  1. Jag fick veta att min bb är försvag fast jag trodde annat. Jag känner ju mig trött där nånstans jämnt. Men vissa dagar under cykeln är tröttheten outhärdligt, trots att aktivitetsnivå är exakt detsamma. Så min gissning är att cykeln själ en stor del av budgeten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *