Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan en vanlig fysio jobba med överspänning i bäckenbotten?

Kan en vanlig fysio jobba med överspänning i bäckenbotten?

Kan en vanlig fysio jobba med överspänning i bäckenbotten?

Jag fick en liknande fråga av en “vanlig” fysio, som undrade om hon kan hjälpa patienter med överspänningsbesvär i bäckenbotten utan att undersöka eller behandla internt i bäckenbotten.  Svaret är delvis ja, men jag skulle också vilja säga nej. Jag ska förklara!

Bäckenbottenträning är standardbehandlingen för att stärka bäckenbotten hos individer med svaga muskler och kan hjälpa mot inkontinensbesvär. Bäckenbottenmuskler som istället är strama, korta och smärtande behöver annan slags behandling. Överspänning i bäckenbotten är ett samlingsbegrepp som inkluderar myalgi i bäckenbottens muskler men som också är nära besläktat med piriformissyndrom, svanskotesmärta och proctalgia fugax. Symtomen kan variera men kan främst vara smärta eller tyngande, molande smärta kring rektum och eller vagina.

Behandla utan att diagnostisera?

För att kunna diagnostisera ömhet och överspändhet i bäckenbotten behöver du göra en manuell undersökning av musklerna. Symtombeskrivningen som patienten själv uttrycker med ord kan vara snarlik känslan vid framfall eller urinvägsinfektion (med en stor individuell variation), så det är heller inte helt enkelt att bara ringa in symtomen utifrån en noggrann anamnes. Jag tänker att varken du eller jag kan pinpointa bäckenbottens funktion genom att bara ta en god anamnes och undersöka extern. Utan att göra en bäckenbottenundersökning kommer vi famla i blindo.

Det är snarlika symtom i många fall

Eftersom bäckenorganens fysiologi är kraftigt beroende på bäckenbottens normala funktion kan förändringar i bäckenbottenmusklerna ha omfattande konsekvenser för individens funktion. En överspänning i bäckenbotten kan bland annat ge trängningar och urgency för blåstömning. En överspänd bäckenbotten kommer heller inte kunna alstra samma kraft som en muskel med mer normal spänningsgrad. Spänningen kan sekundärt ge upphov till symtom som vid en annan generell bäckenbottensvaghet, urinläckage vid hosta, nysning och ansträngning. Förstoppning är ett annat frekvent symtom. Det är är symtom som lika gärna kan komma vid “bara” en svag bäckenbotten eller framfallsbesvär. Och behandlingen för en svag bäckenbotten och en överspänd bäckenbotten är fundamentalt olika.

Undersök och behandla det du kan!

Jag skulle säga att om du inte palperar bäckenbotten kan du inte på något sätt förvänta dig att kunna sätta en funktionsdiagnos på bäckenbotten. Men du kan naturligvis undersöka allt som finns utanpå: Observera gång och hållning, gör en bedömning av huvud, nacke, skuldror och columna. Kolla ROM och styrka i bål och nedre extremiteter. Av speciellt intresse är iliopsoas, glutealerna, piriformis och quadratus lumborum samt magmusklerna. Överdriven ”indragning” av magen hör ofta ihop med överspänningsproblematik i bäckenbotten. Många har också en retning i hela nedre bålen, inklusive ligament inguinale. Palpera också igenom ärr i buken.

Våga närma dig området ändå

Även om du inte ska undersöka eller palpera bäckenbotten kan du be patienten knipa, fullt påklädd. Försök att se vad som händer. En överspänd bäckenbotten ger en liten kniprörelse, väldigt snarlikt den begränsade rörelse som en svag bäckenbotten ger upphov till vid knip. Det individer med överspända och svaga bäckenbottnar ofta har gemensamt är också ”med-rörelser” i låradduktion och höftsträckning. Många som inte alls kan viljemässigt kan styra bäckenbotten i ett knip skapar stället istället en kryströrelse, i sin strävan att få till en muskelaktivitet. Många med överspänd bäckenbotten behöver ofta koncentera sig intensivt för att få bäckenbotten att röra sig, många håller också andan eller drar upp bröstkorgen i samma veva. Du kan alltså av dessa observationer inte uttala dig om bäckenbottens funktion, rörelse eller muskellängd. Men du kan ge råd om andningsrörelse och försöka hjälpa patienten att ”skala bort” annan muskelaktivitet.

Anamnesområden

Blåsfunktion, miktionsvanor och tömning, smärta. Fråga om hur ofta individen kissar, hur blåstömningen startat, hur snabbt påkomna trängningarna är, om det gör ont att kissa och om det finns läckage.

Tarmfunktion, tarmtömningsvanor och smärta. Uppblåsthet, förstoppning, svåriheter att tömma tarmen, behov av att krysta, behov av ”tumtricket”, känsla av ofullständig tömning.

Sexualfunktion och smärta i samband med orgasm eller penetration. Fråga var smärtan i så fall sitter och hur länge den finns kvar.

Prata igenom eveneuell smärta externt i ländrygg, ljumskar, inuti bäckenet och nedre delen av buken och gå vidare med extern undersökning av det som framkommer.

Efter en omfattande anamnes har du troligen ringat in en del områden du vet att ni kan börja jobba med, även om jag rekommenderar att du inte ger specifika bäckenbottenråd utan att ha undersökt bäckenbotten. Ni kan ju dock välja en “trial and error”-väg där ni testar och ser vad som händer. Svarar patienten väl på bäckenbottenträning? Bra, då är det säkert en väg att gå. Får personen snarare mer besvär av bäckenbottenträning? Byt inriktning och testa avslappningsövningar istället. Det är ju bättre än inget, men kräver att du har en motiverad patient som är beredd att testa olika saker.

Behandling

Åtgärderna och  så som jag oftast lägger upp behandlingen har jag beskrivit bland annat här.

Avslappning i bäckenbotten

Kan man stretcha bäckenbotten?

Kan en vanlig fysio jobba med överspänning i bäckenbotten?

Dela gärna med er av era erfarenheter i kommentarsfältet!

Jag vill också i sammanhanget ta upp detta med friskvårdsinstruktörer, som med yoga eller andra metoder jobbar med att hjälpa personer med överspänd bäckenbotten. Yoga och avslappningstekniker instruerade av en friskvårdsinstruktör kan vara jätteskönt och välgörande för en del, men inte nödvändigtvis för alla. Jag anser att det också bör vara sekundärt till bedömning och behandling av en medicinskt utbildad och legitimerad yrkesperson. Och om denne instruktör går ut över sin profession och “diagnostiserar” besvär är det helt galet. Friskvård i all ära, men det är inte att likställa med sjukvård. Om inte ens legitimerad sjukvårdspersonal kan diagnostisera rätt utan att undersöka är det bortom all rimlighet att en icke-medicinskt utbildad person kommer göra det.

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

7 kommentarer till “Kan en vanlig fysio jobba med överspänning i bäckenbotten?”

  1. Jag som patient är mest förvånad att de fysios som jag gått till för diverse smärtor i bäcken egter graviditet inte har tagit upp överspänd bäckenbotten som en möjlighet och hänvisat mig vidare för att utesluta det…

    1. Ja kunskaperna bland “vanliga fysios” är ju överlag ganska låg gällande kvinnohälsa, både vad gäller bäckensmärta och bäckenbottenbesvär. Jag tänker att det i alla fall är ett gott tecken att de vanliga fysioterapeuterna frågar och intresserar sig för ämnet.

  2. Jag jobbar i primärvården och har ett intresse för området. Jobbar ungefär som du beskriver med noggrann anamnes och trial and error från det. Vill så gärna komma vidare och lära mig undersöka bäckenbotten men får ju aldrig möjlighet. Så frustrerande! Håller alla tummar för att komma in på nån kurs alt. hitta nån att auskultera ordentlig. Saknas så tydligt en pusselbit, eller typ halva pusslet. Vi har dessutom extremt ont om kunniga fysios i regionen, 2 st inom specialiserade vården, så det går inte att hänvisa vidare på något smidigt sätt heller.

  3. Hej Mia! Eventuell en dum fråga, men jag undrar om man ”får” palpera bäckenbotten utan att ha gått en palpationskurs? Ex ”bara” bedöma knipförmåga eller förmåga till att relaxera efter knip? I väntan på att få gå en kurs för att utöka bäckenbottenundersökningen, som någon annan skrev här så är ju kurserna tyvärr väldigt få. :’(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *