Nervpåverkan efter bukkirurgi

Nervpåverkan efter bukkirurgi

En följdfråga på ett tidigare inlägg om nervskador efter förlossningar handlade om nervskador med motorisk påverkan efter bukkirurgi. Det är ett väldigt mycket mer komplicerat och ovanligt fenomen, men jag ska försöka skriva även om detta.

Komplikationer efter kirurgi kan delas upp i kronologisk ordning – omedelbara, tidiga och sena komplikationer. De omedelbara är de som är farligast och det handlar oftast om olika typer av blodproppar. De tidiga komplikationerna är svullnad, blödning, infektioner och andra sår-besvär. En ganska ovanlig men ändå förekommande sen komplikation är nervpåverkan. Den kan alltså uppstå omedelbart, men anses inte vara en komplikation förrän det kvarstår efter att såret  och ärret är läkt. Att nerver kring ett operationsområde blir påverkade kortsiktigt är inte en komplikation, det är rimligt och förväntat.

Olika mekanismer

Mekanismerna för nervskada under operationer kan inkludera direkt mekanisk skada (skadan när man skär och öppnar upp), indirekt neuropati (skada orsakad av nerver som fångas i ärrvävnad som skapats under operation) eller indirekt komprimeringsneuropati (skada som uppstår när kirurgiskt ingrepp skapar svullnad i och runt en nerv som ligger i ett trångt anatomiskt utrymme).

Nerver som kan påverkas vid bukirurgi är bland annat femoralneven, laterala kutana femoralnerven, iliohypogastriska nerven och ilioinguinalneven. Komplikationer som hör till nerverna är alltså ovanliga, men bland de som drabbas är smärta och nedsatt känsel de vanligast förekommande symtomen. Motorisk påverkan, alltså en nedsättning i fysisk muskelfunktion, på grund av nervskada är ovanligt men förekommer också vid vissa nervskador.

Laterala femorala kutana nerven

Den här nerven går från ryggmärgen i ländryggen, går igenom bålen och går runt bäckenet på insidan och sedan ner i benet vid ljumsken och är en av de vanligaste nerverna att bli påverkad av bukkirurgi. Det vanligaste symtomet är smärta eller domning. Det är en nerv som är rent förknippad med känsel och har ingen muskelfunktionspåverkan.

Femoralnerven

Denna nerv går från ländryggen och förser de muskler som sträcker i knäleden med motorik. Den tar även emot känsel från delav av låret, underbenet, foten och höft- och knäled. Hysterektomier via buken kan ge skador på femoralnerven, ofta har det inte att göra med skärskador utan med tryck från positionen och eller hakar som håller upp sårområdet under ingreppet. Skada på denna nerv ger sig utryck i nedsatt känsel över framsida och insida lår och ibland även underben. Muskelmässigt kan du bli svag i höftböjare, lårets inåtförare och knäts sträckmuskler.

Iliohypogastriska nerven

Denna nerv går från ländryggen och försörjer utsidan av höft/rumpa med känsel och styr musklerna i de inre magmusklerna. Även denna nerv kan ge smärta som en komplikation efter bukkirurgi. . Nerven ger också delvis motorisk styrning till inre sneda magmusklerna och transversus abdominis. Dessa muskler försörjs dock nervmässigt av flera olika nerver och är inte enbart beroende av en för att fungera.

Ilioinguinala nerven

Den ilioinguinala nerven är en ryggradsnerv som börjar i korsryggen, passerar runt bålen och slutar precis nedom ljumsken. Det är en känselnerv och förser oss med känsel från huden ljumske, insida lår och till viss del könsområdet. Även denna nerv ger också delvis motorisk styrning till inre sneda magmusklerna och transversus abdominis. Som även nämnt i stycket ovan får dessa muskler nervmässig försörjning av flera andra olika nerver och är inte enbart beroende av dessa två för att fungera.

Snittskador

Låga tvärgående snitt som vid kejsarsnitt är de vanligaste buk-snitten inom gynekologi/obstetrik. Om själva snittet går för långt åt sidorna kan både iliohypogastriska och ilioinguinala nerven skadas. I någon studie har man sett att upp till 7 % verkar kunna få någon grad av kvarvarande besvär då.

Positioneringsskador

Det kan också uppstå nervskador efter kirurgi som inte alls har med själva ingreppet som sådant att göra, utan som kommer ifrån långvarigt liggande i en viss position under operationen. Under dessa skador kan man hitta bland annat påverkan på ischiasnerven och peroneusnerven.

Peroneusnerven

Peroneusnerven går till peroneusmusklerna i underbenet. Skada på den här nerven kan komma om du ligger med benen i benstöd länge (eller också om du åker skidor med pjäxkanten tryckande på samma ställe). Resultatet blir en nedsatt känsel över underbenet och översidan av foten och en typisk ”droppfot” där du inte helt kan styra musklerna som lyfter upp foten när du går. Du behandlas med en skena för foten tills besvären går över, vilket de gör i de allra flesta fall.

Ischiasnerven

Ischiasnerven är kroppens största nerv. Den går från ländryggen genom nedre delen av kroppen, via lårets baksida ner till foten. Den förser nästan hela benets hud med känsel och styr musklerna på lårets baksida, underbenet och foten. Ischiassmärta känns ofta som en ryggvärk med utstrålning. Förutom smärta kan du ha försvagade muskler i lår eller vad, känselbortfall och domningar och nedsatta reflexer om en vårdgivare testar dem. Ischiasbesvär uppstår ofta efter tryckskador, allra oftast pga diskproblematik. I de fall det kommer efter kirurgi är det ofta något i kroppspositionen under operationen som gett upphov till högt tryck eller drag mot nerven.

Behandling av nervsmärta

Vid nervpåverkan efter bukkirurgi, bör man alltid börja med den minst invasiva behandlingen först. Man börjar med ärrmassage och känsel/beröringsbehandling genom att beröra området strukturerat med olika sorters tryck, material, temperaturer. Om man misstänker att det finns nervskador som påverkar de inre magmusklernas funktion är det långsamt och successivt stegrad träning som hjälper. De flesta nervskador läker med tid och sådan behandling. Smärtläkemedel kan användas där det behovs. Nervsmärta svarar ofta på läkemedel som påverkar nerver, som tricykliska antidepressiva medel och GABA-antagonister. Nervsmärta försvinner ofta inom det första halvåret eller året, men om det inte gör det kan man hos läkare testa vissa injektioner som kan lindra besvären. Om inte symtomen ger mer sig kan man i vissa fall genomgå ytterligare kirurgi för att exempelvis frilägga nerver som fastnat i omfattande inre ärrvävnad. Det här är komplicerat och inte alls garanterat positivt resultat, det är därför man börjar med allt annat.

Nervpåverkan efter bukkirurgi

Har du erfarenheter av nervpåverkan efter bukkirurgi, dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Referenser

Abdominoplasty-Related Nerve Injuries: Systematic Review and Treatment Options

Continuous Ilioinguinal-iliohypogastric Nerve Block for Groin Pain in a Breast-feeding Patient after Cesarean Delivery

Nerve injuries associated with gynaecological surgery

Previous

Next

23 Comments

 • Hej.
  Jag gjorde ett urakut kejsarsnitt för 5 månader sedan. Fick i samband med detta trombos I ljumske och ben samt i lungorna. Jag har märkt att min mage är svullen på min vänstra sida och att min muskel är försvagad. Detta orkar att det typ sjunker in. Jag kan spänna magmuskler men inte alls lika mycket som på högersida… Det är som att muskler förtinat bort. Beror detta på nerv eller trombos påverkan? Försöker verkligen med allt för att förbättra magen och svullnaden utan resultat.
  Mvh
  Suzana

 • Hej!
  Intressant inlägg!
  Kan ovan nervskador som du beskriver ge upphov till domningskänsla i ryggen (ländryggen/korsryggen) eller kommer symptomen alltid nedanför snittet i benen, ljumske, fötter etc.?
  Mvh
  Maria

  • Nej, smärta från nerver går i regel inte ”baklänges”. Nerverna kommer ut från ryggraden i någon nivå och går framåt/neråt/utåt. Där nerven skadas kan smärta uppstå i det lokala området och liksom utåt/nedåt i kroppen sett, men inte inåt/bakåt längs med nervens förlopp.

 • Jag har fått perifer nervskada med allvarlig motorisk påverkan, efter bukingrepp i nedre delen av buken. Jag har fortfarande inte fått konstaterat vilka nerver som i mitt fall är klämda/skadade.

  Utifrån min egen erfarenhet – känner du tydligt att något inte stämmer måste du få en precisare diagnos innan du fortsätter med rehab. Det är viktigt att få fastställt vilka nerver som är påverkade. I mitt fall har det varit förödande att fortsätta med rehabövningar (vilket jag rekommenderades göra). Jag har allvarligt försämrats och fått nervsmärta.

  Jag upplever att kunskapsnivån om perifera nerver är alldeles för låg. Fokus är på muskler, inte på nerver. Det finns också för lite skrivet på svenska om nervskador efter bukingrepp i nedre delen av buken. Söker man på engelska artiklar hittar man däremot en del.

  Jag tycker att nervskador är mycket viktigt att belysa, utifrån att en del förlossningar slutar med akut kejsarsnitt samt att en del kvinnor opererar sig för rectus diastas. Även om det inte hör till vanligheterna med nervskador med så allvarliga följder som jag har så måste kunskap och information finnas. Stort tack Mia för att du tog upp min fråga och skrev om ämnet! Men till din text vill jag tillägga att det är viktigt att få en precis diagnos. Utifrån den diagnosen kan man sedan ta ställning till om mer träning är att rekommendera eller ej.

 • Hej!
  Tack för en intressant sida. För 9 månader sedan gjorde jag en diastasoperation med ett ca 20cm långt vertikalt snitt. Om jag drar lätt med handen längs ena sidan av ärret känns det ömt och brännande/svidande. Kan även bränna/svida/stråla och ömma utan att jag tar på huden. Området känns lätt bedövat, har känsel med känner inte varmt eller kallt. Har god funktion i bukmusklerna även om de inte byggt upp några högre uthållighet ännu. Upplever att läkningen tar tid. Kan man räkna med att detta blir bättre över tid och finns det något sätt att lugna/behandla området? Ärrmassage, medicinsk laser…?

  • Hej! Det kommer nog bli bättre! Du kan behöva jobba dagligen med ärr massage och också stryka mjukt över ärret för att stimulera normalisering av känseln. Ge det 2-3 månader av 5 minuter varje kväll.

   • Tack för svar! Jag retar inte upp nerverna mer då genom att jag stimulerar området. Vet du hur lång tid man kan behöva räkna med att området och nerver är påverkade efter den här typen av operation?

 • Hej, konstigt nog så har både jag och min kusin drabbats av samma problem efter nyligen gjorda bukoperationer. (Jag; tummy tuck med hopsydd diastas och hon; hysterektomi.)
  På natten när vi legat länge kan magmusklerna krampa superhårt och det är som om kroppen har en vilja att ”kattsträcka” sig . Det utlöses utav att man rör en arm eller ett ben. Detta försvinner om man går upp och går, rör hela kroppen. Men oftast så ligger man ju kvar för man är trött och försöker byta läge och somna om igen, man kan ju inte vara uppe och gå dygnet runt liksom. Ingen vi pratar med verkar ha koll på det här heller. Hon på sitt håll med sitt vårdteam och jag med mitt. För mig började det redan lite grann på uppvaket, men kom allt kraftigare med tiden, för henne kom det efter 2 v. Det har gått 2,5mån respektive 3mån sedan våra operationer.

 • Hej! Jag vet inte vad jag har men kanske kan du eller någon här ge mig lite klarhet i just det.

  Jag fick tjock – och ändtarm bortopererad och ersatt med en bäckenbottenreservoar (problematisk Ulcerös kolit, ändtarm- och analcancer). Reservoaren ser i sig helt felfri ut och inga mekaniska problem syns vid defekografi men när all op-smärta gått över finns en annan, aldrig tidigare upplevd smärta kvar som inte försvinner. Smärtan känns nästan exakt som mensvärk (utom strålning längs med låren ner mot knäna) både i karaktär och i position. Jag vaknar helt smärtfri men i samband med att jag tömmer tarmen kommer den. Om jag har diarré så passagen är snabb o utan något tryck/kryst så är smärtan lägre och lägger sig igen efter ca 30 min. Är jag däremot lite hård i magen o behöver trycka lite för tarmtömning blir smärtan högre och stannar längre. Tarmtömningarna har en additativ effekt på smärtan så ju fler gånger jag går desto längre tid tar det för smärtan att klinga av mellan tömningarna tills den tillslut blir konstant. Andra dagar är den konstant från och med första tömningen. Morfin är det enda som hjälper och det hjälper väldigt bra, troligen för att det också är avslappnande. Däremot fungerar inte endast avslappnande som tex Stesolid på smärtan. Mår väldigt dåligt av Gabapentin så vet inte vad det har för effekt.

  Separat eller tillhörande detta problem är min avföring, speciellt diarré, sur och frätande i omgångar vilket ökar denna ”mensvärk” samt ger smärta in o upp i analkanalen som om den var frätskadad lika mkt som huden i underlivet.

  Vad beror den här ”mensvärken” på? Jag är inne på andra året med daglig smärta.

 • Hej, gjorde en hysterektomi via buksnitt för fyra månader sedan. Allt har gått bra. Tycker mig ha läst om ”kattsträckning”. Jag känner ofta ett behov av att sträcka mig och då endast benen. Inget som gör ont eller är obehagligt. Tänkte höra om det här är något ni känner till är vanligt och vad det kan bero på.

  • Hej, jag tror inte riktigt att jag förstår. Har du alltså fått ett ökat behov av att sträcka på benen efter hysterektomin? Om det inte gör ont eller obehagligt tror jag inte att det är något du ska bekymra dig över. Har aldrig hört om det tidigare och kan inte riktigt komma på en lätt förklaring.

   Mvh Mia

 • Hej, låter säkert konstigt men jag känner efter operationen ett större behov av att sträcka på benen. Inget som stör men tänkte om det var något ni hört talas om. Jag tror att jag läste om det i blogg någon gång men minns inte vilken då jag googlade mycket ett tag. Tack för svaret.

 • Hej. Samma har jag och min kusin haft det, hon gjorde en hysterektomi och jag en tummy tuck med sydda diastas muskler. Flera månader efter så hade vi båda utdragna sträckningar som kom efter några timmars vila. Det var som att sträckningen låste sig också, man fick aktivt besluta sig för att slappna av, annars släppte det inte. Min kirurg medgav efter mycket tjat från min sida att det förekommer i övrigt kände ingen inom vården vi talade med till detta sedan förut.

 • Genomgick hysterektomi 2018 och kände av smärta i vänstra benet direkt vid uppvaket. Operationen blev längre än väntat då det var tre stora myom, uppåt 6 timmar om jag minns rätt. Känsel i vänster vad och tår har aldrig kommit tillbaka helt. Smärta från ryggslutet och inre lår mot ljumske. Kontaktade gynläkaren några månader efter operationen då smärtorna var så svåra men hon påstod att ingreppet inte hade med de nerverna att göra. Har någon här provat göra en skadeanmälan?

  • hysterektomin har gjort att jag inte kan motionera som tidigare( har tagit flera tjejklassiker innan operation).. då jag är svagare i vänsterben och ömmar i vänster ljumske och har till och från nervspänningar i låret ned till stortån.
   Enligt läkare har de inte skadat ngn nerv men jag kan inte springa och motionera som tidigare med dessa symtom. Om jag utför sitt -ups så blir jag öm i nedre buken och får besvär ner i vänster ben.. har kämpat med detta sedan 2017…har också funderat på att göra en anmälan..

   • Mycket intressant att höra att vi har liknande symptom efter operation. Jag har nästan alltid smärta eller tryck ut i underlivet dessutom som ibland går ut mot bäckenbotten och vänster ben. Min teori är att operationen tog längre än de planerat och att det blivit nervkläm eller något med ryggen. Av den dåliga styrseln i benet har sedan lett till att korsbandet gick ut vänster knä och att jag bröt ett ben i vänster fot. Jag har alltid dålig känsel i vänster vad och fot efter operationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *