Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Beröringssmärta efter snitt

Beröringssmärta efter snitt

Beröringssmärta efter snitt

Jag har efter mitt andra kejsarsnitt fått ont på ena sidan kring snittet. Smärtan är värst vid beröring. Det är lite hårdare där under (ärrvävnad?) och när jag torrborstat huden så är hela huden röd förutom där, där den är opåverkad.

Vad orsakar detta? Kommer det försämras? Uppstår det kanske fler problem än de jag redan har? Kan jag göra något år det? Har inte jättebesvär av detta nu, men hade hellre varit utan det och lite orolig för att det ska bli värre. 

Läsarfråga

Beröringssmärta efter snitt

Kring ditt kejsarsnittsärr finns både det yttre ärret och alla lager av interna ärr. Att det är lite hårdare vid något visst ställe kring ett kejsarsnittsärr är helt normalt och tyder ofta på att ärret inte är helt ”moget” än. Det tar lång tid, så ge det flera månader och upp emot ett år innan du utvärderar hårdheten i och kring ärret. Du kan däremot redan nu börja massera ärret. Instruktion för detta finns att hitta om du använder sökfunktionen här på bloggen.

Känsligheten kring ärr

I början när ett sår eller kejsarsnittsärr läker finns små nervskador vilket gör att beröringskänseln är stukad och ofta minskad. Det kan kännas som att ha en tandläkarbedövning över magen. I vissa fall uppstår ”misstolkningar” i systemet så att vanlig beröring upplevs smärtsam. Ju mer allting läker desto mer nerver växer tillbaks och fler nerver återfår vanlig funktion. Nyläkta nerver kan också vara lite ”nybörjare” på det här med signalering, och kan därför vara känsligare och orsaka en ny slags känslighet. Nerver läker med olika hastighet, så det här kan ta veckor eller månader. Att förnimmelsen kring ärret förändras under hela första året är normalt. Det kan gå från smärtsamt, till bedövat, till mer känsligt och tillbaks till ett mer normalt tillstånd.

Jobba med överkänsliga nerver

Nya och ”överkänsliga” nerver som signalerar så kraftigt att de stör vardagen kan man behöva jobba med. Då är behandlingen helt enkelt att vänja vävnaden vid beröring igen. Det kan handla om att du smörjer magen, masserar ärret eller stryker lätt med pekfingret över det ömma området. Ofta behöver den här egenvården utföras fler gånger per dag, gärna flera minuter per tillfälle.

Nedsatt blodcirkulation kring ärr

Man kan inte göra ett kejsarsnitt utan att skära i vävnad, och i vävnaden finns blodkärl och nerver. Blodkärlen kan också behöva växa åter och hitta nya vägar i ett ärrområde. Det tar tid och är inte heller det ovanligt att blodcirkulationen ser lite olika ut på olika ställen kring ett ärr. Musklerna under och omkring ärrvävnaden kan ju också ha något påverkad funktion, och nedsatt muskelfunktion kan också resultera i nedsatt blodcirkulation. För att optimera kärlläkningen är fysisk aktivitet och träning bästa medicinen.

Vad orsakar detta? Kommer det försämras? Uppstår det kanske fler problem än de jag redan har?

Beröringssmärta efter snitt

Det som orsakar dina problem är troligtvis den normala läkningen efter ett kejsarsnitt. Det brukar gå snabbare i början och mer långsamt på slutet. När ett år har gått efter ett kejsarsnitt har de allra flesta ärr landat, mognat och ger sig knappt till känna alls. Jag har svårt att se att du kommer få mer problem med ditt ärr. Träna, rör på dig och berör ditt ärr är mina bästa tips. Lycka till!

Vidare läsning på bakingbabies

2 kommentarer till “Beröringssmärta efter snitt”

  1. Hej! Lång och komplex fråga här. På senare år har det ju hänt ganska mycket inom aktivismen kring bäckenbotten- och kvinnohälsa. Det är såklart jättebra att fler höjer rösten, men jag har noterat att fler och fler, i brist på bättre uttryck, ”kvacksalvare” dyker upp och försöker sälja in mer eller mindre ovetenskapliga lösningar på bäckenbottenproblem och börjar anses som experter. Jag har exempel på när dessa ”experter” (som alltså helt saknar klinisk utbildning och kunskap om både ämnet i sig men också något så grundläggande som patientbemötande) tar sig friheten att diagnostisera personer som skriver om sina symtom i grupper på Facebook för förlossningsskadade, samt aktivt vara rådgivande till personer med svåra besvär. Ofta kommer rådgivningen på ett tvärsäkert och lite mästrande vis. Jag vill inte hänga ut någon enskild för det är inte det jag är ute efter, men jag undrar vad du som yrkesutövare tänker kring detta?

    1. Hej! Det är en bra och som du säger komplex fråga. Mitt måtto inom min mer aktivistiska ådra är ”var en besvärlig patient”, och utifrån det anser jag att allt som hjälper individer att stå upp för sig själva och sina behov är bra. Samtidigt så är jag också skeptisk till självutnämnda experter och håller med dig om mycket. Ju mer man vet om ett ämne, desto mer insikt har man också i att inget är enkelt eller svartvitt. Det är ju jätteproblematiskt att personer bedömer folks besvär utan varken kompetens eller kontext för det. För ”experter” som har ganska grunda kunskaper är det enkelt att ge enkla svar och att ”peka med hela handen”. För den breda massan är det nog ofta svårt att se igenom den som verkar otroligt självsäker och dessutom talar om dig själv som expert. Jag är inte den som orkar lägga tid eller energi på att förklara hur mycket mer jag själv kan jämfört med en självutnämnd bäckenbottenexpert/friskvårdsaktör. Jag har märkt att jag själv då bara backar och lämnar ”rummet”, med förhoppning om att allmänheten ska tänka kritiskt själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *