Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kliande/svidande år efter ryggbedövning

Kliande/svidande år efter ryggbedövning

Kliande/svidande efter ryggbedövning år efteråt

Jag fick in en fråga om kliande och svidande på stickstället år efter ryggbedövning. Nu tror jag ju att det egentligen vore bäst att exempelvis fråga en anestesiläkare, men jag kan ge er min spontana tankar i alla fall.

Jag har tidigare skrivit två inlägg på temat besvär efter ryggbedövning:

Nervskada i benet efter förlossning

Ont i ryggen efter epidural

Även om den här frågan inte gäller varken nervskador i benet eller ont i ryggen, kan det vara intressant att läsa dessa.

Kliande som biverkning av läkemedlet

Kliande efter ryggbedövning kan vara en bieffekt av själva läkemedlet som sprutas in. Det verkar ha blivit mer ovanligt på senare tid, eftersom man har kunnat utveckla och förbättra detta. Kli som biverkning av läkemedlet borde försvinna när läkemedlets verkan försvinner. Alltså låter det orimligt att kliandet skulle bero på denna orsak något längre än vad du faktiskt var bedövad.

Kliande som påverkan på en nerv

När en nål passerar hud och vävnader finns också risk att den snuddar vid nerver. Större nervskador vid ryggbedövningar är ovanliga, och de flesta mindre skador försvinner kort efter sticket. Det finns en möjlighet att kliandet uppstod som en biverkning av att nålen mikro-skadat en yttepyttenerv i huden, exempelvis. Detta borde också ha läkt inom kort efter själva händelsen.

Långvariga smärta/obehagsfenomen

Den rimligaste förklaringen, vad jag kan tänka, är ”sensitisering”. Jag har skrivit ett helt inlägg om sensitisering här. Det inlägget handlar om smärta, och den här frågan handlar om kliande. Jag tänker så här: Sensitisering är när orsaken till ett visst besvär har funnits, men läkt ut och försvunnit. Men nervsystemet håller kvar vid förnimmelser och förstärker dem allt mer, litegrann som när man höjer ljudet på en stereo.

Jag föreställer mig att det funnits upphovsmekanismer till ditt kliande:

  • Ett stick
  • Läkemedlet
  • En yttepyttenervskada

Allt detta har försvunnit. Läkemedlet har gått ut kroppen, stickhålet är bort för evigheter sen och nervskadan läkte på högst några veckor efter händelsen. Men ditt nervsystem har hakat upp sig, och signalerar därför kliande där, i alla fall. Kan det vara så?

Lösning?

Jag har ingen aning! I referensläsningen (länk här nedan) läser jag om olika behandlingar för kliande, och också för sensitisering vid kliande, men jag kan verkligen inte avgöra om ditt kliande är så jobbigt att det är värt att testa någon slags behandling? Jag skulle gissa att det kan vara verksamt att bemöta det med en psykologisk approach av att ”tack kroppen, jag förnimmer detta men bryr mig inte”. Då tycker jag att många sådana där mer lättsamma sensitiserings-fenomen kan lägga sig med tiden.

Referens

Itch: Mechanisms and Treatment.

4 kommentarer till “Kliande/svidande år efter ryggbedövning”

  1. Nu blev jag väldigt nyfiken. Har du någon aning om hur vanligt detta är?

    I mitt jobb följer jag upp EDA-behandling och där ingår även uppföljning efter att katetern dragits. Dock bara kortvarigt och med fokus på att uppmärksamma epidurala hematom och förändrad sensorik i huddermatomen nedanför insticket.

    Har aldrig hört talas om långvarig klåda vid insticket. Har dock bara jobbat med detta ca 1 år så jag har verkligen inte koll på allt , kanske är det vanligare än jag vet om?

  2. Hej! Under min förlossning minns jag hur det började klia på kroppen och läkaren sa att det var pga Eda. Idag, 2 månader senare så upplever jag fortfarande att det kliar i kroppen lite här och var. Jag har själv aldrig hört om det tidigare men undrar är det möjligt att det kan vara Eda som orsakat detta? Finns inget annat jag kan komma på..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *