Vad vet vi om vaginal elektrisk stimulering?

Vad vet vi då egentligen om vaginal elektisk stimulering? Här kommer det jag hittat.

Vad vet vi om elektrisk stimulering för ansträngningsinkontinens?

Cochrane har gått igenom befintligt forskningsläge om just elektrostimulering för ansträngningsinkontinens. Slutsatsen blev att elektrostimulering var bättre än ingen behandling, men man kan inte säga att det är bättre än vanlig bäckenbottenträning. Att ha både elektrostimulering och jobba med bäckenbottenträning verkar inte heller ha bättre effekt än att bara bäckenbottenträna.

Vad vet vi om elektrisk stimulering för överaktiv blåsa?

Även här har Cochrane gjort en översikt, och där har man inkluderat både vaginal elektrisk stimulering och extern tibialisstimulering. Även här såg man att elektrisk stimulering troligen är bättre än ingen behandling alls och att det också kan vara bättre än bäckenbottenträning. (Bäckenbottenträning är oftast inte med som förstahandsbehandlingen av överaktiv blåsa ändå, eftersom problemet sällan sitter i just bäckenbotten…). De kunde inte dra någon slutsats om vilken sorts stimulering som skulle vara den bästa. Man kunde heller inte dra några slutsatser om behandlingseffekten kvarstod efter avslutad behandlingsperiod.

Vad vet vi om elektrisk stimulering för sexualdysfunktion?

Här har vi ingen systematisk översikt till hjälp, utan bara enstaka studier. I en studie såg man att biofeedback (elektrisk dosa som inte skapar muskelkontraktioner utan som ger information om hur hårt en person kniper eller hur mycket den slappnar av) gav bättre resultat än elektrisk stimulering. De testdeltagare som behandlades med biofeedback rapporterade större ökning av lust, upphetsning, lubrikation, orgasm och ökad tillfredställelse än gruppen som behandlades med elektrisk stimulering. Dock  var resultatet gällande smärta vid eller penetration likvärdigt.

Vad vet vi om elektrisk stimulering för inre bäckensmärta?

Här har vi också bara enstaka studier att grunda slutatser på, och inga systematiska översikter. När man jämfört vaginal elektrisk stimulering med placebo har man sett att stimuleringen minskade smärta bättre än placebo. Här behöver man dock veta, säger jag utifrån min kliniska erfarenhet, att man måste ha koll på frekvensen (Hz) så högfrekvent som möjligt, och få mycket mer av ett smärtlindrande surr än muskelsammandragningar.

Vibrationer jämfört med elektrisk stimulering

Nu kommer ett personligt ”bias” här. Men om ni har läst knipredskapstestet vet ni att min personliga favorit var det redskap som skapade vibrationer, för att liksom säga ”hey, det är dags att knipa nu”. Extra intresserad blev jag då när jag läste en studie som visade på att vibrationsredskap gav bättre effekt än elektrisk stimulering på just ökning av bäckenbottenstyrka.

Elektrisk stimulering för extra svaga bäckenbottnar

Jag hoppas att ni inte hittills läst ut att jag från början är ganska negativt inställd till vaginal elektrisk stimulering? Alltså, jag är nog så öppen med det, men jag hoppas att min inställning inte färgat av sig så mycket till innehållet i texterna. Anledningen till att jag är det, är att jag träffat alltför många patienter som fått gå månader eller år på behandling (med vanlig bäckenbottenträning eller med elektrisk stimulering) för att få ökad styrka i bäckenbotten. Och se när jag träffat dem har jag ganska lätt kunnat konstatera att det inte finns några muskler att knipa med, eftersom musklerna är trasiga efter en förlossning. Och då hade patienterna kunnat få mycket bättre hjälp en än evighet med träning, om de fått hjälp med rätt diagnostik och kanske kirurgi.

I en studie har man testat olika sorters elektrisk stimulering elektrostimulering till nyförlösta kvinnor som har ingen eller nästan ingen (MOS 0-1) knipstyrka. Ena gruppen fick vaginal TENS och andra fick vad jag förstår mer liknande vaginal NMES. Man kunde inte se någon skillnad mellan grupperna efter avslutad behandling vad gällde muskelstyrka och effekten verkade heller inte vara tydligt bättre än ingen behandling alls. Däremot fick gruppen som fick vaginal TENS bättre förmåga att initiera ett korrekt knip.

Min personliga slutsats

Jag kommer nog aldrig vara en av de vårdgivare som jobbar mycket med elektrisk stimulering. En av anledningarna är praktisk/ekonomisk. Vi har en stimulator, alltså själva dosan som gör elektrisk stimulering,  på min arbetsplats. Det finns tillgänglig och det är inget ett ekonomiskt hinder. Men, varje patient som vill testa behandling med denna behöver köpa en egen vaginal prob för cirkus 300 kr. Varken jag eller patienten kommer kunna veta i förväg om behandlingen kommer fungera. För en del personer är 300 kr ingenting, en prob är en investering man kan göra på vinst och förlust. Och för en del är 300 kr mycket, och för dem kan jag inte med gott samvete hävda att inköpet är till nytta.

Den andra anledningen är att evidensen är svajig för allt förutom för överaktiv blåsa/trängningar. Vill man testa finns behandlingen för det att få via uroterapeut på många olika ställen. Jag måste inte vara en av dessa behandlare. Vad gäller smärta och muskelstyrka verkar annan behandling vara minst lika bra eller bättre.

Referenser

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Läs inläggen i serien:

En serie om vaginal elektrisk stimulering – intro

Användning av elektrisk stimulering

Vad vet vi om elektrisk stimulering?

Previous

Next

4 Comments

 • Tack för spännande inlägg!
  Jag gick hos en fysioterapeut ( hade några dagars utb bäckenbotten) i väntan på operation (saknade samtliga muskler, vilket fysio visste). Hen ville gärna att jag skulle göra knipövningar blandat med avslappning för att öka muskelvolym trots att musklerna saknades i mellangården. I övrigt så hade jag väldigt lätt att bli överspänd med smärtor som följd.
  Hade starkt lyft 4av 5 MOS, men inget knip.

  Ser du någon effekt och finns det någon evidens av knipövningar för ökning av volym och symtomlindring av tyngdkänsla trots att inga muskler sitter ihop?

  • Hej! Om det finns risk för överspänning och smärta brukar jag avråda för bäckebottenträning, allra helst inför operationer. Om man inte riskerar att få ont av det kan det i vissa fall vara motiverat att styrkeöka exempelvis levatormusklerna, även om mellangårdsmusklerna inte sitter ihop. Men om du redan hade 4 på MOS finns liksom inget specifik poäng med det, du blir ju troligen inte en 5:a ändå. Inför operationer brukar jag vända på det: Har du inga besvärliga bieffekter av bäckenbottenträning, och har det som en oproblematisk och fungerande vana, finns det ingen anledning att sluta. Om det gör ont, inte ger några tydliga effekter eller om man känner att det kräver väldigt mycket motivation och engagemang tycker jag att man lika bara kan hoppa över det. EFTER en operation behöver man däremot kunna bäckenbottenträna (väl doserat även då dock, så det inte ger smärta/spänning).

  • Hej! Vad är din erfarenhet av elstimulering vid samtidigt framfall (cystocele)? Kan det vara skadligt på något sätt? Indikationen är urinläckage samt överspänningstillstånd. Mvh Beatrice

   • Skadligt är det ju inte på något fysiskt plan, alltså att det skulle göra någon skada. Däremot är väl anledningarna till det (urinläckage och överspänning) något jag anser ska behandlas på annat sätt i flesta hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *