Tips för bäckenbotten-newbies

Jag fick en fråga om jag ville skriva ett inlägg med tips till kollegor som är nya med att jobba med bäckenbotten, och det ville jag ju absolut. Här är mina tips för bäckenbotten-newbies!

Jag försöker hålla dem någorlunda uppdaterade, men när det gäller böcker och sånt jag läser har jag gett upp. När jag ansökte om min specialistexamen lämnade jag in en 68-sidor lång läslogg (alltså bara referenser), och det har runnit många spaltmeter under broarna sen sist. Jag läser för mycket för att orka uppdatera listan där.

Jag tog nu hjälp av en av de fysios som jag faktiskt lärt upp själv ganska nyligen och bad henne om tips. Hennes spontana bidrag var

”Använd glidslem. Skaffa ett nätverk”.

Vi fnissade lite åt det, att det lät så enkelt. Men det summerar ändå en del.

1) Det är inte jättekomplicerat att börja palpera bäckenbotten.

2) Du kommer vara väldigt begränsad utan kollegor att fråga.

Men här kommer en rad andra tips:

Du måste palpera internt

Det här är grundläggande, men tyvärr vet jag fortfarande att det finns kollegor av ”gamla skolan” som tycker att de är jätteduktiga för att de pratar knipövningar med patienter, men som inte palperar vaginalt. Det här är så dumt att jag inte orkar med och det gör mig faktiskt både upprörd och arg. Ingen av oss skulle börja ge träningsprogram till knäpatienter efter att ha på sin höjd slängt ett getöga på knät genom jeansen.

Du måste jobba med smärta

En del som ändå jobbar mer ”hands on” med bäckenbotten tycker bara att de kan/vill behandla just typ ansträngningsinkontinens, alltså precis det som man kanske kan fixa med knipövningar. Men om du inte är beredd att jobba med vaginala och besläktade smärttillstånd så kan du lika gärna sluta innan du börjat, tycker jag. Att instruera knip är en typ yppepytteliten del av min yrkesvardag.

Du måste kunna prata om sex

På samma sätt kan du inte jobba med patienters könsorgan om du inte är intresserad av att prata om sexualfunktion. Du behöver inte vara proffs på lust, på alla samlagspositioner som finns eller om alla sorters avancerat sex, men du behöver kunna våga fråga och resonera utifrån anatomi och fysiologi.

Du måste faktiskt också palpera analt

Bäckenbottenfunktion inkluderar även de anala funktionerna, och du kommer sakna viktig information om du inte (där det är lämpligt och adekvat) är beredd att palpera också analt.

Läkare/barnmorskor kan inte det du kan

Vi behöver alla vara öppna för interprofessionella samarbeten och vara glada och tacksamma för våra närbesläktade yrken och kollegor. Det är dock viktigt att veta att det som du kan få fram i din bedömning är unikt. Vi kan muskel, tonus, spänning, avslappning, muskler i relation till leder, nerver, medrörelser och generell funktion som ingen annan profession kan. Lita på att din bedömning är ett viktigt komplement och kan bli precis den pusselbit som patienten saknat.

Patienterna har ofta blivit misstrodda

Det är också bra att veta att patienter kan ha haft besvär och funktionsnedsättningar i flera år utan att ha fått en bra bedömning eller behandling för sina symtom. De har ofta fått höra att ”allt ser bra ut” och en klapp på axeln, fast de i vissa fall behöver omfattande rekonstruktiv kirurgi och allt faktiskt inte alls ser bra ut. Eller så har de fått höra att ”det är normalt” att ha svårt hålla kiss, att inte kunna bajsa på ett okej sätt, ha sex eller träna. Den sortens normalisering av funktionsnedsättning är väldigt utbredd. Du har ett ansvar att lyssna, göra en bedömning och ta in patientens historia. Utgå från att patienten har rätt. Du gör sedan en professionell bedömning och gör en plan utifrån vad du hittar vid din bedömning.

Knip är inte allt

Jag var inne på det ovan, men om du tror att bäckenbottenträning är det du kommer syssla med när du jobbar med bäckenbotten behöver du tänka om. Det är som att tro att du enbart kommer syssla med typ knäflexion och knäextension för en elitidrottare efter en knäskada. Du behöver ta in leder och omkringliggande muskler, tänka de aktuella påverkade strukturerna i relation till en massa andra strukturer och vara kreativ och flexibel i rehabupplägg. Precis som du är alltid annars.

80 procent av det du gör är bemötande

Låter allt det här lite skrämmande? Var lugn. Lyssna nu noga: När jag ibland får panik över att problemen en patienten söker mig för känns övermäktiga brukar jag tänka så här: 80 % av allt jag gör är bemötande. Jag har inget vetenskapligt bakom den här siffran, men jag tror ofta att det är så. Det är sällan rocket science bakom själva rehabupplägget. Utan jag tror att min vilja att lyssna, att bekräfta, att ta på allvar, förmedla hopp, sätta konkreta mål och staka ut de första stegen framåt faktiskt kan göra mycket i sig.

Individanpassa alltid

Allt du behöver som bäckenbotten-newbie…

Det här tangerar också lite det jag redan skrivit. Men det tåls att sägas igen. Bara för att en person är 1) gravid 2) nyförlöst 3) mamma så finns det ingen one size fits all. Folk är lika mycket individer som vanligt, även om de är eller varit gravida.

Man kan alltid träna det som känns bra

Det finns inga regler, det finns inga förbjudna övningar. Även en person med magmuskeldelning kan träna magen. Även personer med framfall kan löpträna. Individanpassat – ja! Men allt som känns bra, är oftast bra. Även om det skulle råka vara situps eller någon annan ”förbjuden” övning.

Den bästa vårdgivaren är den som erkänner när den inte vet

Det här är nog kanske mitt viktigaste råd? Det är okej at säga ”jag vet inte, men jag tar reda på det till nästa gång”. Du behöver inte kunna allt, förstå allt, ha koll på allt. Det är omöjligt. Det är ALDRIG, jag säger ALDRIG, fel att vara ödmjuk. Du kommer kanske framstå som okunnig om du inte har någon aning om någonting, naturligtvis. Men är det något som dyker upp som du inte riktigt känner till – erkänn det. Och lovar du att kolla upp: GÖR DET. Att inte hålla det löftet som bara få dig att framstå som dryg. Men om du erkänner att du har en kunskapslucka, läser på och sedan återkommer med ett uppdaterat svar – det kommer visa att du är engagerad och intresserad av att lära. Det brukar uppskattas. Är man en bäckenbotten-newbie är det inte dåligt att erkänna det.

Ha dina repliker färdiga

”Vad kan jag hjälpa dig med?” ”Funkar sex som du vill att det ska funka?” ”Hur mår kroppen idag?” Ibland kan det vara svårt att formulera sig och det är bra att klura ut fraser som är öppna och tillåtande. Speciellt kring ämnen som är svåra är det bra att ha repliker färdiga, för att öppna upp ämnet för både dig och patienten.

Bäckenbottenutbildning

Förutom en viss blogg som jag råkar veta att är något av en faktabank så är Bäckenbottenutbildning.se ett måste. Den och Nikola är två bra hemsidor att göra sig hemmastadd i.

Tips för bäckenbotten-newbies

Jag har också fler inlägg på ämnet.

Vilka är dina bästa tips?

Previous

Next

3 Comments

  • Har en liten fråga om bokningssidan, är det så att de veckor som går att klicka fram under nybesök är så långt du har lagt ut tider & när det dyker upp nya tider framöver så är det på de veckorna som ännu inte är klickbara?

    • Jag har nu fullt med patienter, men det kan dyka upp nybesök (när som helst) vid återbud eller så. Annars funkar det så att när jag avslutat en patient lägger jag ut en ny nybesökstid. Det vet jag ju aldrig riktigt i förväg. Jag skulle säga att det oftast dyker upp nybesök inom de närmaste bokningsbara veckorna, då de finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *