Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Skadas bäckenbotten av överspänning?

Skadas bäckenbotten av överspänning?

Kan det faktiskt skada bäckenbottens-muskler att vara överspända? Jag har lätt att bli det efter att ha suttit mycket på jobbet. När jag blir överspänd slipper jag skav och tyngdkänsla, kissar bättre men bajsar sämre och kan ärligt säga att jag hellre skulle välja att vara överspänd än att ha skav och tyngd.”

Läsarfråga

Den här frågan är viktig och visar på att det aldrig finns svartvita rätt eller fel när det kommer till spänningsgrad i bäckenbotten. Jag har också varit med om att jag och patient jobbat jätteintensivt med att sänka en besvärlig överspänning i bäckenbotten, bara för att inse att överspänningen egentligen varit ganska funktionell och utan den får personen besvärliga läckage. Till att börja med vill jag alltså säga: Det finns inga rätt eller fel, och du väljer själv.

Jag förstår förstås att det optimala vore att både kunna vara avslappnad i bäckenbotten, tillförlitligt kontinent och slippa andra besvärliga symtom. Men så är det ju inte för alla.

Varför blir muskler att vara överspända?

Muskler blir överspända när det finns en kontinuerlig kommunikation mellan hjärnan och muskel som orsakar mer eller mindre ofrivillig spänning. Det är ofta associerat till eller en följd av andra symtom. I bäckenbotten triggas ofta överspänningen just av ett behov av att lyfta upp och stänga till. Det kan handla om allt från sexuella övergrepp, till en känsla av att slidväggarna är sänkta och ligger och stör. Överspändhet ger sig uttryck i stelhet/stramhet i musklerna och uppfattas via palpation/tryck/stretch.

Är det dåligt?

Nej, det skulle jag inte säga. Eller så här: Har du ont eller problem av din överspänning är den ett faktiskt problem. Känner du inte av den så får den finnas. Vi har en ENORM variation på vad som är normalt. Tänk bara om du skulle rada upp bekantskapskretsen och går omkring och klämma dem på axlarna. Många skulle vara jättespända, några skulle ha riktigt ont, några skulle vara helt mjuka och alla skulle vara helt normala. Smärta och funktionsnedsättning vad gäller rörlighet och aktivitet är saker som faller inom facket ”Behöver göras något åt”. Men allt annat får bara passera, anser jag.

Kan det uppstå problem med tiden?

Ja, det är här det blir lite lurigt. För ju längre du går omkring med ett låggradigt knip desto större är chansen att du får problem – problem med att bajsa, kissa, ha sex eller med smärta. Och ju längre en överspänning funnits, desto svårare kan det bli att minska den. Men vad jag vet så finns det liksom inget annat hotfullt som kan hända, alltså typ att muskeln skulle bli förstörd på något sätt.

Skadas bäckenbotten av överspänning?

Här gissar jag att det finns många intressanta tankar hos er läsare.

Berätta gärna i kommentarsfältet!

Vidare läsning på Bakingbabies

Hur lång tid för att bli av med överspänning?

Webbkurs – bli från från överspänning och smärta.

2 kommentarer till “Skadas bäckenbotten av överspänning?”

  1. Det får mig att tänka på ögonmusklerna som kan jobba hårt under lång tid, i många många år. Till slut orkar de inte mer och ”ger upp” och en tidigare dold skelning kan då ge sig till känna.
    Musklerna kan då, när andra åtgärder inte längre hjälper, behöva stramas upp i en operation.
    Om jag förstår det rätt så fungerar inte bäckenbottenmusklerna på samma sätt? De kan jobba hårt utan att de till slut ”tar slut” och inte längre fungerar?

    1. Hej! Det är en intressant tanke! Jag vet inte tillräckligt om hur ögats muskler för att riktigt kunna göra en jämförelse. Men jag tror inte att vanlig skelettmuskulatur kan “ta slut” på det sättet, utan det är ju just smärta och stelhet som blir symtomet av långvarig spänning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *