Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Innehåller levator ani glatt muskulatur?

Innehåller levator ani glatt muskulatur?

Läsarfråga om huruvida levator ani innehåller glatt muskulatur.

Finns det några studier som indikerar om en viss del av levatorn kan innehålla mer glatt muskulatur än andra? Tänker att det blir mer ett spekulativt inlägg om inte forskning finns? Men kanske om du har erfarenhet av att tex pubococcygeus verkar ha mer glatt muskulatur än puborektalis?

Läsarfråga

Hej och tack för en spännande fråga!

Jag ställde  exakt den här frågan till en urogynekolog 2018 och fick ett svar, om jag minns rätt som löd: ”Nej det har jag aldrig hört talas om”. Jag hade då hittat och läst en av artiklarna jag hänvisar till nedan, den som handlar om foster. Den är intressant, men går ändå att avfärda med att foster inte nödvändigtvis är ”färdiga”. Det kanske inte vävnadsmässigt är samma som en utvecklad bebis eller vuxen människa.

Skillnad på foster, nyfödda och vuxna?

I en studie undersöktes en handfull kvinnliga foster och strukturen av levator ani hos dessa. Där kunde man se att det fanns glatt muskulatur i levator ani. Om jag tolkar den rätt så var det främst pubococcygeus som innehöll glatta muskelcelle. Det som motsäger detta är att en annan studie på nyfödda inte visar några glatta muskelceller i levator ani.

Hos vuxna har man också hittat stråk av glatta muskelfibrer i levator ani i de mediala delarna. Det vill säga troligen också pubococcygeus. I den studien drog man slutsatsen att den glatta muskelvävnaden kanske kom som ett svar på anpassning till buktryck och vikt.

Vad vet vi?

Det här blir ju väldigt vagt och otydligt. Vad vet vi egentligen? Runt urinröret finns en del glatt muskelvävnad och det är kanske så att en del fibrer därifrån passerar över i levator ani. Om det är så är det rimligast att det är pubococcygeus som innehåller glatta muskelceller.

I en av studierna är slutsatsen denna: ”These findings could result in new postpartum rehabilitation techniques.”. Det här lämnar mig med så många frågor.

Vad betyder det här?

Om det faktiskt finns glatta muskelceller i levator ani (tycker inte att forskningsläget är direkt övertygande), vad betyder det? Och på vilket sätt skulle dessa fynd kan resultera i nya rehabiliteringstekniker efter förlossningen? Vad jag vet kan vi inte alls påverka glatt muskulatur med rehab. Det enda jag kan komma på är i så fall begreppet och rehabtanken ”optimal belastning”. Alltså att det är viktigt att hjälpa individen att hitta det perfekta läget mellan ”överbelstning” (som skulle kunna öka risken för framfall) och ”underbelastning” (som skulle kunna leda till försvagning av muskelvävnaden). Men det är ju ungefär där vi fysioterapeuter strävar efter att hamna, alltid. Den nya rehabiliteringstekniken skulle då rimligen kunna vara ”fysioterapeut till alla nyförlösta”. Och DET är en idé jag röstar för, oavsett förekomsten av glatt muskulatur eller ej.

Referens

Detailed muscular structure and neural control anatomy of the levator ani muscle: a study based on female human fetuses

The histomorphologic structure of the levator ani muscle and its functional significance

Anatomy, Abdomen and Pelvis, Levator Ani Muscle

Spatial distribution of smooth muscle tissue in the female pelvic floor and surrounding the urethra and vagina

Vidare läsning på bakingbabies

Kan en levatorskada läka?

Hur ska jag lägga upp min knipträning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *