Kan en levatorskada läka?

Kan en levatorskada läka?

Hej! För ett tag läste jag något om en person som beskrev att hon haft en levatorskada som läkt genom rätt träning och så. Jag undrar om du vet något om hur det funkar?

Läsarfråga

Levator ani

Levator ani är en muskelgrupp som utgör den stora muskelmassan i bäckenbotten. Den har formen som en skål eller tratt, där den övre vidare sidan klär insidan av bäckenten och den nedre delen är närmast kroppsöppningarna. Denna muskelgrupp har också en slits, som ett U i mitten där den släpper igenom urinrör och vagina, och en öppning längre bak där den släpper igenom tarmen. När du föder vaginalt kommer U:et vidgas kraftigt när barnet passerar. I vissa fall blir passagen så pass våldsam eller utsträckningen så pass omfattande att muskeln går sönder. Levator ani kan gå sönder på flera olika sätt.

Om den går sönder bak mellan slidan och ändtarmen (som vid en djup vaginal bristning) är det möjligt att laga skadan när man syr bristningen bak mot mellangården. Men om muskeln blir skadad allra längst fram innebär det att den släpper fram mot pubisbenet. Detta går inte att laga. Det finns också ett spektrum mellan utsträckt men hel-muskel och utsträckt men med mindre skador. Kort efter en förlossning är allt så pass utsträckt att det är svårt att särskilja en väldigt utsträckning med små skador som kan läka från en stor, som inte alls kommer kunna återhämta sig.

Undersökningsmiss

Vid en vanlig fingerbedömning är det lätt att identifiera skador på levator ani när det gått lång tid efter förlossningen. Det är också lätt att hitta icke-optimalt-fungerande muskler kort efter förlossningen, men det är alltså omöjligt att ge en god prognos utifrån om skadan kommer läka eller ej när den är väldigt ny. Man ser väldigt mycket mer vid en ultraljudsundersökning och det är efter en sådan man kan ge diagnos på levatorskada. Jag har dock uppfattat det som det fortfarande finns saker som är svåra att särskilja på en ultraljudsbild. Jag tror därför att en del som blir undersökta med ultraljud inom första året efter förlossningen kan få svar som säger att läget är allvarligare än vad det faktiska slutresultatet blir. Det tar lång tid, 12-18 månader, för levatormusklerna att återhämta sig helt. Innan dess ska man inte kanske dra för stora växlar på undersökningsresultatet i alla lägen.

Muskelläkning

Generellt funkar muskelläkning så här: Om en muskel brister och de två ändorna av bristningen hamnar fint och nära varandra och alla andra omständigheter är bra, kan muskeln läka ihop fint. Men om bristningen till exempel rör en sena där krafterna kring senan är sådana att de två ändorna aldrig hamnar nära varandra av sig själva, då behöver man sy ihop dem för att läkning ska kunna ske. I bäckenbotten fungerar det generellt så som vid det senare alternativet. Vid en bristning i mellangården måste de två delarna som brustit sys ihop för att det ska läka. Problemet med levator ani är att den fäster direkt in till skelettet, och där är inte möjligt att sy. Det är dock möjligt att en del mindre revor i levator ani uppstår, som inte direkt omfattar infästningen till benet. Att revorna i muskeln sitter något längre bak i U:et. Då kan det vara möjligt att det blir som första meningen i det här stycket, att muskelfibrerna faktiskt hamnar ganska städat nära varandra och att en spontanläkning kan uppstå.

Vad vet vi?

Mindre levatorskador som återfinns 3 månader efter förlossningen behöver inte nödvändigtvis vara oläkbara. I en studie har man sett att 62% av skadorna man såg vid 3 månader postpartum inte längre syntes 1 år efter förlossningen. Mindre skador har en tendens att förbättras med tiden, medan stora skador där muskeln lossar från benet inte har lika god prognos. Musklerna kan också bli större och starkare med tiden, både de skadade och de omkringliggande musklern. Efter bilateral avulsion (en stor skada på båda sidor) har till exempel volym- och styrkeökning av iliococcygeus (en grannmuskel) observerats,. Resultatet kan bli en bäckenbotten som i stort är nästan lika stark som tidigare, bara något annorlunda i sin form.

Rehab för muskelskada

Vid en muskelbristning generellt är det viktigt att använda och belasta muskeln på en optimal nivå för att den ska stimuleras till god läkning. Genom optimal belastning ökar blodcirkulationen vilket minskar svullnad och stimulerar läkningsprocessen. Jag har skrivit mer om detta här: Muskler och muskelskador. Som fysioterapeut är jag helt övertygad om att god rehabilitering hjälper muskelläkning på traven. Men i en muskelåterhämtning finns också alltid ett ”naturalförlopp”, där kroppen jobbar på bäst den kan.  

Kan en levatorskada läka?

Ja, mindre revor i levator ani kan läka. En muskelskada kan också se värre ut än vad den är vid en undersökning. En stor och ”riktig avulsion”, alltså där muskeln lossat från benet kan inte läka.

Finns det saker vi inte vet än?

Garanterat finns det saker kring levatorskador som vi inte har full koll på än. En sak som jag har läst i flera studier, men som motsäges i andra, är det här med att levator ani skulle innehålla delar av glatt muskulatur. Den glatta muskulaturen består av kroppens minsta muskelceller och finns i de inre organens väggar. Den glatta muskulaturen går inte att styra med viljan utan kontrolleras av det så kallade autonoma nervsystemet. Glatt muskulatur kan också förnya  och reparera sig, de delar sig och ökar i antal så som en del andra sorters celler. Bäckenbotten består generellt av skelettmuskulatur, som inte alls har samma regenerativa egenskaper. Om det stämmer, att delar av levator ani (hos alla eller vissa?) består av glatt muskulatur kan läkning  av vissa sorters skador vara möjlig på ett helt annat sätt än vad vi tror.

Referenser

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Previous

Next

9 Comments

  • Kan utsträcka levatorer återgå till sitt normala? Jag födde för snart 3 månader sedan. Har svagt knip. Jag har varit hos en specialist fyso på us. Hon kände att levatorna var uttänjda. Hon sa att det är för tidigt att säga hur slut resultatet kommer bli men att det kan återgå till till normala med rehab och kroppens återhämtning. Stämmer det?

    • Ja. Helt hundraprocentigt återställda blir de aldrig men de allra flesta blir bra. Återhämtningen tar lång tid, tycker många patienter beskriver att det fortsätter att långsamt bli bättre fram till 18 månader postpartum.

      • Tack Mia för svar. Jag såg i min journal att det stod ” avstånd mellan levatorerna- mäter med än 4 cm i kontraherad läge (fingermått)”
        Har du varit med om patienter som har haft så och återhämtat sig? Det känns så mörkt

  • men om det har gått 11 veckor sedan fl när det mätes. finns det fortfarande hopp eller bör jag söka hjälp hos gyn? :/

  • Tack återigen för bra inlägg (och en mycket läsvärd bok som alla nyförlösta borde läsa!)! Efter att ha fått höra på mvc att allt ser bra ut och rekommenderade mig att bara knipa på så lyckades jag nu 6 mån efter vaginal förlossning få tid hos fysioterapeut inriktad mot kvinnohälsa som efter noggrann manuell undersökning bekräftade det jag misstänkt dvs sannolikt ensidig levatorskada (hittade aldrig knipet på ena sidan och symptom i form av vidhetskänsla, smärta/domning vid samlag etc) då hon kände avsaknad av levatormuskel baktill och framtill vid fästet mot os pubis, vilket jag tolkar som en sådan skada som inte går att laga. Enligt fysioterapeuten så fanns det inget som går att göra operativt (vilket jag i princip läst mig till innan) men inte heller något jag själv kunde göra så hon tyckte inte jag skulle söka gynekolog för att få det bekräftat och avrådde mig från att knipträna för mycket (för att undvika smärtsyndrom) även om hon inte såg tecken till överspändhet. Finns det verkligen inget man kan göra själv? Känns lite tråkigt att typ bara gå och vänta in framfallet, och blir rädd för att träna (även om hon sade att det var ok att ex springa då jag inte, i nuläget, hade läckagebesvär) samtidigt som jag verkligen skulle behöva det inte minst ur mental synvinkel. Bör man ha fått en levatorskada diagnostiserad och graderad innan man går din kurs?

    • Om det är 6 månader efter att du har fött barn så finns fortfarande återhämtningspotential, det är i princip omöjligt att skilja på en uttöjning som kan återhämta sig, nervpåverkan som kan läka och en levatorskada under det första året postpartum. Det låter som att du blivit bra undersökt och fått vettiga råd.

      Det viktigaste är ju att låta kroppen jobba på med läkning och återhämtning och att stimulera kroppen med lagom belastning (inte för mycket, inte för lite).

      Det går att absolut gå kursen utan diagnos, träningen och sånt kan vara lämplig osv. Sen är ju en del av teorin sådan att du får tänka att det kanske inte gäller dig 100%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *