Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Du har inte ett roterat bäcken

Du har inte ett roterat bäcken

Jag delade en post på instagram för någon månad sedan angående att det inte finns något som heter ”roterat bäcken” och jag fick i samma veva uppmaning om att utveckla resonemanget om detta. Har man fått höra av en kroppsterapeut man har förtroende för att man har ”roterat bäcken” så kan det förstår vara väldigt frustrerande att höra någon ifrågasätta den ”diagnosen”. Så jag ska förklara min ståndpunkt och den vetenskapliga grunden till detta.

Här finns också två tidigare inlägg på samma eller besläktat tema:

Roterat bäcken

Snedhet i bäcken och benlängdsskillnad

Grunderna

Bäcken kan inte vridas, roteras eller halka ur position. Bäckenet har ingen sådan möjlig rörelse. Undantaget är förstås vid stora trauman, typ bilolyckor. Men för alla oss andra så är sanningen: Du kan inte ha ett roterat bäcken.

Bäckenet är en slags ring eller skål av ben, med tre leder. Bak mot ryggen har bäckenringen två leder, en på höger och en på vänster sida. Dessa leder kallas ”sakroiliakalederna” eller ibland bara för SI-lederna. Det är oftast dessa man skyller på när man pratar om ”roterade bäcken”. Vi kan med hjälp av tester identifiera smärta i SI-lederna, men all forskning visar samstämmigt på att det inte går att identifiera rörelser i dessa leder. Smärta i SI-lederna innebär att området är känsligt för mekaniska krafter. Men bara för att det finns smärta och en känslighet betyder det inte att bäckenet är instabilt.

Bäckenets stabilitetssystem

Bäckenets bakre leder har två stabilitets-system. På engelska kallar vi det ”force closure” och ”form closure”. Sätter vi belastning på leden så blir den bara ännu mer stabil. Form closure beskrivr stabiliteten i leden utifrån dess anatomi. Ledytorna har en gemensam passform som gör att de liksom låser varandra, de kilar ihop sig mot varandra. Force closure innebär att leden får ytterligare kompression och stabilisering genom stödjevävnad och muskelfibrer med en fiberriktning som går vinkelrätt mot leden. Ju mer belastning desto mer stängs leden till. Bäckenets leder har mindre än 6 graders rörelse i alla riktningar. Jämfört det med axelledens 180 grader. Tillsammans blir den anatomiska och mekaniska strukturen kring bäckenet för stark för att bäckenets delar ska kunna rotera eller flytta på sig.

Men min kroppsterapeut har ju visat mig hur sned jag är!

Är du sned så är du det, men det är inte troligt att det hör ihop med bäckenet över huvud taget. Din kroppsterapeut har säkert också känt på dig och du har förtroende för bedömningen. Problemet är bara att vetenskapen säger att rörelsen i bäckenet är så väldigt liten att ingen människa möjligen kan känna rörelsen under lager av hud, fett, muskler, senor och ligament. Någonstans har jag läst liknelsen att det är som att läsa blindskrift genom en flintastek. Det är helt enkelt inte möjligt.

Men jag har ju ont!

Det ifrågasätter jag inte alls. Det som vi sett genom forskning för de som har smärta som går att härleda till just specifikt bäckenet är att det inte är så enkelt att man kan hitta ett likamedtecken mellan anatomisk felställning/vävnadsskada och smärtproblematiken. Istället har man hittat en rad olika faktorer som hör ihop med smärta i bäckenområdet, exempelvis:

 • Brist på fysisk aktivitet
 • Rörelserädsla
 • Övertygelse om att kroppen är sårbar eller skadad
 • Brist på sömn och återhämtning
 • Psykologisk stress

Här kommer vi till det som är det konkret dåliga med att prata om ”roterade bäcken” eller instabila bäcken eller liknande: Människor blir rörelserädda och kan då råka hamna i en nedåtgående spiral där nedsatt fysisk aktivitet bidrar till att konservera smärta och besvär.

Men vad har hänt egentligen då?

Här är de tre vanligaste orsakerna till att du blir sned och skev och får ont i ryggslutet:

 • Problem med en av ryggens diskar. Om du har ett diskbråck eller bara en mindre diskbuktning kan det hända att kroppen automatiskt förskjuter kroppstyngden iväg från den smärtande sidan. Det ger dig en känsla av att vara skev och sned, och det kan vara så pass mycket att det syns tydligt när du står och går. När ryggen läker (för det gör den av sig själv i de allra flesta fall) kommer din ryggrad naturligt hamna i normalläge igen.
 • Muskelkramper. Kroppen är superbra på att skydda sig själv och ibland när du ska göra ett ovant eller tungt moment så kan det hända att musklerna krampar till, för att se till att ryggen inte hamnar i ett dåligt läge. Muskeln kan sedan kännas hård, låst och jätteöm eftersom den i det akuta läget hamnade i en överbelastning. Det här kan också göra att du blir sned eller skev, eftersom du mer eller mindre omedvetet undviker att belasta den ömma muskeln.
 • Artos i ryggradslederna eller normala åldersförändringar. Om du har ledförändringar som innebär smärta kan kroppen återigen lösa problemet genom att avlasta det smärtande området genom att fördela kroppsvikten bort från smärtan. Det här ger ju också som följd att du blir sned eller skev.

Normalvariation

Att bara ha ojämnt höga höfter eller något som ser ut som en vridning utan att ha samtidig smärta betyder egentligen ingenting. De flesta människor har ojämnheter och sidoskillnader. Har man en faktiskt benlängdsskillnad så har man olika långa ben rent anatomiskt och de flesta kan ha en sidoskillnad på upp till 1,5 cm utan att få några problem alls av det. Man kan också ha en ”funktionell benlängdsskillnad” där det ser ut som att benen inte är lika långa, men när man mäter så är faktiskt skelettet lika på höger och vänster ben. De funktionella benländsskillnaderna uppstår av andra orsaker, oftast av muskelobalanser. Det kan vara att musklerna i ländrygg och bål är krampaktigt spända och drar upp bäckenet så att det ser snett ut. Det kan också uppkomma snedheter från höftleden eller knät och fotens ställning.

Vad ska jag göra åt det då?

Om det är en akut smärta som gett dig en snedhet ska du i första hand hålla dig rörlig, promenera och undvika att stelna till ytterligare. Ta smärtlindring vid behov och undvik att göra saker som triggar smärtan. Är det en långvarig smärta behöver du kanske  i första hand få hjälp att komma igång med fysisk aktivitet. Jag väljer ofta att jobba med musklernas styrka och flexibilitet kring rygg, mage, ben och bäcken samt generell konditionsträning. Att jobba med de mentala processerna och föreställningarna kring smärtan och oron som kan finnas kring den är också viktigt.

Referenser

8 kommentarer till “Du har inte ett roterat bäcken”

 1. Är det här samma du beskrivit som att vissa professioner, kiropraktorer, naprapater kan känna bak på bäckenet och säga att det är skevt? Stämmer det då inte? Utan att det kommer den ryggen?

 2. Men vad är det de menar med ett ROTERAT bäcken? Pluggar till fysio och lärt mig att rotation sker i transversalplanet. Om man har höjdskillnader i bäckenet (om det är detta som menas med rotation) så sker väl detta i frontalplanet? Känns inte som att vi pratar samma språk…

  Funderar också på det här med SI-leder. På hästar sprutas dessa med kortison vid inflammationer i dessa. Men blir ju fundersam om de ens kommer in i själva leden när den har så liten rörlighet. Inte helt hundra på hur jämförbart det är med människans anatomi dock.

  1. Jag menar väl ingenting med roterat bäcken eftersom den rörelsen nästan inte finns, du får fråga dem som slänger sig med den “diagnosen” vad de menar mer exakt. Jag tror de menar en enkelsidig kombination av alla komponenter.

   Bäckenet rör sig alltså oftast som en helhet men här är nog den tänkta rörelsen separat per bäckenhalva. Bäckenets rörelser är nutation/motnutation i sagittalplan i si-led. I relation till hela ländryggen och höfterna kan också hela bäckenet tippas framåt/bakåt. I frontalplan kan bäckenet kan man se en lateral tilt eller elevation (vanligast vid en shift) och en rotation av varje bäckenhalva skulle då kunna ses i trabsversalplan. Problemet är ju bara att när vi förhåller oss till några enstaka graders rörlighet så är det ju i princip inget som faktiskt har rört sig i bäckenets leder, utan det mesta är ju sånt man ser pga rörelser på andra ställen i kroppen.

 3. Förstår ju att du inte använder rotation i bäckenet såklart
  Så dumt när olika behandlare säger olika (vilket säkert förekommer fysios emellan också) men borde inte kiropraktor och liknande yrkesgrupper ha en gedigen utbildning i anatomi och hur lederna kan/inte kan röra sig?

 4. Hej!
  Nu blir jag jätte förvirrad också, har behandlat ”roterat bäcken” till och från mellan mina 3 graviditeter. Vänster sida tippar inåt och nedåt. Jag kan vid det här läget inte pressa ihop t.ex. en boll om jag lägger den mellan knäna. Då hugger det som en kniv i ljumskarna. Efter att naprapaten/fysioterapeuten har lagt tillbaka bäckenet i rätt läge så kan jag pressa något mellan mina knän igen utan att det gör ont. Så vad har man då för åkomma om det inte är ett roterat bäcken? Kan tillägga att jag fick det här problemet efter min första förlossning som innebar att jag fick levatorskador. Mvh Erika

  1. Det låter som att du skulle behövt mer noggrann undersökning. Oftast är det du beskriver ett resultat av symfyssmärta men det kan också vara förknippat med smärta i ligament inguinale. Båda dessa finns mer att läsa om här på bakingbabies.se. Om du har levatorskada behöver man också analysera vad du har för muskel funktion och vilka muskler som eventuellt försöker kompensera för levatorbortfallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *